Válka, nebo mír

6. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Nyní když situace na východní Ukrajině eskalovala, Angela Merkelová a Francois Hollande jsou na diplomatické misi v Kyjevě a Moskvě. Je to poslední šance udržet mír v Evropě, napsal Bernd Johann.

Cesta, kterou se nyní Merkelová s Hollandem vydali, aby se pokusili ukončit válku na východní Ukrajině, nebude snadná. Zatím všechny diplomatické iniciativy selhaly. A výsledek nové mise není ani zdaleka jistý.

Avšak německá kancléřka a francouzský prezident nyní položili na misku celou svou politickou váhu. Vědí, že je hodně v sázce - protože tato válka může být stále mnohem, mnohem horší, pokud se jim nepodaří zastavit cyklus násilí. Životy tisíců lidí na východní Ukrajině jsou právě vážně ohroženy. Obyvatelé městečka Debalcevo jsou uvězněni v křížové palbě. Tisíce civilistů spolu s tisíci ukrajinských vojáků mohou být obklíčeny separatisty. Evropa může čelit obrovské krvavé lázni v měřítku neviděném od války v Bosně. A je jasné, že pokud konflikt eskaluje a rozšíří se do dalších částí Ukrajiny, dramatické důsledky budou pociťovány po celé Evropě.

Evropský pořádek, který udržoval mír, je ohrožen. Právě 70 let po Jaltské konferenci, která na konci 2. světové války vytvořila nové vazby a sféry vlivu v Evropě, imperialistická politika Moskvy opět kreslí dělící čáry napříč kontinentem. To je něco, co si nikdo v Evropě nemůže přát.

V důvěrných a separátních rozhovorech s Merkelovou a Hollandem budou ukrajinský a ruský prezident hledat, jak z toho ven.

Kyjev a Moskva jsou pouze úvodními stádii tohoto úsilí. Bude pokračovat víkendovou bezpečnostní konferencí v Mnichově a návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v následujícím týdnu.

Avšak rozhovory Merkelové a Hollanda v Kyjevě a Moskvě mohou být patrně klíčovým prvním krokem k míru. Ukrajina zoufale potřebuje pomoc. Nemůže válku vojensky vyhrát a je tedy závislá na diplomatickém zprostředkování. Ale nemůže být také podvedena, pokud jde o její suverenitu.

Teprve se uvidí, zda návštěva francouzského a německého lídra může na Putina udělat dojem. Ale vládce Kremlu musí být potěšen, že Merkelová a Hollande vyhledávají jeho pomoc, poté co Západ v posledních měsících zmrazil takřka všechny politické kontakty.

Merkelová s Hollandem evidentně mají mírový plán, který teprve bude zveřejněn. Zprávy naznačují, že vyzývá zachování územní integrity a suverenity Ukrajiny. Fakt, že to v Evropě svobodných národů v 21. století musí být znova cílem jednání, je opravdovým skandálem - spolu s úspěchy, kterých Putin již dosáhl.

Ale je také jisté, že pokud tato nová mírová iniciativa selže, Evropa bude muset odpovědět na těžké otázky. V USA již začala debata o dodávkách zbraní Ukrajině.

Bez vojenské podpory Ukrajinci nemohou postup separatistů zadržet. Ale prodej smrtících zbraní konflikt dále rozdmýchá. A co Evropa udělá, pokud separatisté s ruskou podporou potáhnou na Kyjev?

Tato chvíle ještě nenastala. Válku je ještě možno zastavit. Ale je docela možné, že iniciativa Merkelové a Hollanda je poslední šancí předejít neomezené válce v Evropě.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14786

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015