Merkelová a Hollande letí do Moskvy se znovu pokusit vyřešit ukrajinskou krizi

5. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Cesta byla náhle oznámena, zatímco americký ministr zahraničí přicestoval do Kyjeva uprostřed signálů, že Washington bude zřejmě ochoten poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc.

Angela Merkelová a François Hollande oznámili náhlou diplomatickou intervenci ohledně východní Ukrajiny. Mají přiletět do Kyjeva ve čtvrtek a do Moskvy v pátek ve snaze ukončit násilí, které už stálo více než 5000 životů. Bude to první cesta Merkelové do Ruska od začátku konfliktu na východní Ukrajině.

Americký ministr zahraničí John Kerry mezitím dorazil do Kyjeva na setkání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Západní politikové doufají, že hrozba eskalace konfliktu přiměje Moskvu k ústupkům.

V posledních dnech prý Vladimír Putin učinil několik "iniciativ" ohledně mírového plánu pro Ukrajinu, podrobnosti jsou však přísně utajovány. Merkelová a další vedoucí představitelé z EU požadují, aby byla dohoda založena na "protokolech z Minsku", vyjednaných v Bělorusku loni v září, které vyžadují mezinárodní kontrolu hranice mezi Ruskem a Ukrajinou.

Avšak podle informací listu Guardian ze čtvrtka mají tvořit dohody z Minsku pouze odrazový můstek pro nový mírový plán a nedávná Rusy podporovaná separatistická ofenzíva na východní Ukrajině zamýšlí vytvořit novou situaci v oblasti a novou frontovou linii, než bude mírový proces zahájen.

Putin si podle informací od jednoho ministra zahraničí z jedné země EU nepřeje anektovat části východní Ukrajiny, ale chce je dál ovládat, aby mohl oslabovat a destabilizovat Ukrajinu do budoucnosti.

Putin prý navrhuje autonomii pro regionu Doněck a Luhansk, ale zároveň i to, aby ukrajinská vláda dál platila sociální a veřejné služby v obou separatistických regionech. Kyjev to podle Bruselu odmítne, protože by to znamenalo, že by Ukrajina financovala rozdělení vlastní země. Avšak Putin prý nabízí ještě něco jiného.

Diplomati z EU konstatují, že rostoucí zmínky z USA o vyzbrojení Ukrajiny vyvíjejí nátlak na Rusy i Evropany směrem k diplomatické dohodě, neboť obě strany se chtějí vyhnout dodávkám zbraní na Ukrajinu a také nechtějí, aby se Spojené státy dostaly do centra vyjednávání o Ukrajině.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič uvedl ve čtvrtek, že je Moskva nesmírně znepokojena uvažováním o dodávkách zbraní Kyjevu, a obvinil Západ, že se snaží "vyrvat Ukrajinu od Ruska".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015