Jak nebezpečná je ebola?

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Ebola je vážná, často smrtelná nemoc. Virus se přenáší na lidi od zvířat a pak se šíří mezi lidmi přímým stykem s nakaženou osobou. Virus eboly byl poprvé objeven v Demokratické republice Kongo (tehdy zvané Zaire) v roce 1976 a vyskytuje se v různých afrických zemích. Od jeho objevu docházelo k periodickým epidemiím, ale současná epidemie v západní Africe, která začala v Guinei v březnu 2014, je dosud největší a nejvražednější.

Co to znamená přímý kontakt?

Přímý kontakt znamená, že se krev nebo tělesné tekutiny nakažené osoby dostaly do styku s očima, nosem nebo ústy nebo otevřené rány či poškrábání jiné osoby. Lidé se také mohou nakazit kontaminovaným povrchem a materiálem, včetně nemocničního povlečení a šatstva.

Co jsou tělesné tekutiny?

Krev, sliny, hleny, zvratky, výkaly, pot, slzy, kojenecké mléko, moč a sperma.

Je možné dostat ebolu z kýchání?

Je možné ebolu rozšířit kýcháním či kašláním, avšak zdravotníci tvrdí, že je to nepravděpodobné. Sliny nebo hleny z nakažené osoby by se musely dostat do očí, nosu, úst či otevřených ran zdravé osoby.

Jaké jsou příznaky?

Nejběžnějším příznakem je vysoká horečka, typicky vyšší než 38,6 C. K dalším symptomům patří těžká bolest hlavy, průjem, zvracení, bolest břicha a ve vážných případech vnitřní i vnější krvácení.

Rozšiřují ebolu komáři?

Neexistují pro to důkazy. Lidé, netopýři, opice mají schopnost šířit virus eboly, ale dosud z důkazů vyplývá, že hmyz jej šířit nedokáže.

Šíří se ebola vzduchem?

V současné době ne.

Dokáže ebola zmutovat, aby se šířila vzduchem?

Zatímco k mutacím dochází, experti uvádějí, že je velmi nepravděpodobné, že by se virus proměnil v nemoc šířenou vzduchem. Virus eboly takto dosud nezmutoval a experti poukazují na to, že žádný jiný virus, který dokáže nakazit lidi, nezmutoval tak, aby se začal šířit vzduchem.

Existuje lék? Co vakcína?

Neexistuje, ale vědci rychle usilují o to jej nalézt. Experimentální lék proti ebole, Zmapp, byl použit k léčbě několika pacientů, avšak experti poukazují na to, že bude trvat dlouhé měsíce, možná i roky, než bude k dispozici dostatečné množství léků, které by pomohly i v nynější epidemii.

Zkouší se vakcína proti ebole, ale ta dokáže ochránit jen ty lidi, kteří ještě nebyli nakaženi.

V současnosti většinou přežije pacient nakažený ebolou, pokud lékaři dokáží pacienta udržet zavodněného, udržují jeho řádnou úroveň kyslíku a jeho krevní tlak a snižují dopady jiných infekcí, které mohou dále oslabit pacientův imunitní systém.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11894

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014