Anglické volby:

Někteří Angličané zuří

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Toto upozornění je vystaveno před jedním obchodem v jižní Anglii:

Důležité upozornění:

Prosím, aby ti zákazníci, kteří hlasovali pro konzervativce, se při vstupu do mého obchodu identifikovali. Budu mít potěšení účtovat vám desetiprocentní konzervativní daň, kterou uvalím na váš nákup. Jsem si jist, že jako občané, kteří jste se rozhodli podpořit stranu elitářských, sobeckých jedinců, pochopíte, že toto je jedno z "tvrdých" rozhodnutí, které musím učinit abych dospěl za vlády, kterou jste si zvolili, k "vyrovnanému rozpočtu". Nestyďte se za to, že jste konzervativci! Ano, a co se týče občanů, kteří hlasovali pro stranu UKIP, prosím, jděte si nakupovat jinam. Děkuji, Matt.

Jak informuje dodatečně deník Guardian, tato fotografie se virálně rozšířila po sociálních sítích. Autorem upozornění je Matt Woodruff, majitel zahradnického supermarketu Woodruffs Yard v městě Lewis v hrabství East Sussex.

"Je mi jedno, jestli se mi pomstí. Nevydělávám moc a jestliže to bude znamenat konec mého podnikání, ať to tak klidně je," řekl Matt Woodruff deníku Guardian. "Někdy prostě se musíte postavit a říct, v co věříte."

Dodal, že jeho "upozornění" proměnilo jeho obchod v ohnisko politických rozhovorů. Mnoho lidí přišlo debatovat o tom, jakým směrem se má vydat britská levice. Woodruff uvedl, že byl překvapen, že za ním bulvární pravicový deník The Sun poslal reportéra jen za několik hodin od té doby, co tabuli s "upozorněním" zveřejnil. "Původně jsem s nimi nechtěl mluvit, ale přesvědčili mě. Řekl jsem jim co si myslím," dodal. "Asi mě vylíčí jako šíleného levicového zahradníka, který se zbláznil, ale mě je to jedno, stejně to číst nebudu."

Podrobnosti ZDE

Britští konzervativci ruší Zákon o lidských právech

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron rychle připravuje akční program své nové vlády. Jeho základním pilířem bude zrušení evropského Zákona o lidských právech. Cameron právě jmenoval ministrem spravedlnosti svého ultrapravicového bývalého ministra školství Michaela Govea, který vyvolal v britském školství svými "reformami" tak velký odpor, že musel být odvolán. Gove bude hlavním vyjednavačem za Británi s Evropskou unií a zasadí se o zrušení Zákona o lidských právech. Další součástí akčního programu nové konzervativní vlády bude referendum o odchodu Británie z EU a překreslení volebních okrsků, které napříště budou výhodnější pro Konzervativní stranu.

Jediný skotský poslanec za Konzervativní strany David Mundell se má stát ministrem pro Skotsko a bude realizovat decentralizační program, který po loňském skotském referendu nastínila tzv. Smithova komise. Jenže Nicola Sturgeonová, skotská premiérka za SNP, varovala, že decentralizační program je nedostatečný a že požaduje plnou fiskální odpovědnost za Skotsko.

Premiéru Cameronovi hrozí vzbouření od extremistických euroskeptiků v jeho vlastní straně. David Davies, bývalý kandidát na šéfa Konzervativní strany, už požadoval, aby Británie měla právo nedodržovat všechny zákony Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

EU plánuje vojenské údery proti Libyi ve snaze zabránit vyplouvání člunů s imigranty

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Británie sepisuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která má schválit letecké údery proti lodím plujícím s imigranty přes Středozemní moře

Evropská unie v pondělí požádá OSN o mandát pro ozbrojené akce v libyjských územních vodách. Vojenské akci by velela Itálie a účastnilo by se jí asi 10 členských zemí EU, včetně Británie, Francie, Španělska a Itálie. Možná je i účast Severoatlantického společenství. Účelem akce má být "rozbít podnikatelský model pašeráků s imigranty".

