Bezdomovectví lze odstranit snadno a efektivně

5. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Často jsem svědkem toho, jak lidé říkají, že Amerika (míněny USA) je taková a taková, strašná, zejména že je asociální. Přitom rozdíly v rámci USA jsou skutečně veliké a mohou být plné neočekávaných překvapení.

Podle Christian Science Monitor dokázal americký stát Utah od roku 2005 snížit chronické bezdomovectví mezi svými obyvateli o plných 90% (z 1932 na 178 lidí) a očekává se, že ho úplně vymýtí. Recept je více než jednoduchý: jestliže někdo je bez domova, dejte mu domov. Utah a některé další státy prý postupně objevují, že investováním do základních potřeb svých občanů dokáží lépe zvládat další faktory, které mohou vést k bezdomovectví.

Dokonce je to prý levnější. Logika je taková: nejprve dejte lidem domov, a pak bude mnohem snadnější najít jim práci a obecně je začlenit do společnosti. Běžný bezdomovec v Utahu stojí při započtení nákladů na zdravotní výdaje a vězeňství 19208 dolarů ročně, zatímco náklady na bezdomovce, kterému stát poskytne domov a sociálního pracovníka, jsou 7800 dolarů ročně. Je to tedy nejen mnohem lidštější, ale také levnější. Na druhou stranu něco takového nemůže pořádně fungovat např. v Bostonu, kde jsou náklady na bydlení velice vysoké.

Ale i v Bostonu, pokud se podařilo pro bezdomovce najít bydlení, náklady klesly na hlavu z 33514 dolarů ročně na 8539 dolarů ročně. Zde je naprosto patrné, jak důležité je, aby stát investoval do výstavby sociálního bydlení.

How Utah reduced homelessness by more than 90 percent ZDE

0
Vytisknout
15385

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015