Ruská vláda je Němcovovou vraždou trochu vyvedena z míry

28. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Zdá se, že současné ruské úřady jsou do určité míry autenticky šokovány Němcovovou vraždou. Státní televize vysílala několik pořadů, které do určité míry Němcova a jeho úspěchy ve vládě chválily. Premiér Dmitrij Medveděv uvedl: "Boris Němcov se stal jedním z nejtalentovanějších politiků v době demokratické transformace naší země. Až do posledního dne svého života byl inteligentní osobností, zásadovým mužem." Avšak nynější chvála od vysokých ruských politiků ostře kontrastuje s předchozími Putinovými výroky, že politická opozice je "pátou kolonou", která se snaží Rusko zničit, a opakované špinění opozice ve státní televizi, která její příslušníky označovala za zrádce.

Moskevská policie hledá vrahy Borise Němcova, ruského opozičního politika, který byl v pátek večer zastřelen nedaleko Kremlu, avšak jeho přátelé a političtí partneři se obávají, že vrazi nebudou nikdy pohnáni k odpovědnosti.

Mnozí z těch, kteří měli k Němcovovi blízko, se domnívají, že byl tento bývalý náměstek premiéra usmrcen buď za to, že se stavěl proti Kremlu, anebo že ho zavraždily skryté nacionalistické síly, které reagovaly na dlouhou propagandistickou kampaň ve státní televizi, která politickou opozici systematicky označuje za zrádce národa.

Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že pracuje s několika různými teoriemi, například že se Němcov stal "obětním beránkem" ve snaze destabilizovat Rusko, že se stal obětí "islámského extremismu", ukrajinského konfliktu nebo osobních problémů. Na seznamu možností, zveřejněných mluvčích Vladimírem Markinem však chybí skutečnost, že Němcov byl jedním z nejostřejších kritiků Vladimíra Putina.

Sergej Mitrochin z liberální strany Jabloko, konstatoval, že Němcovova smrt je ranou celému Rusku: "Jestliže budou politické názory takto trestány, tahle země nemá budoucnost."

Organizátoři zrušili nedělní protestní demonstraci a uvedli, že se namísto toho sejdou v centru Moskvy a demonstrace půjde k místu, kde byl Němcov usmrcen. Moskevské úřady, které původně nechtěly původní protestní demonstraci povolit v centru města, trasu demonstrace centrem nyní schválily.

Putin převzal vyšetřování Němcovovy vraždy "pod vlastní kontrolu" a také poslal 87leté Němcovově matce soustrastný telegram. Řekl v něm o Němcovovi: "Měl úkol pracovat v důležitých funkcích během obtížného přechodného období, jímž procházela naše země. Vždycky vyjádřil, kde stojí a argumentoval přímo a poctivě."

Zdá se, že současné ruské úřady jsou do určité míry autenticky šokovány Němcovovou vraždou. Státní televize vysílala několik pořadů, které do určité míry Němcova a jeho úspěchy ve vládě chválily.

Premiér Dmitrij Medveděv uvedl: "Boris Němcov se stal jedním z nejtalentovanějších politiků v době demokratické transformace naší země. Až do posledního dne svého života byl inteligentní osobností, zásadovým mužem."

Avšak nynější chvála od vysokých ruských politiků ostře kontrastuje s předchozími Putinovými výroky, že politická opozice je "pátou kolonou", která se snaží Rusko zničit, a opakované špinění opozice ve státní televizi, která její příslušníky označovala za zrádce.

Prokremelské síly se pokusily situaci zmást exotickými teoriemi, že Němcovova vražda je prý pokusem z ní obvinit nevinného Putina.

"Není pochyb o tom, že vraždu Borise Němcova zorganizovaly agentury mimo Rusko, které se snaží uspořádat ruský Majdan," napsal na facebooku Sergej Markov, prokremelský analytik. "Putinovi nepřátelé zavraždili jednoho z nejostřejších Putinových kritiků, aby mohli vinu svalit na Putina."

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že "je jasné, že to byla stoprocentní provokace".

Internetový server Life News, který má blízko k ruským tajným službám, napsal, že vražda má zřejmě souvislost s tím, že Němcovova milenka podstoupila potrat.

Opozice však tyto interpretace nepřijímá. Vladimír Milov, další bývalý ministr, který je nyní v opozici, dodal, že "nemá pochybnosti, že toto spáchaly úřady," a jiní argumentují, že Kreml za Němcovovu vraždu nese alespoň nepřímou odpovědnost tím, že rozdmychává konflikt a nenávist ve společnosti.

Jiní poukazují na to, jak je možné, že se vrahům podařilo Němcova zastřelit na místě, které je pod trvalou kontrolou policie a vzhledem k tomu, že Němcova trvale sledovala ruská tajná policie.

Anatolij Čubajs, podnikatel a bývalý liberální politik varoval, že Rusko vstupuje do nebezpečného období. "Byla vytvořena poptávka po nenávisti a po agresi. Před několika dny se konala demonstrace, kde aktivisté nesli transparenty Zničme pátou kolonu. Dnes byl zavražděn Němcov. Zastavme se a zamysleme se nad tím, co se asi může stát zítra. Všichni si musejí dát pauzu. Všichni z nás. Úřady, opozice, liberálové, komunisté, nacionalisté. Musíme se zastavit a zamyslet se."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10212

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2015