Tsipras čelí revoltě svých radikálů i nátlaku mezinárodních věřitelů

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Zoufalé úsilí udržet Řecko solventní a v eurozóně v sobotu večer zintenzivnělo. V protiškrtové vládě Alexise Tsiprase vzniká krize. Tsipras se zoufale snaží zajistit solventnost zadluženého Řecka, avšak zároveň na Tsiprase vyvíjejí nátlak také radikálové v jeho straně Syriza. Tsipras je nyní pod tlakem rozzuřených věřitelů z Evropské unie i rozzuřených radikálů v Řecku.

Ideologický konflikt ohledně vládních škrtů mezi Angličany a Skoty hrozí vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

"Jedovatá směsice" situace, kdy Anglie zvolila konzervativní vládu, která bude provádět další tvrdé vládní škrty, zatímco Skotsko obrovskou většinou podpořilo protiškrtové skotské nacionalisty, zřejmě rychle povede k vyhlášení druhého referenda o nezávislosti Skotska, konstatoval v sobotu bývalý náměstek předsedy Skotské nacionální strany Jim Sillars.

"Altruismus" Marshallova plánu. Brain way z východu na západ. Korejská válka a německý průmysl. Genialita nedokonalého VW Brouk.

Německý hospodářský zázrak ( II. díl)

10. 5. 2015

čas čtení 12 minut

Dnes, po šedesáti letech, otřásá Evropou finanční krize. Německo nutí ostatní země, aby přijímaly tvrdá úsporná opatření. A radí jim: "Kdybyste byli tak pilní, jako jsme byli my po válce, tak byste také dosáhli výhod hospodářského zázraku.“ To působí arogantně a sebevědomě. Odkud bereme vlastně jistotu předepisovat ostatním, co a jak mají dělat? Shoduje se vůbec naše verze hospodářského zázraku se skutečností, pokud tomu tak vůbec bylo. Co kdyby to bylo jinak? Může existovat jiný názor na to, jak se věci měly? Přinášíme pokračování přepisu německého dokumentárního filmu Christopha Webera Ist Zukunft der Wirtschaft düster? (Chmurná budoucnost ekonomiky?, I. díl), jenž popisuje pozadí tzv. německého hospodářského zázraku po 2. světové válce. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

V Británii se v sobotu konaly protikonzervativní demonstrace

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Demonstranti se střetli v centrálním Londýně s policií. Zpěvačka Charlotte Churchová se účastnila demonstrace v Cardiffu proti drastickým škrtům, které připravují konzervativci

Méně než 48 hodin po volebním vítězství konzervativců uspořádali aktivisté protestující proti plánovaným dalším drastickým vládním škrtům demonstrace po celé Británii.

Stovky osob se účastnily demonstrací ve Walesu a v centrálním Londýně. Asi 200 lidí se střetlo s policií před Downing Street. Na policisty házeli zelené kouřové bomby a rajčatový kečup. Pět osob bylo zatčeno a Metropolitní policie uvedla, že čtyři policisté a jeden další člen policejního personálu byli zraněni.

V Británii se v sobotu konaly demonstrace proti politice škrtů nově zvoleného premiéra Camerona

9. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Anti Tory Protests In London

Protesters tell media "Police are getting violent, starting to kettle protesters outside Downing Street"

Posted by David Cameron Is Killing Britain on Saturday, May 9, 2015


Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin obvinil Západ ze snah vytvořit "unipolární" svět

10. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Během minulého desetiletí jsme svědky častých pokusů ignorovat základní zásady mezinárodní spolupráce," řekl Vladimír Putin při sobotním projevu při moskevských oslavách 70. výročí ukončení druhé světové války, které byly obrovskou demonstrací ruské vojenské síly. Přehlídky se účastnilo 16 000 ruských vojáků.

Západní politikové se většinou moskevských oslav neúčastnili a protestovali tím proti ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině za poslední rok. I když šlo o oslavy vítězství nad nacismem, účastnila se jich celá řada nechvalně známých světových despotů, včetně uzbeckého prezidenta Islama Karimova, turkmenského prezidenta Gurbangulya Berdymukhammedova a Roberta Mugabeho ze Zimbabwe. Oslav se z Kuby účastnil i Raúl Castro a egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vladimír Putin v Moskvě doporučil Miloši Zemanovi, aby přestal kouřit

9. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin doporučil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi a českému prezidentu Miloši Zemanovi, aby přestali kouřit, informuje tisková kancelář RIA Novosti.

