Komisař OSN pro lidská práva kritizoval britský bulvární list za rasismus proti imigrantům

24. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Zeid Ra’ad Al Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, ostře zaútočil na britský bulvární deník The Sun, který vydal komentář Katie Hopkinsové, která označila uprchlíky, snažící se dostat přes Středozemní moře do Evropy, za "šváby". Zeid Ra’ad Al Hussein poukazuje na to, že její komentář připomíná antisemitskou nacistickou propagandu a také zdůrazňuje, že slovo "šváb" využívala mediální propaganda ve Rwandě, povzbuzující obyvatelstvo, aby spáchalo genocidu na členech kmene Tutsiů. Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval britskou vládu, média a regulační orány, aby respektovaly mezinárodní i lokální zákony proti vyvolávání rasové nenávisti.

"Nacistická média označovala ldi, které chtěli jejich pánové eliminovat, za krysy a šváby," konstatoval Zeid.

"Tento druh vyjadřování je zjevně nepřijatelný, zejména v celostátním deníku. Editoři listu The Sun učinili redaktorské rozhodnutí tento článek publikovat. Pokud bude zjištěno, že článek porušil zákon, měli by být pohnáni k odpovědnosti spolu s jeho autorkou. Takovýto způsob vyjadřování je podle komisaře pro lidská práva OSN "typický pro intenzivní a neomezené nadávání cizinců, pro vlny dezinformací a zkreslování faktů, trvající po dlouhá desetiletí", jimiž je promořen britský tisk.

17. dubna napsala Hopkinsová, komentátorka nejčtenějšího britského deníku The Sun, že ji absolutně nedojímá osud lidí, kteří riskují své životy snahou dostat se do Evropy přes Středozemní moře.

Hopkinsová je bývalá soutěžící v populárním britském televizním pořadu The Apprentice (Učeň), v němž dostávají soutěžící podnikatelské úkoly od úspěšných byznysmenů. Hopkinsová je trvalým zdrojem kontroverzní. V deníku The Sun napsala: "Ne, je mi to jedno. Ukazujte mi fotografie rakví, ukazujte mi mrtvoly plovoucí ve vodě, hrajte na housle a ukazujte mi hubené, smutně vypadající lidi. Mně je to přesto jedno. Musíte si uvědomit, tito přistěhovalci jsou jak švábi. Možná vypadají jako z hladomoru v Etiopii v osmdesátých letech, ale jsou tak pevní, že by přežili i jaderný výbuch. Vždycky přežijí."

Článek vyšel několik hodin předtím, než se u libyjského pobřeží převrhl člun přeplněný imigranty a utopilo se 800 osob.

Zeid uvedl, že článek Hopkinsové v Británii zdaleko není izolovaný incident. Obvinil britský bulvární tisk, že systematicky útočí na přistěhovalce a pomlouvá je.

"Tyhle zlovolné útoky proti přistěhovalcům a žadatelům o azyl trvají v Británii beztrestně už příliš dlouho," dodal. "Naprosto podporuju svobodu projevu, kterou zaručuje článek 19 Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech, ale ta není absolutní. V článku 20 téže úmluvy se praví: "Podpora národní, rasové či náboženské nenávosti, která je vyvoláváním diskriminace, nepřátelství či násilí, je zákonem zakázána."

Komisař OSN také obvinil bulvární britský list Daily Express, že vyvolává předsudky proti cizincům. "V roce 2003 napřílad otiskl za jediný měsíc 22 negativních článků zaměřených proti žadatelům o azyl a proti uprchlíkům," dodal. I když přiznal, že k podobné démonizaci dochází i jinde v Evropě, tam takováto démonizace obyčejně pochází z extremistických politických organizací či od demagogů, nikoliv z extremistických médií."

Zeid dodal, že všechny evropské země musejí začít zasahovat proti rasismu a xenofobii, které "pod rouškou svobody projevu podporují zlovolný cyklus pomluv, nesnášenlivosti a politizace přistěhovalců, stejně jako marginalizovaných evropských menšin, jako jsou Romové".

Poukázal na to, že Británie i další evropské země ratifikovaly Konvenci o lidských právech ve snaze vyhnou se opakování nacistického holocaustu.

"Historie nám ukazuje znovu a znovu, jak nebezpečné je démonizovat cizince a menšiny a je neuvěřitelně ostudné být svědkem toho, že se tato taktika nyní používá v celé řadě zemí, prostě proto, že je tak lehké vyvolávat rasismus a xenofobii k získání volební podpory či k zvýšení prodeje novin."

Zeid dodal, že zkreslené a zaujaté zpravodajství ochromuje soucit s lidmi, kteří prchají před válkou, porušováním lidských práv a hospodářským útlakem, i s lidmi, kteří nyní umírají ve Středozemním moři.

Zdůraznil, že "odporný druh rasismu" nyní charakterizuje debatu o uprchlících ve stále větším počtu evropských zemí a zkresluje reakci EU na uprchlickou krizi.

Zied je už druhým činitelem OSN, které kritizoval Hopkinsovou. Deník The Sun na žádost vyjádřit se ke kritice vysokého komisaře OSN pro lidská práva nereagoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6446

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015