Rozhovory mezi Řeckem a jeho věřiteli se rozložily

16. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Věřitelé prezentovali Řecku ultimátum, zatímco ministr financí trvá na tom, že členové eurozóny musejí změkčit podmínky splácení

V pondělí večer se rozhovory mezi Řeckem a jeho věřiteli v eurozóně rozložily v chaosu a vyvolaly obavy, že se Řecko přibližuje ke katastrofálnímu odchodu z eurozóny.

Mezi oběma stranami zůstaly při rozhovorech v Bruselu ohledně záchranného programu pro Řecko nepřeklenutelné rozpory, i když ministři financí eurozóny konstatovali, že poslední pokus o dohodu se uskuteční na summitu v pátek.

Egypt a Libye provedly letecké údery proti Islámskému státu

16. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Egypt oznámil, že jeho letadla provedla letecké údery proti cílům Isis v Libyi krátce poté, co se egyptský prezident Andel Fatah al-Sisi zapřísáhl, že se Egypt pomstí za masové vyvražďování křesťanů, které bylo zaznamenáno na videozáznamu Isis.

Mluvčí velitelství egyptské armády veřejně oznámil letecké údery v pondělí. Bylo to poprvé, co Káhira veřejně přiznala, že podniká vojenské akce v sousední Libyi.

Pravidelné návraty sociálního darwinismu

16. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Návrh britských konzervativců na to, aby obézní nezaměstnaní povinně hubnuli, alkoholici přestali pít alkohol a narkomani přestali brát drogy v Británii pravděpodobně neprojde. Jen z hlediska možného posuzování, výkonu, kontroly, prostě celého správního mechanismu, který by se musel vytvořit, je to je to zcela fantasmagorická myšlenka. Demokracie nedisponuje aparátem podobným gestapu a těžko si představit, že bude stávající sociální a zdravotnické struktury nutit, aby se jako gestapo chovaly.

A všichni budeme věřitelé

16. 2. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Při nekonečných debatách o vyjednávání změny podmínek vázaných na splácení řeckého veřejného dluhu, se zapomíná na to, že nejde jen o Řecko, dokonce ani o jižní křídlo Eurozóny. Příklad Řecka jen ukazuje, jak Eurozóna přispívá ve své současné podobě k rozdílům mezi zeměmi, místo aby je zmenšovala. A ještě závažněji: reflektuje novou podobu nerovnováhy, ve které chce každý být věřitelem.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Financují špionážní agentury klimatologický výzkum, protože doufají ve vývoj klimatické zbraně?

16. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký expert Alan Robock je znepokojen, že výzvědné agentury financují klimatologický výzkum. Budou tedy ovládat technologie měnění klimatu a zneužijí je pro vojenské účely?

Vysoký americký vědec vyjádřil znepokojení, že výzvědné agentury financují klimatologický výzkum. Má podezření, že to dělají proto, aby zjistily, zda mohou být nové technologie použity jako potenciální zbraně.

Ukrajinské "příměří" v praxi přineslo o něco slabší boje. Zatím.

16. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Nedělní videozáznam zachycuje zásah města Arťomovsk ležícího 37 km za frontou na ukrajinské straně raketami systému Směrč s kazetovou submunicí. Podle ukrajinských zdrojů bylo od vyhlášení příměří zaznamenáno na šedesát útoků. "Separatisté" si stěžují na palbu z Debalceva a v okolí Doněcka. V praxi, čistě statisticky vzato, příměří přineslo snížení intenzity bojů zhruba na polovinu toho, co probíhalo v minulých dnech. Avšak od patnácté hodiny přicházejí zprávy o postupném zintenzívňování bojů.

Každá nekontrolovaná moc je zneužita

16. 2. 2015

čas čtení 8 minut

Co to máme za ústavu, že si soudci a poslanci rozhodují o svých platech sami? Jediným omezením je vztek veřejnosti. To se už naprosto vytratil princip, že odměna má být za práci a tu musí posuzovat ten, pro kterého je práce vykonána? Takto si sami o sobě rozhodovali jen feudálové a to ještě ne všichni, píše Vlastimil Podracký.

