Smrtelně nemocný tvůrce seriálu Simpsonovi daroval na charitu 100 milionů dolarů

12. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Sam Simon, který vymyslel seriál Simpsonovi, se rozhodl věnovat svých 100 milionů dolarů organizaci na ochranu práv zvířat PETA a řadě dalších charitativních organizací.

Simon spolu s Mattem Groeningem a Jamesem L. Brooksem v roce 1989 vytvořil populární kreslený seriál. Vytvořil a vedl původní tým scénáristů a byl bývalým režisérem seriálu Bradem Birdem označen za nepřekonatelného hrdinu sitcomu.

Simonovi byla však před dvěma lety diagnostikována rakovina tlustého střeva a nyní mu dávají pouze tři měsíce života.

"Ukázali mi snímky," řekl NBC. "Říkají, že jsou to snímky mrtvého muže. Řekl jsem "Dá se to léčit?" a oni "To slovo jsme nepoužili". Prohlásil "Nemůžu Vás vyléčit, ale je moje práce udržet Vás naživu". A odvedl při tom pořádnou práci. Cítím se úžasně, nikdy jsem nebyl šťastnější, takže děkuji, pane doktore."

Simon se rozhodl využít svůj boj s rakovinou k k rozšíření filantropických aktivit. Pomáhal zakladatelce organizace PETA Ingrid Newkirkové se shromažďováním peněz pro organizaci na ochranu práv zvířat a "plánoval sérii osvobození zvířat a akcí".

Je také členem správní rady organizace Save The Children a má vlastní organizaci Sam Simon Foundation.

"Rakovina je strašná nemoc. Je to cesta; je to boj, je to drsné," říká Simon. "Ale pokud si přejete publicitu, pokud si přejete balit děvčata, rakovina je největší věc na světě."

"Cítím, že je mou odpovědností mluvit za ty, kdo sami hovořit nemůžou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8204

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014