Babiš namířil prst na Chládka

2. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Debata o povinném předškolním ročníku poukazuje na řadu rizik, které zavedení plošné povinnosti přinese. Je zde významné procento dětí, kterým může předškolní vzdělávání a výchova pomoci překonat jejich sociální handicap, jak ukazují zahraniční studie (více v článku Asociální názory posvěcené vysokoškolským diplomem). Podívejte se, co všechno se bude dít během Týdne otevřeného vzdělávání. Podle zkušeností a části výzkumu v oblasti psychologie a neuroscience lze toleranci a empatii děti učit, část výzkumu poukazuje na dominantní vliv genetické predispozice. Ministr Chládek oznámil, jaké změny se chystají ve financování regionálního školství. V březnu zahájí pravidelnou činnost EDUpoint, místo přímo pod orlojem pro setkávání všech, kdo se zajímají o vzdělávání. Více pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Témata týdne


Ministr školství Marcel Chládek oznámil změny ve financování regionálního školství s cílem ovlivňovat na státní úrovni obory SŠ podle zájmů trhu práce, komentář k tomu pro ČT24 poskytl Bob Kartous. 

O zkušenostech s kariérovým poradenstvím v zahraničí a poněkud zaostalém a stigmatizovaném pojetí v ČR píší HN, s přispěním kolegyně z EDUin Silvie Pýchové. 

Proděkan FF UK v Praze Jan Bičovský vyvádí z omylu o zaměstnanosti a potřebnosti absolventů VŠ Miloše Zemana (Metro). 

S radostí oznamujeme, že po krátké prodlevě opět otevírá EDUpoint, a to na zbrusu nové, vpravdě „luxusní“ adrese. Aneb přijďte se pobavit o vzdělávání pod orloj

Výrok týdne

"Zaútočil na ministerstva zdravotnictví a školství. Tím vyslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi vzkaz, u kterých ministrů za ČSSD bude v příštích měsících vyvíjet tlak na výměnu.“

LN v článku o sjezdu Hnutí ANO a projevu stávajícího i budoucího předsedy Andreje Babiše.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)


  • Povinný předškolní rok vzdělávání vzbuzuje spíše odmítavé reakce. Poslední kulatý stůl SKAV se věnoval právě tomuto tématu (EDUin). Napříč odbornou diskusí, které se zúčastnili zástupkyně ČŠI, dětský psycholog, zástupci neziskových organizací a také učitelé z praxe zaznívalo zejména to, že plošná povinnost bez možnosti výjimky je nevhodné řešení, které postihuje ty, kdo nejsou adresáty opatření. Názor, že většinovou populaci toto opatření nijak nepostihne, protože drtivá většina MŠ navštěvuje, byl v menšině. Podle neověřených zpráv by MŠMT mělo výjimku umožnit. Krátký souhrn poskytuje interview Boba Kartouse pro ČT24. Na téma předškolní péče o děti ohrožené neúspěchem proběhl odborný seminář, který organizoval Člověk v tísni a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV). V této souvislosti bychom rádi upozornili na průzkumy Chicago Longitudial Study a HighScope Perry Preschool Study, které prokazují vysoce pozitivní vliv předškolní výchovy na budoucí život dětí ze sociálně oslabeného prostředí.

  • Lze toleranci a empatii děti učit? Lidové noviny vydaly rozhovor se spisovatelkou Sylvií Heinleinovou, autorkou knihy Bláznivá teta a já, která je o přátelském vztahu mezi dívkou a její mentálně postiženou tetou. Autorka na příkladu vlastního syna ukazuje, jak důležité je inkluzivní vzdělávání a jeho dopady na toleranci většinové společnosti vůči handicapovaným. Britský vývojový psycholog Simon Baron-Cohen, autor knihy Zero Degrees of Empathy, v níž se snaží na základě psychologických studií a studií mozku ukázat, že nedostatek empatie je velmi důležitým determinantem v lidském jednání, v rozhovoru potvrzuje, že empatii je možné rozvíjet učením. Podle některých studií je však míra dědičnosti altruismu vysoká.

Inspirace z (a do) praxe

  • Téma měsíce: ICT gramotnost a otevřené zdroje. V rámci Týdne otevřeného vzdělávání připravil portál RVP.cz.

  • Jste pedagog, kterého baví učit inovativně? Pak právě Vás hledá do svého týmu ZŠ Devětsil!


Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • EDUpoint. Začínáme diskusí s Ondřejem Štefflem, 4. 3. od 19:00. Skautský institut, Staroměstské nám. 4, Praha.

  • Cestou Montessori. Diskuse na Hořickém gymnáziu, Blahoslavova 2105, Hořice, 5. 3. v 17:00.

  • Film a vzdělávání. Konference v rámci festivalu jeden svět na školách. 4. - 5. 3., Goethe institut, Masarykovo nábř. 32, Praha.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

0
Vytisknout
10193

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2015