Odvolávání poslanců musí být zavedeno

16. 2. 2015 / Josef Mrázek

čas čtení 4 minuty

Případ hnutí Úsvit znovu poukázal na slabiny naší degenerované parlamentní demokracie a také na neznalost základních pravidel demokratického jednání. Program, na základě kterého je poslanec zvolen do Parlamentu, je neformální smlouva, kterou se poslanec zavazuje plnit během celého trvání svého mandátu. Sankcí za její neplnění by mělo být odvolání poslance, ale platný volební zákon to neumožňuje. To je třeba změnit, protože dobrovolné odstoupení poslanců zpravidla nenastává.

Reportér ruských televizí mimoděk dokázal trvající přítomnost ruských tanků na ukrajinské frontě

16. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

KD│ Včera publikovaná videoreportáž reportéra kanálů RT (dříve Russia Today) a Zvězda Grahama Phillipse ukazuje, že zatímco novinář opouští bojiště severovýchodně od Debalceva (jak sám vysvětluje, bezprostředně předcházející díl reportáže ze zákopů u Debalceva ZDE), v opačném pruhu stojí seřazena kolona tanků. S ohledem na nové dvoudílné pásy, použitý typ aktivního pancéřování Kontakt-5, absenci starého sovětského infračerveného reflektoru na pravé a naopak přítomnost zaměřovače Sosna-U s pasivní IČ kamerou Catherine FC francouzské firmy Thales na levé straně věže je nepochybné, že záběry zachycují ruský tank T-72B3. Tento typ se nachází výlučně ve výzbroji ruské armády. Kritickou výhodu v nočním boji těmto strojům poskytují výkonné francouzské infrakamery, jež jim umožňují operovat bez masivních demaskujících příznaků starých sovětských systémů nočního vidění, jimiž jsou vybaveny ukrajinské protějšky.

Jinými slovy, reportáž ukazuje, že zatímco ukrajinští obránci Debalceva obdrželi ultimátum před nočním tankovým útokem ZDE, k frontě se přisouvají jednotky vybavené nejmodernějším modelem tanku, jaký ruská armáda nakupuje od roku 2012.

Svědectví britského chirurga:

Horlivka: Lidé jsou zapomenuti

15. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Hlavní operační sály v šestém patře se už nedají používat, protože jsou ostřelovány dělostřelectvem. Jeden funkční operační sál je v přízemí. Každý den přichází do nemocnice pět až dvacet obětí ostřelování. Minulý týden jich v jediný den bylo přivezeno šedesát. Avšak tři dny netekla v nemocnici voda, takže bylo nutno zrušit skoro všechny operace. Bez vody se nedá nic sterilizovat, píše britský chirurg Michael Roesch z organizace Lékaři bez hranic.

Ukrajina: Začalo příměří. "Separatisté" podle svědků na několika místech palbu nezastavili, stěžují si na Kyjev

15. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

O půlnoci místního času začalo na Ukrajině platit příměří. Velitelé všech stran konfliktu oficiálně vydali příkaz zastavit palbu. Přesto hned po půlnoci svědkové na sociálních sítích hlásili palbu z těžkých zbraní včetně raketometů vedenou na Lysyčansk a okraj Arťomovska, těžce zasažena Gradem byla podle místních Popasna (všechna sídla jsou kontrolována kyjevskými orgány). Poté v 0:52 ukrajinská armáda ohlásila, že se poblíž obce Zolote v Luhanské oblasti dostala pod minometnou palbu ZDE. Krátce nato ruské zdroje ohlásily minometnou palbu přicházející z rozstříleného Debalceva ZDE a představitelé samozvaných republik svolali poradu nejvyššího velení, po níž následovalo zahájení palby ZDE.

Reportér listu Bild Paul Ronzheimer zprávy separatistů o palbě vedené z Debalceva nepotvrzuje a hlásí, že v lokalitě je klid ZDE. Zprávy ukrajinských zdrojů nebylo možno nezávisle ověřit.

Bojuje se dál u Debalceva

15. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátor Mark Mardell, pořad rozhlasu BBC The World This Weekend: Krátce před začátkem vysílání jsme hovořili s reportérem listu Daily Telegraph na východní Ukrajině Rolandem Eliphantem.

Chce Pelikán silou prosadit zákon, který je pro Rekonstrukci státu nepřijatelný?

15. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministryně spravedlnosti, nominovaná za hnutí ANO, podala demisi a na její místo má nastoupit její první náměstek, Robert Pelikán, opět nominovaný za hnutí ANO. Když se Martin Veselovský v rozhovoru s panem náměstkem ptal na to (stopáž 8:35), kde on – pan náměstek – vidí v budoucnu hlavní bod, v němž na rozdíl od paní ministryně přestane hledat konsensus a prosadí silou názor ministerstva, uvedl pan náměstek zákon o státním zastupitelství, v němž půjde proti názoru státních zástupců, především Pavla Zemana a Lenky Bradáčové.

Východní Ukrajina:

Střílí se méně, než je obvyklé. Ale vydrží to?

15. 2. 2015

čas čtení 4 minuty



Moderátorka: Na Ukrajině široce oznamované příměří, jak se zdá, vedlo k omezení většiny bojů mezi vládními vojsky a proruskými separatisty. Vešlo v platnost o půlnoci, avšak přicházejí zprávy o dělostřelecké palbě kolem města Debalceve a v celé řadě oblastí mimo frontovou linii. Náš korespondent Alex Thomson je dnes večer v Doněcku:

Alex Thomson: Není o tom sporu, je tu velmi odlišná atmosféra od situace včera večer, kdy jsem s vámi mluvil naposledy. Na ulicích v Doněcku je daleko větší provoz a když použijete vlastních uší, nemůžete si nevšimnout, že neslyšíte výbuchy. Tak je tomu na celé východní frontě, ale jsou výjimky. Jednou je město Debalceve a do toho regionu jsme se vydali dnes ráno.

Channel Four: Boje na Ukrajině sílí

14. 2. 2015

čas čtení 5 minut



Moderátorka v pátek večer: Příměří na Ukrajině má být zahájeno za pouhých 36 hodin. Avšak na východní Ukrajině boje sílí. Dochází k úporným bojům o oblasti, ovládané vzbouřenci. V jednom městě byli usmrceni dva civilisté, když přeplněnou kavárnu zasáhl dělostřelecký granát. Ukrajina uvádí, že za posledních čtyřiadvacet hodin zahynulo 11 jejích vojáků. Málo lidí v regionálním centru Doněck je přesvědčeno, že se blíží ukončení bojů. Náš korespondent Alex Thomson tam je:

Alex Thomson: Podívejme se na ty dva příklady. Dva civilisté usmrceni a pak celá řada vojáků. Je pravda, že obě strany se snaží útočit na vojenské cíle, ale je také pravda, že obě strany odpalují dělostřelecké granáty víceméně necíleně se strašlivými důsledky pro civilisty, kteří jsou chyceni uprostřed toho všeho. Je nepochybné, že obě strany se v posledních hodinách před příměřím snaží drsně ovládnout co největší území, protože si obě strany myslí, že bude součástí dohody, ať už je to dohoda jakákoliv, že v sobotu od půlnoci si budou moci podržet to území, které do té doby ovládnou. Naše dnešní reportáž začíná v Kyjevě, který je v určitém smyslu v úplně jiném světě, než kde stojím teď.

Jako malí kluci

14. 2. 2015

čas čtení 7 minut

Británie nemá v dnešní krizi žádnou zahraniční politiku

Při systematickém sledování britské zahraniční politiky je nejděsivější, že se nejvyšší činitelé dnešní britské vlády tak nezrale a nekompetentně jako dvanáctiletí kluci. Když publikujeme v Britských listech nejrůznější komentáře a názory, málokdy se s nimi nutně jako redaktoři tohoto serveru ztotožňujeme. S níže citovaným komeNtářem Nicka Cohena z deníku Guardian se však mohu ztotožnit stoprocentně, píše Jan Čulík a dodává: Bohužel, většina tohoto komentáře platí skoro úplně stejnou měrou o České republice. Ani ta není schopna si vytvořit skupinu obdobně velkých zahraničních spojenců, kteří by její strategii a myšlenky podporovali a respektovali. Opakovaně tu píšu o nezbytné nutnosti zformulovat pro Českou republiku politiku tzv. měkké diplomacie. Neděje se nic léta - a vida, krize, před níž léta dlouhodobě varuji, je tady.

Evropa je v křeči, ale Británie jako by neexistovala, argumentuje Nick Cohen. Nikoho nezajímá, co si myslí David Cameron. Nikdo se na něho neobrací o podporu, nemluvě o řešeních.

