Počet vojenských konfrontací mezi Ruskem a Západem dosáhl úrovně z doby studené války

10. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Jen za posledních osm měsíců bylo zaznamenáno čtyřicet riskantních vojenských incidentů mezi Ruskem a Západem. V pondělí zveřejněná zpráva pod názvem "Nebezpečná hra s ohněm", kterou vydala European Leadership Network, zaznamenává množství "vysoce znepokojujících" incidentů od doby, kdy začala letos ukrajinská krize. K nim patří i nebezpečný incident, kdy málem došlo v březnu ke srážce ruského špionážního letadla a komerčního letadla s cestujícími, které startovalo z Dánska se 132 cestujícími na palubě.

Incident byl zvlášť nebezpečný, protože ruské letadlo mělo vypnuté transpondery, jejichž prostřednictvím normálně signalizuje letadlo svou přítomnost jiným letounům ve vzduchu.

K nebezpečným vojenským incidentům dochází především v oblasti Baltského moře, ale také v Černém moři a podél amerických a kanadských hranic.

"Jsme přesvědčeni, že těchto téměř 40 zaznamenaných incidentů je velmi nebezpečný vývoj, nikoliv proto, že by to nutně signalizovalo touhu Ruska vyvolat válku, ale protože se tu provádí nebezpečná a riskantní hra, která má potenciál nezamýšlenkých důsledků. Ocitli jsme se uprostřed dosud nejvážnější bezpečnostní krize v Evropě od ukončení studené války," uvádějí autoři zprávy Thomas Frear, Lukasz Kulesa a Ian Kearns.

Od rozkladu Sovětského svazu začátkem devadesátých let ruská armáda i armády NATO běžně testují leteckou obranu druhé strany, aby zjistily, jak rychle bude druhá strana reagovat. Avšak letos dochází k takovým incidentům daleko častěji a jsou daleko riskantnější.

USA, Británie a další spojenci z NATO obviňují Rusko, že eskaluje vojenské akce, avšak Moskva naopak obviňuje USA a její evropské spojence, které viní z vyvolání krize na Ukrajině a z uvalení sankcí proti Rusku.

V minulých dnech učinil Michail Gorbačov, normálně Putinův kritik, nezvyklý krok, kdy Putina podpořil a apeloval na vytvoření nových mechanismů pro zmírnění napětí.

Někteří protiváleční aktivisté v USA a na Západě míní, že tyto krizové konflikty vyvolává NATO a riskuje tím totální válku.

Autoři zprávy naléhají na ruské vedení, aby "bezodkladně zhodnotilo rizika těchto agresivních vojenských postojů". Požadují také, aby se obě strany chovaly vojensky i politicky uměřeně a zlepšily komunikaci mezi svými armádami i otevřenost.

NATO do října zaznamenalo více než 100 případů zastavení ruských letadel, třikrát více než loni.

Je to vysoce znepokojující obraz narušování leteckého prostoru jednotlivých států, mimořádného startování stihaček, případů, kdy se letadla ve vzduchu jen tak tak vyhnula srážce, konfliktů na mořích a dalších nebezpečných akcí, k nimž dochází v rozsáhlých oblastech, uvádí zpráva.

K vysoce rizikovým incidentům patří únos estonského výzvědného agenta Ruskem, k němuž došlo v září, zkušební ruské "bombardování" silně obydleného dánského ostrova, simulované útoky raket s plochou dráhou letu z ruských bombardérů proti USA a Kanadě, zaměření radarů kanadských válečných lodí na blížící se ruské letadla v Černém moři, a narušení švédského leteckého prostoru americkým letadlem poté, co bylo pronásledováno ruskými letouny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8975

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2014