Útok severozápadně od Mariupolu indikuje, že se separatisté pokusí město obklíčit a dobýt

12. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zpravodajský web 0629.com.ua ZDE informuje o dnešním útoku na blokpost severozápadně od přístavního města Mariupol. Jednotky separatistů dosud držely postavení východně od města u Novoazovska a také na severovýchodě u Telmanova. Oblast, kde došlo k dnešnímu útoku, byla považována za území pod plnou kontrolou ukrajinských jednotek.

Uskupení separatistů v prostoru u Novoazovska bylo v minulých dnech posilováno a má údajně k dispozici mj. nový ruský systém PVO Pancir ZDE. Ukrajinské jednotky tuto zbraň nikdy neprovozovaly.

V samotném Mariupolu mezitím probíhá výcvik dobrovolníků v partyzánském způsobu boje ZDE.

Hodnocení toho, co se právě děje na separatistickém území, se u různých analytiků liší. Menšina je přesvědčena, že jde o obranná opatření. Většina se pak příliš neshoduje na tom, jak až dalekosáhlé ofenzívní cíle si jednotky separatistů mentorované a postupně centralizované experty ruské armády a zpravodajských služeb vlastně kladou. Minimální varianta předpokládá dobytí a obsazení některých strategických lokalit v Doněcké a Luhanské oblasti, maximální hovoří i o dobytí Dněpropetrovska a Charkova.

Generální tajemník OBSE Lamberto Zannier dnes na brífingu v Bruselu hovořil o tom, že separatisté během formálního příměří posouvali původní linii zastavení palby na západ, někde i o desítky kilometrů, někde méně. S ohledem na intenzitu dělostřelecké palby konstatoval, že zřejmě probíhá příprava k útoku separatistů právě na Mariupol, kde je palba nejsilnější ZDE.

0
Vytisknout
9992

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014