Britští konzervativci se během dvacátého století jednou vychloubali, že jedině oni dokáží zajistit bezpečnost státu. Není lepším měřítkem servility britských novinářů, že skoro nikdo z nich nepíše o tom, jak tento diletant neví jak reagovat na celostátní bezpečnostní krize století jednadvacátého.

Britští politikové postávají v nečinnosti opodál, zatímco Brusel, Mezinárodní měnový fond a Berlín vnutily hospodářskou politiku z třicátých let jižní Evropě a pak mrkají překvapeně, že to vyvolává extremistickou politiku třicátých let. Šířící se krize eurozóny ohrožuje nejen britskou prosperitu. Není nemyslitelné, že Řecko, které už nemůže vydržet likvidaci své ekonomiky, by mohlo opustit NATO a spojit se s Putinem.

Britští konzervativci:

Obézní nezaměstnaní budou muset zhubnout

14. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Obézní nezaměstnaní v Británii budou nuceni zhubnout, nebo přijdou o podporu v nezaměstnanosti, oznámil v pátek britský premiér David Cameron. Alkoholici a narkomani také přijdou o podporu v nezaměstnanosti, pokud odmítnou podrobit se léčení.

Britští konzervativci se tím snaží volebně využít pro nadcházející všeobecné volby předpokládané nespokojenosti občanů, že nezaměstnaní jsou "lenoši", kteří dostávají příliš vysokou podporu.

Jenže návrh byl zveřejněn koncem týdne, kdy se Konzervativní strana v Británii dostala do dost podstatných problémů, protože je obviňována, že konzervativci tolerují korupci a neplacení daní u milionářů, zatímco pronásledují chudé lidi.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

Příměří, na něž nikdo nevěří

14. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

O půlnoci místního času má na východě Ukrajiny začít platit příměří podle dohody "Minsk 2". Jak se to stane, když se ruská a ukrajinská strana neshodnou ani na znění textu a Rusko publikovalo zkrácenou verzi ZDE lze těžko říci. Probíhá (pro)ruský útok na Debalcevský výběžek zásobovaný Ukrajinci po polních cestách, protože komunikace M04 je pod palbou, tak jako ostatně celé město. A Moskva se nechala slyšet, že pokusy o vyproštění bude považovat za porušení příměří. (Na fotografii ze včerejška vidíte čerstvě vykopané hroby pro ukrajinské vojáky v Dněpropetrovsku.)

Británie dodala Ukrajině 20 vyřazených obrněných transportérů

14. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

V rámci komerční smlouvy, uzavřené v roce 2013 prostřednictvím soukromé firmy, dodala Velká Británie Ukrajině 20 vyřazených obrněných transportérů typu Saxon a dalších 55 má zřejmě následovat. Mluvčí britského ministerstva obrany uvedl, že vozidla nebyla ozbrojena a že jde o smlouvu z doby před nynějším konfliktem.

Obrněné transportéry se v britské armádě používaly od roku 1980 pro dopravu vojáků, ale nejsou vhodné pro použití v bojích. Z britské armády byly vyřazeny před třemi lety.

Mluvčí britského ministerstva obrany uvedl, že politikou britské vlády je poskytovat Ukrajině od počátku nynějšího konfliktu neletální pomoc. Dodaná vozidla "nabízejí ochrannou mobilitu personálu a jsou svou podstatou obranná, nejsou to bojová vozidla".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na Ukrajině v sobotu pokračují kruté boje

14. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Velitel policie konstatoval, že město Debalceve je terčem zuřivého bombardování od (pro)ruských jednotek. Nově se bojuje také u přístavu Mariupol na jihu Ukrajiny. Americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt zveřejnil na Twitteru postavení ruského dělostřelectva nedaleko města Debalceve.



Uvedl také, že ruské jednotky u hranic Ukrajiny připravují velké dodávky vojenských zásob pro separatistické bojovníky. Dodal, že separatisté jsou nyní lépe vyzbrojeni než některé země NATO. Kreml popírá, že by separatistům poskytoval vojenskou pomoc.

"Extremisté ničí Debalceve," uvedl šéf policie doněckého regionu Vjačeslav Abroskin. "Pokračuje ostřelování obytných oblastí a civilních budov. Město hoří. Rakety Grad zasáhly policejní stanici.

