Po Putinově tiskové konferenci Obama podepsal "Zákon o podpoře svobodné Ukrajiny"

19. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

RIA Novosti informují ZDE, že po čtvrteční tiskové konferenci, na níž ruský prezident Vladimir Putin obvinil západní politiky z "imperátorství", americký prezident Barack Obama podepsal zákon č. 5859 "O podpoře svobodné Ukrajiny".

Řada komentátorů očekávala, že zákon, který je především dílem republikánské opozice, bude vetován. Návrh prošel výraznými úpravami a nyní již neoznačuje Ukrajinu za důležitého spojence USA mimo rámec NATO, nicméně i tak bylo očekáváno, že jej prezident odmítne.

Zákon povoluje Obamovi zavést další sankce vůči Rusku a také dodat Ukrajině obrannou výzbroj, kterou specifikuje výčtem položek. Nemůže však prezidentovi "dát za úkol", aby tato opatření také skutečně provedl. Bílý dům dal již najevo, že v tuto chvíli o žádných dodatečných sankcích vůči Moskvě neuvažuje. Jak se zachová ve věci dodávek zbraní zatím nekomentoval. Scénářů je několik, od prakticky nulové změny v dosavadní politice přes zahrnutí např. bezpečných pojítek, s jejichž dodáním dosud Washington váhal, až po pokročilé systémy řízení a velení a dělostřelecké radary. Důraz který američtí zákonodárci kladou na protitankové zbraně Kyjev nesdílí a argumentuje, že má dost vlastních, levnějších a srovnatelně kvalitních.

Zákon nehovoří o útočných obrněných vozidlech, dělostřeleckých systémech nebo pokročilé přesné munici, jakou např. USA dodávají Polsku. Výčet tedy neobsahuje zbraně, které by Ukrajině umožnily získat výraznou převahu nad proruskými a ruskými oddíly v Donbasu a zajistily možnost vedení útočných operací.

Rusko varovalo před "vážnými důsledky", pokud by Západ Kyjevu dodal zbraně. Zbraně ovšem již otevřeně nabízejí Kanada a Austrálie, stejně jako Polsko, a již před nějakým časem nabídla Itálie prodej lehkých obrněných automobilů. Zatím se zdá, že Washington by, pokud vůbec, preferoval dodávky zbraní Kyjevu prováděné spojenci spíše než samotnými USA. Jak Moskva zareaguje na Obamův podpis není zatím jasné. Někteří se obávají, že výsledkem bude další kolo eskalace ruské účasti na konfliktu v Donbasu.

Nic z toho co Západ nabídl nebo možná ještě nabídne ukrajinským ozbrojeným silám ovšem nepřibližuje realitě vlhké sny tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexandra Turčynova, podle nichž jeho země vybuduje nejsilnější armádu v Evropě.

0
Vytisknout
10640

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014