Britské zpravodajské služby špehují právníky v citlivých kauzách

7. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Britské zpravodajské služby rutinně špehují legálně privilegovanou komunikaci mezi právníky a klienty v bezpečnostně citlivých kauzách. Hovoří o tom interní dokumenty služeb Mi5, MI6 a GCHQ.

Získané informace mohou být využívány nezákonně a použity službami při soudních jednáních, do nichž jsou samy zapojeny. Tuto informaci obdržel Investigatory Powers Tribunal (IPT), což potom vede k selhání spravedlnosti.

Komunikace mezi právníky a klienty se ze zákona těší zvláštní ochraně.

Konzervativní poslanec David Davis, bývalý stínový ministr vnitra, tvrdí, že minulé praktiky zahrnovaly vymazání tohoto materiálu okamžitě, jakmile byl vůbec získán. Amnesty International hovoří o tom, že vláda získává "neférovou výhodu ve stylu pokerové partie v zrcadlovém sále".

Toto vyjádření následovalo po odhalení 28 výtahů popisujících vnitřní politiku zpravodajských služeb. Ty ukazují, jak zpravodajci používají právně privilegovaný materiál poskytovaný právníkům v souvislosti s kauzami u IPT. Tribunál posuzuje stížnosti na služby MI5, MI6 a GCHQ.

Dva Libyjci, Abdal Hakim Belhádž a Sámí al-Sádí, spolu s rodinami podali stížnost u IPT na to, že v roce 2004 byli uneseni při společné operaci MI6 a CIA a posláni zpět do Kaddáfího Libye, kde byli mučeni.

Belhádžovi bylo povoleno žalovat vládu za špatné zacházení. Po odhalení Edwarda Snowdena se jeho právníci ale obávali, že oni i klienti mohou být sledováni službou GCHQ prostřednictvím programu masového odposlouchávání telefonů a elektronické komunikace.

Podle právníků už došlo nejméně k jednomu neidentifikovanému případu, kdy na základě odposlechů komunikace klienta s právníkem došlo k enoprávněnému zamítnutí stížnosti.

Vláda až do čtvrtečního slyšení zahrnujícího dokumenty o odposleších trvala na tom, že zveřejňování takových materiálů by ohrozilo národní bezpečnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7853

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014