Mobilizace - maskirovka invaze?

3. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Kreml shledal nevyhnutelným oznámit světovému společenství, že separatisté na Donbasu ignorují jeho výzvy k míru. 2. února TASS publikoval zprávu, v jejíž první části tiskový tajemník prezidenta Peskov oznamuje, že Putin je "krajně znepokojen vývojem situace na Donbasu kvůli nepřetržitým bojům a vyzývá všechny strany konfliktu, aby neprodleně přerušily bojovou činnost a všechny projevy násilí", píše ruský vojenský publicista Alexandr Golc.

Nicméně v téže zprávě je citován jakýsi nejmenovaný představitel Administrativy prezidenta RF, který se fakticky solidarizoval se separatisty. Lídři samozvaných republik to výborně pochopili. Proto tedy oznámili, že jsou připraveni vést rozhovory, pouze pokud jim zůstanou území obsazená během minulého týdne. A doněcký načalnik Zacharčenko prohlásil, že za deset dní na Donbasu začne mobilizace, jejímž cílem je zvýšit počet příslušníků ozbrojených formací na 100 000.

Je třeba říci, že lídři separatistů se s čísly zrovna nepárají. Střílejí je od boku jako dávky z kalašnikova. Počet obyvatel jimi kontrolovaných území činí kolem půldruhého milionu lidí. To znamená, že by do armády byl povolán každý patnáctý. Zde je namístě připomenout, že v době Velké vlastenecké války byl v ozbrojených silách jen každý dvacátý...

Je pochopitelné, že v těchto podmínkách musejí mobilizaci podléhat prakticky všichni, kdo separatistům přijdou pod ruku. O něco později Zacharčenko buď sám pochopil, nebo mu to někdo vysvětlil, že v průběhu nejbližších dnů Doněck opustí poslední obyvatelé. Proto přišel s jakýmsi oxymoronem: Mobilizaci ovšem provedou, ale bude "dobrovolná". Najednou to bylo jasné: Zacharčenko ze sebe prostě dělá hlupáka. Celá historka s mobilizací byla potřebná k tomu, aby dala jakési poněkud pochopitelné vysvětlení nebývalým vítězstvím pod Debalcevem. Vždyť o něco dříve separatisté oznámili, že se jim podařilo uzavřít "kotel" se zhruba deseti tisíci ukrajinskými vojáky.

To znamená, že vojenačalniki samozvaných republik musejí disponovat minimálně dvojnásobnou převahou nad obklíčenými. Nicméně poměrně nedávno tvrdili, že celkový počet "vojsk DNR a LNR" je o něco vyšší než dvacet tisíc osob.

Nejpravděpodobnější je, že hry kolem mobilizace jsou tu od toho, aby alespoň nějak zamaskovaly přípravu k dalšímu rozsáhlému přesunu ruských vojsk. Připomínám, že vloni v létě před takovouto operací separatisté oznámili, že reorganizují své síly a přecházejí ke strukturám pravidelné armády. Pouze tak bylo možno objasnit, jak se polopartyzánské oddíly najednou začaly pohybovat v sestavě tankových kolon.

Vše tedy hovoří pro předpoklad, že výzvy Kremlu k přerušení palby, stejně jako prohlášení o mobilizaci, slouží jedinému cíli. Maskirovce nového vpádu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10501

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2015