Na začátku Zemanova setkání s Putinem pozdravil Zeman naproti sedícího Sergeje Lavrova, s nímž nedávno jednal.

"My kouříme oba," poznamenal Zeman.

Do rozhovoru se náhle vmísil Putin.

"Musíte s tím přestat," ("Nado brosať,") řekl ruský prezident.

Podrobnosti v ruštině ZDE

První krok nové britské vlády

Ministryně vnitra zintenzivní špehování občanů

9. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Nová britská konzervativní vláda rychle rozšíří a posílí pravomoci policie a bezpečnostních služeb špehovat občany na internetu. Před volbami to udělat nemohla, protože to blokovali její levicovější koaliční partneři, liberální demokraté, jejichž strana se ve čtvrtečních volbách téměř úplně rozložila.

Ne všichni vysokoškoláci jsou "mrtvé duše", ovšem ti aktivní okolo sebe vidí letargii

Největší neštěstí je mít bezduchého učitele

9. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

"Častá vize je 40 let v jednom kabinetu a následný přesun rovnou do krematoria," říká o perspektivě budoucího českého učitele Tomáš Bederka, jeden z těch studentů, kteří potvrzují výjimku o apatické generaci vysokoškolských studentů. Sám založil studentský spolek Agora na Pedagogické fakultě UK v Praze a snaží se s jeho pomocí rozhýbat stojaté vody v této "zapomenuté" části akademického světa. Zdá se mu, že na VŠ přichází nová generace studentů, z nichž alespoň někteří se nechtějí smířit s rolí mrtvých ryb plujících s proudem. V následujícím rozhovoru poukazuje na objektivní bariéry, které brání tomu, aby se z učitelství stalo v ČR respektované a požadované povolání, ale i o tom, jak velký vliv mohou mít studentské spolky na rozvoj vysokého školství nebo jak absurdně je v ČR zablokován výzkum v oblasti pedagogiky.

Výsledek britských voleb ohrožuje EU

9. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Jestliže přijde EU o Británii, riskuje sebezničení. A pokud vypadne Británie z Evropské unie, bude muset plout v nezmapovaných vodách a riskovat, že se stane malým, bezvýznamným hráčem v globalizovaném světě.

Evropa v současnosti čelí obrovským problémům: Ukrajina na východě, Libye na jihu, hluboké hospodářské a finanční problémy, sociální nesoudržnost, etnické napětí a rostoucí vlna politického populismu. Výsledky britských všeobecných voleb vznikl další existenciální problém, tentokrát na západě. Udrží se jednota Spojeného království a zůstane Británie v EU? Nebezpečná možnost britského odchodu z EU se náhle stala daleko pravděpodobnější realitou, píše Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

Osvobození?

9. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Slavné májové dny" probíhaly za minulého režimu pokaždé ve znamení masové projekce (vědecko)fantastických sovětských válečných filmů. V nich stateční vojáci hned na počátku války puškami a granáty zastavují makety německých tanků Tiger, jež ještě neexistovaly ani na rýsovacích prknech (Bojovali za vlast), zatímco Stalin nemizí vyděšeně na daču, ale s pomocí stroje času z budoucnosti řídí porady Stavky a pronáší přitom autentické výroky pozdějšího data. V souvislosti s debatou, zda květen 1945 byl či nebyl osvobozením, je velmi důležitý jeden z nich. Konstatoval totiž, že probíhající válka představuje nový typ konfliktu, "v němž vítěz poraženému vnutí vlastní společenský systém".

Makedonské jednotky bojují s neznámými cizími ozbrojenci

9. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ve městě Kumanovo ležícím 40 km severně od hlavního makedonského (FYROM) města Skopje dnes vypukly boje, když došlo k průniku zatím neznámé ozbrojené skupiny do tohoto prostoru. Tři příslušníci policie padli, větší množství jich bylo zraněno. Přesné údaje zatím nejsou k dispozici.

V zemi probíhá vážná politická krize zahrnující faktický státní převrat a také pouliční násilí ZDE ZDE.

Podle informace policejních zdrojů ozbrojenci infiltrovali z nejmenovaného cizího státu ZDE a plánovali teroristické útoky.

