Jak Putinovo Rusko díky Hillary Clintonové získalo kontrolu nad americkým uranovým dolem

24. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Od roku 2013 ruský stát prostřednictvím společnosti Rosatom kontroluje 20 % amerických kapacit pro produkci uranu.

Akvizice torontské společnosti Uranium One Inc. ruskou firmou, která také vyrábí jaderné zbraně, znamená, že se Rosatom stal jedním z pěti největších producentů jaderné suroviny a získal kontrolu nad iranovým dolem ve Wyomingu.

Smlouva schválená výborem, který zahrnoval i tehdejší ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, souvisela s dary kanadského šéfa společnosti Uranium One pro nadaci manželů Clintonových Clinton Global Foundation.

V rozhovoru pro Bloomberg News bývalý ředitel společnosti Ian Telfer prohlásil, že v březnu 2008 poskytl nadaci 3 miliony dolarů, když podle něj v té době vůbec neuvažoval o tom, že by ruská vláda v budoucnosti kupovala společnost, jíž řídil.

Rusko je šestým největším producentem uranu na světě, ale má masivní průmysl výroby jaderného paliva. Rosatom částečně vybudoval svůj byznys na přepracování starých sovětských jaderných hlavic na palivo, podle takzvané smlouvy megatuny v megawatty podepsané s USA v roce 1993.

Platnost smlouvy se blížila závěru a Rosatom potřeboval zdroj uranu, přičemž nákup společnosti Uranium One představoval řešení problému. V roce 2010 ruská společnost koupila většinový podíl a o tři roky později zbytek.

Předchůdkyně společnosti Uranium One vznikla v roce 1997 a v roce 2005 fúzovala se dvěma konkurenty. V roce 2007 koupila společnost UrAsia, kterou spoluzakládal Kanaďan Frank Giustra vlastnící doly v Kazachstánu. Tento nákup byl realizován krátce poté, co Giustra a Bill Clinton v roce 2008 společně navštívili kazažského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Clinton, Giustra i Telfer popírají, že by tato návštěva hrála roli při nákupu kazašských uranových dolů.

Giustra coby osobní přítel bývalého prezidenta založil s Clintonovými charitativní organizaci s cílem pomáhat komunitám v regionech zasažených těžebními operacemi. Telfer jí věnoval 3 miliony dolarů. Podle kanadských daňových záznamů charitativní organizace Telferovy rodiny věnovala Clintonovým a Giustrovi v letech 2009 a 2012 dalších 2,35 milionu dolarů.

K platbám došlo před i po uzavření smlouvy o prodeji většinového podílu ve společnosti Uranium One společnosti Rosatom. To v roce 2010 podléhalo schválení Výboru pro zahraniční investice ve Spojených státech. Členkou výboru byla tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Telfer tvrdí: "Nikdy jsem se nesetkal s Hillary Clintonovou. Tento dar byl proveden na podporu Franka Giustry, mého obchodního partnera a přítele po více jak 20 let. Nebyla tam myšlenka na to kohokoliv ovlivnit."

Rosatom získal plnou kontrolu nad společností Uranium One počátkem roku 2013.

Risatom vlastní důl ve Willow Creeku, Kazachstánu, Austrálii a průzkumné lokality v Africe a USA.

V roce 2013 společnost vyprodukovala 5 086 tun uranu, většinu v Kazachstánu, uvádí její web. To je necelých 10% světové produkce a o 62 % více, než produkují ruské doly. Ve Willow Creeku vytěžila 362 tun, což představuje 20 % americké produkce podle údajů World Nuclear Association.

Rosatom je úhelným kamenem ruského průmyslu, který staví a provozuje všechny ruské jaderné reaktory a dodává asi 17 % elektřiny. Roční výnosy dosahují více než 500 miliard rublů (9,8 miliardy dolarů).

Společnost je také nástrojem ruské zahraniční politiky zaměřené na vývoz jaderné technologie. I když ambice Risatomu utrpěly kvůli havárii ve Fukušimě v roce 2011, podařilo se mu získat kontrakty v Turecku, Indii a Vietnamu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10628

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015