ANO jako vrcholový predátor české džungle

2. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Předseda ODS Petr Fiala včera v Otázkách V. Moravce prohlásil, že občané jsou v této zemi frustrovaní zejména nadbytkem vměšování státu do jejich životů. I vzpomněl jsem si na české exekuce, které nemají obdoby v civilizovaném světě, neboť v Česku jsou občané ponecháni na milost bez ochrany státu exekutorským dravcům.

Volná ruka podnikatelského dravce a rezignace státu na kultivované právní prostředí nebo dokonce úplná absence státu slouží jako vynikající prostředek pro rozkvět společností na východ od nás – to je vzor pro ODS už od dob kuponové privatizace. V míře extrémní je to patrné na případech, kde se stát úplně zhroutil, jako je třeba Somálsko nebo Libye.

Ale zpět k exekucím. Nemáme tu už rok u vlády machry z hnutí ANO, kteří prostě makají a mají výsledky? Hana Marvanová, bývalá náměstkyně odstupující ministryně spravedlnosti za hnutí ANO, píše na svém Facebooku:

„Jak jsem si přečetla, za hlavního viníka svých neúspěchů vidí bývalá ministryně Válková to, že jsem tři a půl měsíce byla na ministerstvu. Ani slovo však neřekla o tom, proč nepřijatelně nechala přepsat zákon o státním zastupitelství a neprojednala koncepci humanizace exekucí, kterou jsem na ministerstvu připravila. Zajímavá byla otázka Václava Bělohradského v jeho vystoupení: zda je hnutí ANO vlaštovkou nebo naopak vránou, která věští brzké podrobení prostoru, kde vznikají kritická množství, korporativním projektům. Po výsledcích sněmu ANO si myslím, že odpověď Václavu Bělohradskému je jednoduchá. Jde o korporativní projekt, který se pouze tváří jako hnutí občanů. Je jen otázka času, kdy to bude zjevné více lidem.“

Co je smyslem firmy? Zisk majitelů – prospěch zákazníků až na druhém místě, ten naopak musí být ochráněn zákony proti různým podvodům, které jsou snadnější než férový byznys. Hlavní ideologií hnutí ANO je řídit stát jako firmu. Co to znamená? Občané jsou těžko majiteli státu a těžko chtějí od státu zisk. Chtějí od státu služby, chtějí, aby jim stát zajistil prostředí, ve kterém budou moci slušně žít a postarat se o sebe. Už více než 25 let chtějí západní standardy. Místo toho se jim vrací vylepšený předlistopadový model vůdce zvoleného bez kritické diskuse jednomyslnou vůlí strany, model dříve držený tanky, dnes obscénním bohatstvím majitele firmy.

Český pravicový model státu jako džungle zplodil vrcholového predátora, který se řídí logikou zisku. Zůstává majitelem firmy a stal se de facto majitelem státu. Čím mu může česká pravice čelit? Obsadil její prostor, vznikl v postsovětském modelu trhu bez pravidel, kterou tu od pádu komunismu rozvíjela. Je naprosto logické, že se nyní otevřeně definoval jako pravice. On je realizovanou pravdou české pravice. Nelze dělat českou pravicovou politiku a nemít Babiše. A jsou to přece zejména pravicoví voliči, kteří utekli od ODS a podpořili ANO. ODS bývala dříve hegemonem na pravici, dnes je to ANO.

Je kultivace exekucí cestou k zisku pro majitele státu? Kdyby byla, už je dávno prosazena. Žádná džungle nemá jenom jednoho predátora, i ti na nižších patrech musí něco jíst. V rámci logiky české pravice je krvavý exekuční byznys vlastně v pořádku. Lidi na dně pro vítězství v dalších volbách nepotřebuje. Jde jen o to, aby pokud možno všichni pravicoví a středoví voliči přijali firemní kulturu, aby pochopili konečně, že džungle má vrcholového predátora. Že za to, že je člověk oběť, si může sám.

Kultivace exekucí je veřejný zájem. V džungli nic jako veřejný zájem samozřejmě neexistuje, proto ani v Česku tohle slovo moc neuslyšíte, natož aby se jeho obsah stal principem politiky. Proto metanolová aféra, Vrbětice, obrovské daňové úniky a korupce, proto národní fronta ODS-TOP09-ČSSD-KDUČSL-ANO semknutá za paskvilem zákona o státní službě.

Zdálo by se logické, že kultivace exekucí by se měla stát horkým tématem pro levici, že premiér bude tvrdě kritizovat hnutí ANO za jeho nedostatečnou vůli exekuce kultivovat. Jenže koalice s pravicovým hegemonem dala levici vládní křesla a vliv na veřejné peníze. Co na tom, že tím mizí poslední alternativa vůči firmě a skutečný politický boj o veřejný zájem? Po nás potopa, to je dnes heslo české levice.

Prioritou nového ministra spravedlnosti za ANO, věc, ve které si chce prosadit svou pomocí síly, bez konsensu, je zákon o státním zastupitelství. Premiér s tím nenadělá nic, akceptuje takového ministra. Jak by ostatně stát mohl být firmou, pokud by existovalo něco jako nezávislé státní zastupitelství? Systém vnitřní kontroly slouží přece majiteli.

0
Vytisknout
13678

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2015