Další volební průzkum ukazuje, že labouristé zaznamenají v květnových volbách ve Skotsku doslovný masakr

27. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Tradičně po skoro sto let labouristické volební okrsky ve Skotsku přešly ke skotským nacionalistům. Potvrzuje to další důležitý průzkum veřejného mínění, který provedla firma ICM pro deník Guardian. Vyplývá z něho, že skotští nacionalisté v britských všeobecných volbách v květnu 2015 zřejmě získají 45 ze všech 59 poslaneckých křesel za Skotsko v londýnské Dolní sněmovně, a zabrání tak labouristům ve volebním vítězství.

Z průzkumu firmy ICM pro deník Guardian vyplývá, že skotští nacionalisté, kteří v britských volbách r. 2010 získali jen 20 procent volebních hlasů, svou volební podporu více než zdvojnásobili na 43 procent. Labouristická strana, která mívala ve Skotsku volební podporu 42 procent, má nyní podporu jen 26 procent.

Konzervativci poklesli ze 17 procent v roce 2010 na nynějších 13 procent a jejich menší koaliční partner v londýnské vládě, liberální demokraté, z 13 procent na pouhých 6 procent.

Znamená to, že nynějších 41 labouristických poslanců za Skotsko v Dolní sněmovně bude sníženo na pouhých 10 labouristických poslanců. Skotští nacionalisté, kteří mají od voleb v roce 2010 v Dolní sněmovně jen 6 poslanců, budou mít po volbách v květnu 2015 v Dolní sněmovně 45 z 59 skotských poslanců. Liberální demokraté, kteří nyní mají 11 poslanců, budou mít jen 3, a konzervativci budou mít jako dnes za Skotsko v Dolní sněmovně jen jediného poslance.

Znamená to, že bude velmi obtížné pro Labouristickou stranu v Británii vyhrát volby. Odborníci na volební průzkumy poukazují, že ve Skotsku dochází k hlubinnému přesunu volebních preferencí, které bude mít vážné dopady na celou britskou politickou scénu. Jde o další významnou kapitolu v politické přeměně skotského národa, která bude mít zřejmě vážný dopad na ústavní poměry v celé Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5524

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014