OPEC čeká boj o vliv na trh s ropou

12. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Organizace států vyvážejících ropu (OPEC) na listopadovém setkání čeká rozhodnutí, zda snížit produkci ropy. Je to rozhodnutí o tom, zda je skupina ochotna bojovat za udržení svého podílu na trhu, který kontrolovala po celé dekády. Organizace by mohla, jak konstatuje Société Génerale, obnovit svou kontrolu nad cenami tím, že sníží produkci a přenechá určitý podíl na trhu americkým producentům těžícím z ropných břidlic. Alternativně, říká Goldman Sachs, pokud bude čekat, až nízká cena zabrzdí americké producenty s velkými provozními náklady, fakticky předá schopnost určovat světové ceny producentům v Texasu a Severní Dakotě.

Pokud Saúdové budou pokračovat v dosavadní politice snižování cen, bude to nahrávat druhé možnosti. Kvůli rostoucí americké produkci a stagnující poptávce v říjnu výrazně klesaly ceny ropy, což Ecuador, Venezuelu a Libyi vedlo k výzvám podniknout protiopatření a pokles zastavit. Nigerijská měna měna spadla na historické minimum a klíčové venezuelské dluhopisy v pondělí spadly na nejnižší úroveň za pět let.

Snížení produkce OPECem může být ovšem těžké rozhodnutí a nyní existují alternativní producenti.

Prosincové futures ropy Brent na londýnské burze se včera v poledne prodávaly za 81,81 dolaru barel. Cena se snížila o 1,3% a přiblížila nejnižší úrovni od října 2010.

Americká produkce vloni vzrostla o 14% a je nejvyšší od roku 1983.

Podle šéfa OPECu Abdalláha al-Badrího současné ceny povedou k vytlačení poloviny producentů z ropných břidlic, jejichž provozní náklady jsou značně vyšší, ze světového trhu. Tento typ těžby skutečně minulý týden zaznamenal zpomalení.

V minulosti se kartel OPEC soustřeďoval na určování ceny suroviny na světových trzích. Nyní se zdá, že prodělává změnu přístupu a bude místo toho usilovat o udržení podílu na trhu.

Vlastní odhady OPECu hovoří o tom, že jeho podíl poklesne ze 40% v roce 2013 na 37% v roce 2017. Šlo by o nejnižší podíl za 25 let a velké snížení proti 54% v roce 1973.

Pokud by OPEC chtěl zvednout ceny, musel by snížit produkci o 1-1,5 milionu barelů denně. A to by podle údajů zkompilovaných Bloombergem jeho příjmy přivedlo na nejnižší úroveň od roku 2011.

Pro mnohé členské země není praktické nechat cenu klesat a vytlačit z trhu Američany. To by podle Harryho Tchilinguiriana z BNP Paribas vyžadoval udržet cenu Brentu delší dobu na 70 dolarech za barel. A řada zemí by potom nedokázala pokrýt vládní výdaje.

Při současných cenách dokáží s vyrovnaným rozpočtem hospodařit pouze Kuvajt, Katar a Spojené arabské emiráty. Írán, Irák a Alžírsko potřebují nejméně cenu 100 dolarů za barel, konstatovala zpráva MMF z listopadu 2013.

K tomu přistupuje určité riziko, že by severoameričtí producenti mohli na snížení cen nalézt odpověď v podobě snížení vlastních provozních nákladů, spekuluje Ole Sloth Hansen ze Saxo Bank. Podle analýzy banky Morgan Stanley výrobní náklady na barel od roku 2012 údajně klesly až o 30 dolarů.

Dvanáct členů OPECu je v názorech na vhodnou reakci rozděleno. Libye požaduje snížení produkce na 29,5 milionu barelů denně a Ekvádor s Venezuelou a dalšími pracují na "zlepšení" ceny. Kuvajtský ministr ropného průmyslu se domnívá, že nedojde ke snížení produkce a cena se stabilizuje sama, až trh absorbuje dodatečnou nabídku.

Když se v červnu 2011 OPEC naposledy neshodl na další politice, existující cíl ohledně rozsahu těžby zůstal beze změny. Ale tentokrát to může být jiné a pokud kartel nedospěje k rozhodnutí, může být pro něj těžké obnovit později svůj vliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11079

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014