V Mariupolu používají (pro)ruské jednotky dělostřelectvo a tanky a útočí na okolní vesnice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentátníka v Kodani zastřelila policie

14. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Kodaňská policie usmrtila v neděli ráno osobu podezřívanou z útoku na kodaňskou kavárnu a synagogu, při němž zahynuly dvě osoby. Policie uvedla, že je přesvědčena, že muž byl pachatelem obou útoků, které přivedly dánské hlavní město do stavu obležení.

Obří bezpečnostní operace byla zahájena poté, co v sobotu odpoledne se stala kavárna Krudttønden v kodaňské čtvrti Østerbro terčem spršky kulek. V kavárně se konala diskuse o svobodě projevu s kontroverzním švédským umělcem, který je autorem zesměšňujících karikatur proroka Mohameda. Jedna osoba v kavárně zahynula, v sobotu asi v 15.30 středoevropského času.

Později, nedlouho po půlnoci, byl zastřelen v synagoze v centru Kodaně muž kulkou do hlavy. Usmrcený muž byl mladý člen komunity, který hlídal u dveří během ceremonie bar mitzvah. U synagogy byli také zraněni tři policisté, nikoliv vážně

Město se octlo v obležení a ke konečné přestřelce došlo mezi policií a podezřelou osobou, která dorazila na adresu v centru města, kterou měla policie pod dohledem.

Když na něho policie zavolala, muž začal na policii střílet, a byl tedy policií usmrcen.

K incidentu došlo nedaleko nádraží v multikulturní čtvrti Noerrebro.

Později policie uvedla, že muž spáchal oba útoky a zatímco vyšetřování pokračuje, nemají zatím informace, že by se na útocích podílel ještě někdo jiný.

Německo vstupuje na scénu

13. 2. 2015 / George Friedman

čas čtení 15 minut

Máme zde klasický německý problém ve dvou podobách. Obě pramení z neúměrné síly zakrývající reálnou slabinu. Němci se pokoušejí přetvořit Evropu, ale jejich hrozby mají klesající hodnotu. Pokusili se přetvořit Ukrajinu, ale zaskočila je ruská reakce. V obou případech spočívá problém v tom, že nemají dostatečnou moc a tak mohou jen žádat ostatní o souhlas. A souhlas se získává obtížně.

Putinova válka proti Západu

13. 2. 2015

čas čtení 6 minut

Má špatnou pověst kvůli lhaní a svými protějšky je ostrakizován. Vládne zemí s měnou ve volném pádu a rapidně se zmenšující ekonomikou. Mezinárodní sankce zabránily jeho kleptokratickým přátelům v dovolených v neprávem nabytých středomořských vilách. Posuzováno podle cílů, které si Vladimir Putin stanovil, když před patnácti lety zdědil prezidentský úřad - prosperity, právního státu, integrace se Západem - muže být trapně komické hovořit o úspěchu, uvádí zítřejší vydání týdeníku Economist.

Angela Merkelová jako "užitečný idiot"

Rešetnikov: "Idea minských jednání se zrodila ve Finsku"

13. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

List Moskovskij komsomolec přinesl 10. února rozhovor s bývalým vysokým důstojníkem rozvědky SVR a nynějším ředitelem thinktanku RISI Leonidem Rešetnikovem ZDE. Hlavní sdělení zní: Myšlenka minských rozhovorů bez přímé účasti USA navazuje na tajné loňské rusko-americké rozhovory ve finském Boitu, z nichž byla Ukrajina vyloučena. Druhý závěr zní: Předsudky vůči Ukrajině, které tolik osob "chápajících Putina" v souvislosti s jednáními bezmyšlenkovitě opakuje, jsou výsledkem práce "osvědčených" manipulátorů se zázemím v ruských tajných službách a extrémistických kruzích. (Podle některých dobře informovaných osob ZDE byl thinktank RISI sám hlavním hybatelem, který vyvolal válku na Donbase.)

Druhý Minsk na mnohé otázky neodpověděl

13. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský summit přinesl dohodu o příměří. Ale dohody nechala mnoho otázek otevřených. Existují všechny důvody zůstat skeptický ohledně toho, zda zabíjení na východní Ukrajině opravdu skončí, napsal Ingo Mannteufel.

A kde je člověk?

