Východní Ukrajina:

Střílí se méně, než je obvyklé. Ale vydrží to?

15. 2. 2015

čas čtení 4 minuty



Moderátorka: Na Ukrajině široce oznamované příměří, jak se zdá, vedlo k omezení většiny bojů mezi vládními vojsky a proruskými separatisty. Vešlo v platnost o půlnoci, avšak přicházejí zprávy o dělostřelecké palbě kolem města Debalceve a v celé řadě oblastí mimo frontovou linii. Náš korespondent Alex Thomson je dnes večer v Doněcku:

Alex Thomson: Není o tom sporu, je tu velmi odlišná atmosféra od situace včera večer, kdy jsem s vámi mluvil naposledy. Na ulicích v Doněcku je daleko větší provoz a když použijete vlastních uší, nemůžete si nevšimnout, že neslyšíte výbuchy. Tak je tomu na celé východní frontě, ale jsou výjimky. Jednou je město Debalceve a do toho regionu jsme se vydali dnes ráno.

Tak takto to příměří vypadalo v neděli za úsvitu. Před městem Debalceve, o něž se bojuje. "Tak tahle vypadá příměří," říká jeden muž v zákopech. "Pěkné, co?" odpovídá jeho kolega. Kolem pochoduje velitel a oznamuje, že o půlnoci bylo zahájeno příměří. Ale prý ho, tvrdí, porušili Ukrajinci.

Všude kolem dochází k občasným výbuchům dělostřeleckých granátů. Není tomu, jako to bylo, ale pořád se střílí. A tanky směřující dopředu, připravené na obnovení bojů.

Jeli jsme dnes dopoledne směrem k vzbouřeneckým postavením jižně od Debalceva. Vzbouřenci tvrdí, že Debalcevo není součástí dohody o příměří.

Toto dělostřelecké postavení střílelo ještě včera. Od té doby nestřílejí a není tady vidět, že by se střílet připravovali. Zatímco jsme v této oblasti, slyšeli jsme dělostřeleckou palbu a nejméně jedno kolo střelby z raketometů Grad. Je to zvláštní příměří.

Dělostřelecké granáty jsou připraveny k palbě a mimo kameru vojáci, připravení jich použít. Nechtěli se nechat filmovat. Jejich velitel nechtěl být identifikován. Jen svou válečnou přezdívkou.

"Řek": To, co se bude dít teď, bude to, co se dělo už dříve po vyhlášení příměří. Budou provokace, na to čekáme. Jsme si tím víc než jisti. Už to známe.

Alex Thomson: O několik kilometrů dál, na dvoře, stojí řada velmi moderních nákladních vozidel záhadného původu bez poznávacích značek. Další velitel, další přezdívka, další zhodnocení příměří:

"Baby": Je to teď ticho, ale ráno se tu střílelo. Nic moc. Šestkrát z těžkých zbraní v 9 hodin ráno.

Alex Thomson: Evropští monitoři příměří uvedl, že jim vzbouřenci v neděli zabránili ve vstupu do Debalceve. Uvedli, že se také bojuje na severu a na jihu v Luhansku a v Mariupolu. Po celém tomto válkou zjizveném prostoru jsou roztroušeny úmyslné i neúmyslné památníky této války. Místo, kde padl během tankové bitvy vzbouřenecký voják. A hromada trosek z malajského letadla. Je neuvěřitelné, že oficiální činitelé to stále ještě neodvezli.

Na ukrajinské straně věcí vojáci samozřejmě tvrdí, že příměří porušili vzbouřenci.

Andrij Lysenko: Navzdory příměří dochází k jednotlivým případům použití zbraní vzbouřenci. Od začátku příměří pálili teroristé dělostřeleckými granáty, a to desetkrát, na postavení našich vojáků.

Alex Thomson: Je to ale všechno jen výjimka potvrzující pravidlo? Je nesporné, že se v neděli střílelo o hodně méně než normálně. Avšak na východní frontě ještě zdaleka není klid. Je tu ovšem klidněji, než bylo po mnoho týdnů.

Je ještě příliš brzo být optimistou či pesimistou ohledně toho, co se tu děje. Musíte vědět dvě důležité věci. Ano, obecně řečeno lze říci, že je tu daleko méně násilí než bývá zvykem, ale druhá věc je, že takto to vypadalo i při předchozích příměřích a podívejte se, co se stalo pak. Následující dny budou kritické.

0
Vytisknout
7817

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2015