Zákon o dětské skupině definitivně ohrozí nejpotřebnější děti

10. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Přehlasované veto prezidenta a senátu v případě zákona o dětské skupině ukazuje, že poslanci nejsou schopni racionálně uvažovat. Místo aby široce odmítanou normu změnili, bude nyní koalice předkládat další, zcela zbytečnou novelu, jejíž přijetí je navíc nejisté. Masarykova univerzita udělala jako první VŠ v ČR krok potřebným směrem a zavádí přijímací zkoušku z jazyka. České školství se připravuje na povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Mezinárodních žebříčků VŠ je spousta, mají jedno společné: vévodí jim anglosaské univerzity. České se buď nevyskytují, nebo se ocitají v průměru a podprůměru. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (3. 11. -- 9. 11. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Oprava: V Beduínu č. 35 (27. 10. -- 2. 11.) jsme uvedli chybný zdroj polemiky Jana Kellera o údajné levicové indoktrinaci českého školství. Skutečným zdrojem je deník Právo. Redakci i čtenářům se omlouváme.

Témata týdne:

Výrok týdne:

"Dnes vám každý podnikatel řekne: dejte mi člověka, který je aspoň schopen ráno v šest přijít do práce, já už ho všechno naučím. Takhle jsme dopadli a já si myslím, že to je špatně. Nevěřím tomu, že se to v dohledné době změní. Proto tento zoufalý krok, že kromě výroby budeme i vychovávat děcka." Předseda představenstva TOS Varnsdorf Jan Rýdl.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Sněmovna stvrdila zákon o dětské skupině. Přes odpor odborné veřejnosti, senátu i prezidenta schválila sněmovna zákon o dětské skupině (101 hlasů). Zákon svými technickými požadavky ohrožuje existenci lesních školek, nízkoprahových klubů a dalších zařízení předškolní péče. Představuje riziko pro ty nejpotřebnější (Aktuálně.cz). Koalice slibuje zmírnit možné dopady zákona novelou, která bude předložena v okamžiku, kdy zákon o dětské skupině vyjde ve sbírce zákonů (ČT). Zainteresovaným organizacím se toto řešení zdá velmi nejisté. Opakovaně upozorňujeme na to, že legislativní řešení je v rozporu s poznatky o optimální předškolní péči.
  • Povinnost pro pětileté. Snížit množství odkladů a lépe děti připravit na školní docházku hodlá ministr školství zavedením povinného posledního ročníku školky nebo povinnou docházkou pětiletých dětí do nultého ročníku ZŠ (Novinky.cz). Někteří rodiče ale nultý ročník ani školku pro své děti nepožadují a povinná docházka je bude omezovat, jak upozorňuje v komentáři Martin Fendrych. Dosud nulté ročníky navštěvovaly převážně děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, u nichž se osvědčovaly. Otázka však je, zda by levnější a efektivnější nebyl pečlivý monitoring rodin a dětí, které tuto podporu potřebují, a systematická péče o ně.
  • Překážky v komunikaci mezi rodiči a školou? Setkávání rodičů s učiteli nemusí mít jen podobu obávaných kolektivních "rodičáků." Dokonce se jej mohou účastnit i děti. A to je možná vůbec nejlepší. O tom, že žákovská knížka není taška na granáty je poslední díl Vší ve škole (TV Stream). Seriál přesáhl 1 milion shlédnutí, jeho poslední díl se věnuje výběru školy.
  • Jak (ne)měřit kvalitu vysokých škol. HN připomněly srpnový žebříček serveru Businessinsider, v němž je seřazeno 50 údajně nejlepších ekonomických škol světa (iHNed.cz), české školy se neumístily. V nedávno zveřejněném žebříčku Best Global University Rankings se objevily pouze tři české školy, nejlepší (UK) na 179. místě (iDNES.cz). Žebříčků univerzit existuje celá řada (Times Higher Education, Šanghajský žebříček), první místa v nich obsazují zcela pravidelně anglosaské univerzity. Problematický je ale způsob hodnocení a nastavení kritérií, což ve své slavné knize Teorie nevzdělanosti kritizuje Konrád Liessmann (literatura.cz).

Inspirace z (a do) praxe

  • Škola otevřená rodičům, rodiče otevřeni škole. Seminář pro učitele, jak komunikovat s rodiči. Omezená kapacita!
  • Uvažujme o škole jinak. Čas a prostor aneb jak o jejich využití ve třídě uvažovat jinak a jak umožnit učitelům, aby se ze zvěstovatelů pravd stali zprostředkovatelé poznání. Krátké vtipné video (Aj).
  • Katalog podpůrných opatření pro žáky se zdravotním postižením a sociálním znevýhodněním. Komentujte i vy.
  • Mapování iniciátorů sociálních změn. Nezisková organizace Ashoka vydala materiál shrnující příběhy lidí, kteří se rozhodli vyvolat sociální změnu, často prostřednictvím vzdělávání.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Předškolní vzdělávání v teorii a praxi. Konference pro vzdělavatele, 11. -- 12. 11., PdF MU, Poříčí 31, Brno.
  • Festival lesní školky a školy ZeMě, 13. 11., 14:30 -- 22:30, Novoměstská radnice, Karlovo náměstí, Praha.
  • Jihlava mluví o vzdělávání a Montessori pedagogice, 15. 11., 09:00 - 18:00, Tyršova 12, Jihlava.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

0
7623

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2014