První fotografie z komety

12. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Aktualizace, čtvrtek 18.00: Vědci uvažují, zda mají vesmírnou sondu Philae nechat poposkočit, protože přistála - na straně - ve stínu balvanu, takže se jí nenabijí baterie prostřednictvím solárních panelů. Poposkočení by ovšem mohlo znamenat, že sonda z povrchu komety spadne. Přístroje vesmírné sondy fungují normálně, avšak sonda není "přišroubována" k zemi.

Aktualizace, čtvrtek 11.00: Po určitém zmatku ve středu večer, kdy signál ze sondy na komentě 67P/Čurjumov-Gerasimenko přicházel pouze přerušovaně, zjistili ve čtvrtek evropští vědci, že kosmická sonda Philae vlastně přistála na kometě třikrát, a to v 15:33, 17:26 a 17:33 UTC. V důsledku minimální gravitace se od komety několikrát odrazila a neaktivovalo se zařízení, které ji mělo k povrchu komety "přivrtat". Přesto však kosmická sonda Philae odesílá fotografie a vědecká data.

Ve středu v podvečer po sedmihodinovém čekání začali jásat vědci ve velínu Evropského vesmírného úřadu v Darmstadtu. Podařilo se jim totiž uskutečnit přistání robotické vesmírné sondy Philae na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko ve vzdálenosti 510 milionů kilometrů od Země.

Je to obrovský úspěch pro Evropský vesmírný úřad, který vypustil vesmírnou loď Rosetta se sondou Philae před deseti lety z odpalovací rampy v Kouru ve Francouzské Guayaně. Od svého vypuštění v březnu 2004 urazila Rosetta více než šest miliard kilometrů ve snaze dohnat kometu, která je na oběžné dráze kolem Slunce a letí rychlostí 135 000 km/h.

Cílem mise, která je financována částkou 1 miliard liber, je odhalit tajemství komet, které jsou vytvořeny z materiálu staršího než sluneční soustava. Vědci doufají, že budou mít možnost zjistit, jak sluneční soustava vznikla a zda komety přinášejí na planety vodu a složitější organické molekuly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014