Němci nemusí Řekům důvěřovat, ale měli by jim naslouchat

5. 2. 2015

čas čtení 3 minuty
Bude to chvíli trvat, než lidé pochopí, že v Evropské unii dochází k zásadním změnám, řekl v rozhovoru s listem Die Zeit řecký ministr financí Yanis Varoufakis. Rozhovor shrnujeme.

Evropa nebyla připravena na krizi v Řecku a učinila rozhodnutí, která všechno jen zhoršila. Nyní EU vypadá jako člověk drogově závislý na hazardu, který rozhazuje peníze. Není dovoleno říci: "Přestaňte! Udělali jsme něco špatně? Porozuměli jsme této krizi nesprávně?"

Existující krizová politika EU posílila po celé Evropě extremní pravici. Je zapotřebí změny politického kursu.

Němci si musejí uvědomit, že to neznamená, že se Řecko vzdává reforem, když dáme důchodci, který žije z 300 euro měsíčně, dalších 300 euro ročně. Když mluvíme o reformách, je nutno hovořit o kartelech, o bohatých Řecích, kteří neplatí žádné daně. Proč stojí stavba kilometru dálnice v Řecku třikrát tolik než v Německu? Protože tam funguje zkorumpovaný systém. Ten musíme zreformovat. Namísto toho debatujeme o tom, jak dlouhou smějí mít otevírací dobu lékárny.

Škrty v Řecku vedly k pošetilým rozhodnutím. Z veřejného sektoru byli propuštěni lidé za sporných okolností. Ve školách byli propuštěni hlídači, takže zloději v noci ze škol vykradli počítače. To je rozumná politika?

Evropští inspektoři z Trojky nepropustili vysoce placené konzultanty, ale raději uklízečky ze záchodů. Ženy nad 50 let, které vydělávaly 500 euro měsíčně. To je morálně odpudivé. A my peníze ušetříme - propustíme ty konzultanty.

Řecko už nikdy nebude mít deficitní rozpočet - z výjimkou plateb úroků za dluh.

Zdá se, že Evropa se z historie nepoužila. Po 1. světové válce Německo podepsalo smlouvu ve Versailles. Ale to byla špatná smlouva, Evropa si mohla ušetřit mnoho utrpení, kdyby byla ta smlouva porušena. John Maynard Keynes už tehdy varovat, že dohnat zemi k bankrotu není udržitelná strategie. Dosavadní politika EU vůči Řecku byla obrovská chyba.

Řecko se pod tíhou dluhů rozložilo. A jak to řešíme? Předluženému státu jste poskytli další půjčky. Představte si, že váš přítel přijde o zaměstnání a už nemůže splácet hypotéku. Vy to vyřešíte tím, že mu dáte další půjčku, aby mohl hypotéku splácet? To nemůže fungovat. Jsem ministr financí země v bankrotu!

Musíme problém řešit jako správce nesolventního podniku. O co se ten snaží? Snaží se snížit dluh. Můžeme snížit dluhové břemeno, aniž bychom snížili výši dluhu. Navrhuji, že míra úroků by se měla řídit mírou hospodářského růstu v Řecku.

Německo je nejmocnější země v Evropě. Jsem přesvědčen, že Evropská unie by z toho mělo prospěch, kdyby se Německo chovalo jako hegemon. Ale hegemon má odpovědnost za ostatní. To byl přístup USA po druhé světové válce.

Měl by existovat Plán Merkelové podle vzoru Marshallova plánu. Německo by využilo své moci k sjednocení Evropy. To by bylo vynikající dědictví pro německou kancléřku.

Spojené státy po druhé světové válce odpustily Německu většinu jeho dluhů. Na základě existujícího programui EU můžeme okamžitě dostat 7 miliard euro. Ale já bych nemohl spát, kdybych to podepsal, protože vím, že by to problém nevyřešilo.

Kompletní rozhovor v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9376

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015