13. 2. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 3 minuty

Ke svému nevýslovnému zděšení jsem se nedávno dočetl, že jsou chudým a nemocným lidem přerušovány dodávky plynu a elektřiny. Kdykoliv si na to vzpomenu, přeběhne mi mráz po zádech. Něco takového by se totiž v civilizované a demokratické zemi, za jakou bývá Česká republika označována, stávat nemělo.

Putin chtěl příměří odložit o 10 dnů

13. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin chtěl, aby dohoda v Minsku odložila příměří o 10 dnů, protože požadoval, aby (pro)ruské jednotky obsadily město Debalceve. Putin na rozhovorech tvrdil, že Debalceve musí padnout. Opakoval, že separatisté mají ukrajinské jednotky v obklíčení a "samozřejmě, ty se musejí vzdát".

Porošenkova absolutní priorita byla dosáhnout příměří. Ukrajinský prezident hovořil emocionálně o děsivé situaci na východní Ukrajině. Řekl, že nespal dvě noci. Navštívil před rozhovory v Minsku nemocnici v Kramatorsku, kde ho emocionálně silně zasáhlo, když tam viděl čtyřletého chlapce, který přišel při ostřelování separatistickými jednotkami o své ruce a nohy.

Ukrajinská armáda uvedla, že za posledních 24 hodiny bylo usmrceno 11 vojáků a 40 jich bylo zraněno a že vzbouřenci výrazně posílili své jednotky v oblastech, které ovládají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajina: Zintenzívnění bojů, bojuje se u vsi Lohvinovo

13. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Jednotky ukrajinské 30. brigády a Národní gardy poté, co opět získaly kontrolu nad vsí Lohvinovo, tuto oblast opět opustily. Lohvinovo obsadily (pro)ruské jednotky na přelomu týdne a má klíčový význam pro kontrolu tzv. Debalcevské kapsy, opevněného území, které chtějí "separatisté" obklíčit.

Švýcarská pobočka banky HSBC skrývala velké finanční částky pro zločince

13. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Z prozrazených vnitrobankovních dokumentů vyplývá, že švýcarská pobočka banky HSBC skrývala velké finanční částky pro osoby čelící obviněním z vážných trestných činů, včetně prodeje drog, korupce a propírání špinavých peněz.

Navzdory tomu, že od roku 1998 byla banka podle zákona povinována provádět mimořádné kontroly vysoce rizikových zákazníků, poskytovala účty pro klienty zapletené do šesti notorických skandálů v Africe, včetně největšího korupčního případu v Keni, masakrování lidí kvůli obchodu s diamanty a s několika zkorumpovanými prodeji vojenského materiálu.

HSBC také skrývala peníze pro bankéře, obviňované z vykradení peněz z bývalých států Sovětského svazu, osobám, obviněným z úplatkářství na Maltě, pašování kokainu v Dominikánské republice a dopování profesionálních cyklistů ve Španělsku.

Švýcarská banka také provozovala bankovní účety pro "politicky exponované osoby" s vysokým rizikem účasti na korupci, propírání špinavých peněz či vyhýbání se mezinárodním sankcím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie nijak neblokovala britské stíhání neplatičů daní

13. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

V Británii se stále rozšiřuje skandál týkající švýcarské pobočky banky HSBC, která umožňovala milionářům a kriminálníkům neplatit daně. Diskredituje to vládnoucí Konzervativní stranu, která jmenovala šéfa banky HSBC ministrem ve své vládě.

V pátek Francie zpochybnila tvrzení konzerativní ministryně a šéfky daňového úřadu Lin Homerové, že Británie nemohla neplatiče daní stíhat, protože jí v tom zabraňovaly dohody s Francií, které vyžadovaly, aby data o daňových neplatičích, které francouzský stát předal Británii, byly udrženy v tajnosti.

Francouzský ministr financí to odmítl. Sdělil listu Le Monde: "Nerozumím výrokům britských úřadů. Data z banky HSBC jim byla předána v roce 2010 v rámci bilaterálních konvencí, které nás zavazují. Tyto konvence nebrání použítí těchto informací pro daňové účely. Pokud chce britský daňový úřad někoho stíhat, má na to plné právo."

Rona Fairhedová, nynější předsedkyně Trustu pro BBC a bývalá šéfka auditního výboru banky HSBC odmítla odpovědět listu Guardian na otázku, kolik informací měla k dispozici o kriminální činnosti této banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
33668