Evropa blokuje mír na Blízkém východě

7. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Letošní letní válka v Gaze byla poslední epizodou v cyklu nedůvěry, agrese a destrukce. Ale opět svět počítá cenu životů, domů, nemocnic, škol, továren a další civilní infrastruktury. V konfliktu bylo zabito více než 2 100 Palestinců, nejméně polovina z nich civilisté a kolem čtvrtiny děti. Zemřelo také šedesát šest izraelských vojáků, stejně jako pět civilistů, včetně jednoho dítěte, napsala Navi Pillay v deníku New York Times.

Tento cyklus násilí bude přerušen pouze tehdy, pokud mezinárodní společenství bude trvat na větší odpovědnosti a přestane zavírat oči před strašným porušováním lidských práv páchaným oběma stranami.

Jedním způsobem, jak dosáhnout zodpovědnosti, by bylo, kdyby se Palestina připojila k Mezinárodnímu trestnímu soudu. ICC, kde jsem jako soudkyně seděla pět let, projednává kauzy týkající se nejvážnějších mezinárodních zločinů: Genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Hraje vitální roli v odstrašování od budoucího násilí a zajišťování spravedlnosti u zločinů, které nebyly stíhány nebo nemohly být stíhány na národní úrovni. Římský statut, který je legální základnou ICC, vstoupil v platnost 1. července 2002; přistoupilo k němu 122 zemí.

ICC nyní nemá jurisdikci nad Izraelem nebo Palestinou, protože žádná ze stran nepřistoupila ke statutu soudu. Izrael ve strachu z možných obvinění z válečných zločinů, se rozhodl zůstat stranou. Palestina, která byla schopna přistoupit k ICC od té doby, co získala statut pozorovatelského státu v OSN v roce 2012, vyhrožovala, že přistoupí, nicméně zdá se, že váhá s realizací kvůli strachu, že ztratí kartu v politickém vyjednávání.

Pokud Palestina přistoupí, ICC bude mít jurisdikci vyšetřovat zločiny spáchané všemi stranami na území Palestiny, které zahrnuje Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, nezávisle na izraelském nečlenství. Ale problém je, že Evropa a Spojené státy oponují přistoupení Palestiny. V posledním případě to nepřekvapuje; nakonec Amerika ani není členem ICC. Ale je méně pochopitelné zastávat takový postoj z hlediska individuálních evropských členských států a Evropské unie jako celku.

Evropská unie je spolehlivým podporovatelem ICC. Využívá své obchodní a rozvojové smlouvy k podpoře jiných států, aby se připojily, a zastavila pomoc zemím kvůli odmítnutí spolupracovat s tímto soudem. Ale v ostrém kontrastu s touto pozicí k jiným konfliktům a v rozporu se závazky členů ICC prosazovat univerzalitu Římského statutu, evropští představitelé varovali Palestinu "aby využívala svůj status v OSN konstruktivně a nepodnikala kroky, které by vedly k dodatečnému oddálení vyjednaného řešení." Tato zpráva je jasná: Ustupte od připojení se k ICC.

Evropa by měla podporovat žádost Palestiny připojit se k soudu, protože jurisdikce ICC se může stát závěrečným odstrašením, které přeruší cyklus konfliktu.

Může zajistit, že Palestina i Izrael budou volány k zodpovědnosti za budoucí válečné zločiny. Po desetiletích beztrestnosti a nulové náprayy spáchaných zločinů - včetně nerozlišujícího odpalování raket, bombardování civilistů a zaměřování palby na nemocnice a školy - by přistoupení k ICC odstrašilo od nejhoršího násilí.

Zatímco palestinští představitelé debatují, zda se k soudu připojit, konstruktivní zapojení Evropy může mít vliv. Jestliže stáhne svůj nesouhlas, může vyslat signál, že beztrestnost musí skončit, a tím podpoří šanci na úspěch v budoucích mírových rozhovorech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10802

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2014