Švédští sociální demokraté "nebudou spolupracovat s protiimigrantskou stranou"

15. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Švédský konzervativní premiér Fredrik Reinfeldt přiznal porážku v nedělních všeobecných volbách ve Švédsku. V pondělí odstoupí jako premiér i jako předseda své strany. Vládl ve Švédsku od roku 2006 a byl konzervativním premiérem, který tam byl nejdéle ve funkci.

Z dosud spočtených hlasů vyplývá, že se k moci ve Švédsku vrátí sociální demokraté, avšak nebudou mít jasnou většinu. Podle předběžných odhadů výsledků budou mít levostředový blok 43.7% hlasů, zatímco pravostředová, dosud vládnoucí koalice Fredrika Reinfeldta získala 39.1% procent hlasů. Nová levostředová koalice však nedisponuje většinou, takže bude muset hledat dalšího koaličního partnera. Švédsko letos předpokládá příchod až 80 000 žadatelů o azyl ze Sýrie, z Eritrey, ze Somálska, z Afghánistánu, z Íránu a z dalších zemí. Má velmi lidskou imigrační politiku.

Nový švédský premiér, sociální demokrat Stefan Löfven, bývalý svářeč, který udělal kariéru v odborářském hnutí, trvá na tom, že nová vláda bude funkční.

Ve svém projevu po mírném volebním vítězství sociálních demokratů Löfven vyloučil spolupráci s ostře protiimigrantskou stranou Demokraté Švédsko, která, navzdory úsilí jejich šéfa Åkessona změnit jejich image na image nerasistické strany má kořeny ve švédském nacistickém hnutí.

Löfven namísto toho hodlá jednat s dvěma menšími stranami ve švédské pravicové alianci, které mají dohromady 11,5 procenta a jejichž podporu by umožnila sociálním demokratům téměř získat většinu.

Odcházející pravicový premiér Frederik Reinfeldt byl chválen v zahraničí, že se mu podařilo Švédsko úspěšně během osmi let u moci provést hospodářskou krizí. Avšak ve Švédsku čelil stížnostem na klesající úroveň veřejných služeb, zejména těch, které byly předány soukromým podnikatelům.

Sociálnědemokratická vláda by znamenala ve Švédsku návrat k normálu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7059

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2014