Boj české vlády s daňovými úniky je děravý - zapomíná na agresivní daňové plánování

12. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Nerozhodnost a nedostatek aktivního přístupu, tak ohodnotili odborníci nevládních organizací z 15 zemí Evropské unie přístup české vlády k boji proti daňovým únikům na mezinárodní úrovni ve zprávě "Skryté zisky: nakolik Evropská unie přispívá k férovému daňovému prostředí", kterou dnes zveřejnilo analytické centrum Glopolis.

Ačkoliv české vládě nelze upřít úspěchy při odhalování daňových podvodů v oblasti DPH či spotřebních daní, v případě postupu proti agresivní daňové optimalizaci je mnohem váhavější. Jak ukázalo 28 000 stran tajných dokumentů zveřejněných minulý týden v kauze tzv. Luxembourg Leaks, stovky nadnárodních společností krátily (optimalizovaly) daně prostřednictvím zvláštních daňových dohod. Tímto způsobem ze zemí EU, včetně České republiky, každý rok odteče odhadem až 1 bilion eur nezdaněných finančních prostředků. Ještě více než na evropské státy dopadají daňové úniky na nejchudší rozvojové země. Jejich snaha o snížení extrémní chudoby, zlepšení zdravotní péče nebo zajištění základního vzdělání je kvůli daňovým únikům méně účinná.

"Omezit agresivní daňové plánování není jednoduchý úkol. Existuje však několik návrhů, které by s tím mohly pomoci. Například, pokud by nadnárodní společnosti musely vykazovat své účetní údaje po jednotlivých zemích, v nichž působí, bylo by na účelové převody z daňových důvodů hned lépe vidět. Česká republika, která má na svém území řadu nadnárodních firem, na existenci speciálních daňových režimů typu Lucemburska doplácí. Větší podpora opatření, která agresivní daňovou optimalizaci omezují, je jednoznačně v jejím zájmu", dodává Ondřej Kopečný z analytického centra Glopolis.

Zpráva "Skryté zisky: nakolik Evropská unie přispívá k neférovému daňovému prostředí" letos poprvé srovnává jednotlivé země v oblasti daňových smluv, postupu proti anonymním vlastníkům firem, podpory větší finanční transparentnosti nadnárodních společností a podpory zapojení rozvojových zemí do rozhodování o globálních daňových pravidlech. Součástí zprávy jsou i konkrétní doporučení pro vlády členských států a pro instituce EU.

Shrnutí zprávy s hodnocením zemí a její českou verzi včetně české kapitoly je ke stažení ZDE

Zpráva v anglickém jazyce s kapitolami všech hodnocených zemí je ke stažení ZDE

Glopolis je nezávislé analytické centrum se zaměřením na globální výzvy a příslušné odpovědi České republiky a EU. Ve spolupráci s těmi, kteří utvářejí politiku, byznys a veřejné mínění je naším dlouhodobým cílem zlepšit politickou kulturu a přispět k přechodu na chytrou ekonomiku, k energetické a potravinové zodpovědnosti. Více informací na www.glopolis.org.

Vznik této zprávy koordinoval tým Eurodad s přispěním nevládních organizací z 15 zemí EU, k nimž patří: 11.11.11 (Belgie), Action Solidarité Tiers Monde (ASTM)(Lucembursko), Centre national de coopération au développement (CNCD-11.11.11), (Belgie), Christian Aid (Velká Británie), CCFD-Terre Solidaire (Francie), Debt and Development Coalition Ireland (DDCI)(Irsko), Demnet (Maďarsko), Ekvilib Institute (Slovinsko), Forum Syd (Švédsko), Global Policy Forum (Německo), Glopolis (Česká Republika), Ibis (Dánsko), InspirAction (Španělsko), Instytut Globalnej Odpowiedzialności (IGO), Oxfam France (Francie), Oxfam Intermon (Španělsko), Re:Common (Itálie), the Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) (Nizozemsko) and World Economy, Ecology & Development (WEED) (Německo). Autory jednotlivých kapitol zasvěcených konkrétním zemím jsou národní partneři projektu.

0
Vytisknout
9450

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014