Rzeczpospolita: Češi porušují embargo, exportují zbraně do Ruska

2. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Unijní embargo na vývoz zbraní do Ruska se nevztahuje na lovecké a sportovní zbraně. Ale Česká republika dodává do Ruska vojenské vzory.

Polský deník Rzeczpospolita získal faktury datované 17. únorem, jejichž prostřednictvím firma Exim-Arms z Rožnova pod Radhoštěm účtuje ruské firmě Novo-Obninsk z Kalugy (na západě Ruska, nedaleko hranice s Ukrajinou) americké karabiny Bushmaster 90705 a DPMS RFA 3-3G2. O něco dříve tytéž společnosti uzavřely smlouvy na dodávku automatických karabin Bushmaster 90838 a 90899.

Firma Cairo CZ se sídlem tamtéž dodala firmě Novo-Obninsk švýcarsko-německé pistole SIG-Sauer a německé automatické karabiny Heckler a Koch. Tyto zbraně používají jednotky zvláštního určení z celého světa, včetně americké Delta Force a britské SAS. Současně bylo dodáno i 40 000 nábojů americké firmy Magtech.

O dva měsíce dříve Cairo dodalo Rusku elitní americké automatické karabiny Rifle Daniel včetně munice.

Rzeczpospolita tvrdí, že podle důkazů jež má k dispozici firmy nakupovaly zahraniční zbraně předem s úmyslem reexportovat je do Ruska. Například v červnu dovezly americké karabiny CheyTac 408 M300 používané americkou námořní pěchotou v Afghánistánu. Rusku byla zbraň prodána s 10% ziskem.

Další faktury dokazují prodej munice z Finska a Spojených arabských emirátů firmě z Moskvy.

Jan Jindřich, šéf úřadu pro kontrolu exportu zbraní, se brání, že Američané nezakazují reexport zmíněných zbraní. Podle něj existuje "garance" ruské strany, že zbraně budou prodávány pouze "soukromým odběratelům". Embargo uvalené EU přitom hovoří jasně. A zbraně, které se nacházejí ve výzbroji jednotek NATO, mají jednoznačně vojenský charakter.

Zdroj v polštině: ZDE

0
Vytisknout
10587

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2015