Nejsilnější bosenskosrbská strana hrozí rozbitím Bosny v roce 2018

25. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Největší bosenskosrbská strana dnes oznámila, že bude prosazovat referendum o nezávislosti v roce 2018, pokud nezískají více pravomocí. Znamená to nastoupení konfrontačního kursu ve vztazích se Západem.

Hrozba znamená potenciálně největší výzvu existenci bosenské státnosti od rozpadu Svazové republiky Jugoslávie, při němž v letech 1992-1995 zemřelo 100 000 osob.

Bosenskosrbští sociální demokraté vedení nacionalistickým prezidentem Miloradem Dodikem přijali rezoluci, která z nezávislosti činí oficiální stranickou politiku.

Dodik obvinil státní úřady v Bosně, že se snaží uzurpovat autonomní pravomoci zaručené Republice srbské podle Daytonských mírových dohod.

Rezoluce prohlašuje, že pokud nebude možno posílit autonomii Republiky srbské v Bosně do konce roku 2017, strana vypíše referendum o odtržení od Bosensko-chorvatské federace, druhé poloviny současné Bosny.

Kancelář mezinárodního mírového dohlížitele, který má právo propoštět úředníky a rušit zákony, reagovala prohlášením, že podle mírové dohody z roku 1995 žádná z entit nemá právo na odtržení a žádná stranická deklarace na tom nic nemění.

Podle Dodika ale vlastní ústava Republiky srbské a také její zákony umožňují sebeurčení.

Zatímco Bosňané si přejí silný a centralizovanější stát, Srbové se rozhořčeně brání a část Chorvatů si přeje vlastní stát.

Analytici spekulují, že Dodik byl povzbuzen loňskými událostmi na Krymu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8095

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015