V minulosti měla Makedonie problémy s albánskou menšinou a musela bojovat s albánskými guerillami. Asi třetinu obyvatel postjugoslávského státu tvoří Albánci.

Podle zpravodajského portálu MINA ZDE proběhl zásah proti 120 kosovskoalbánským ozbrojencům. Zbytky skupiny se po odražení skrývají v oblasti zvané Diva Naselba ležící při okraji Kumanova. Probíhá evakuace civilistů.

Angličané pořád vůbec nechápou, o co ve Skotsku jde

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Jak dlouho bude trvat anglickému politickému establishmentu, než mu dojde, o co jde ve Skotsku? Kdy přestane tak neuvěřitelně trapně pořád dokazovat, že skotské situaci vůbec angličtí politikové nerozumějí? ptá se reportér Channel Four News Alex Thompson.

Neschopnost anglických politiků aspoň minimálně porozumět tomu, co znamená skutečnost, že SNP ovládla vlnou obrovské volební podpory celé Skotsko, je naprosto šokující.

Odcházející šéf britských labouristů Ed Miliband zaútočil na revoluci SNP argumentem, že prý Labouristická strana ve Skotsku podlehla "vlně nacionalismu".

GLOBÁLNÍ DOPAD BRITSKÝCH VOLEB:

Výsledky britských voleb hrozí rozpadem Británie a odchodem Anglie z EU

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

David Cameron získal 36,9 procent voličských hlasů a 331 křesel. Labouristická strana získala 30,4 procent voličských hlasů a 232 křesel. Cameronova vítězství však bylo dosaženo za cenu ohromujícího úspěchu separatistické Skotské národní strany (SNP) ve Skotsku, což byl mohlo dále oslabit 308 let trvající unii Skotska s Anglií, varuje deník Guardian. Zvýšilo se také riziko, že Anglie opustí Evropskou unii.

Konzervativní strana má parlamentní většinu v parlamentě čítajícím 650 poslanců pouhých 7 poslaneckých křesel. Tak se může lehce stát obětí ultrapravicových euroskeptických vzbouřenců, tzv. "swivel-eyed idiots" (idiotů, kteří se zuřivě rozhlížejí zprava doleva a obráceně). Těch je v Konzervativní straně 110.

BRITÁNIE:

Labouristé jen neprohráli - je to daleko horší

8. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Hlavním problémem je vznik skotského nacionalismu a obranná reakce, kterou to vyvolalo v Anglii.

Důležitým detailem číslo 1 je způsob, jak SNP zlikvidovala skotské labouristy. Detailem číslo 2 jsou složité volební přesuny, v jejichž důsledku přišla Labouristická strana o většinu volebních okrsků ve střední a jižní Anglii, které potřebovala vyhrát, pokud měla mít možnost utvořit koaliční vládu. Detailem číslo 3 je kolaps liberálních demokratů.

Vítězství skotských nacionalistů není důsledkem činnosti Nicoly Sturgeonové. Vítězství SNP stoprocentně vyrobila Labouristická strana, píše analytik Channel Four News Paul Mason.

Britským konzervativcům zajistil vítězství tajnůstkářský Australan Lynton Crosby

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

"Z nejjednoduššího hlediska znamená předvolební kampani prostě zjistit, kdo bude rozhodovat o výsledku. Kde ti lidi jsou, co je pro ně důležité a jak se s nimi spojit." Tak argumentoval už před půl druhým rokem ve svém semináři australský volební stratég Lynton Crosby.

Jeho hodinová přednáška je na YouTube, avšak zhlédlo ji méně než 2000 lidí.



Jiné jeho rady: ""Když vedete negativní kampaň, velmi důležitý je tón. Vystupujte jasně a kontrastivně" a "Ignoruje většinu průzkumů veřejného mínění v tisku, protože jsou příliš zjednodušené."

Lynton Crosby argumentuje, že v politické soutěži VŽDYCKY zvítězí ten, kdo se dokáže s voliči emocionálně spojit. Emocionální přístup k voličům vždycky vítězí nad racionální argumentací.

Británie:

Šéfové tří britských politických stran po drtivé porážce ve volbách odstoupili

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

- Britští konzervativci získali 331 parlamentních křesel, jen o 7 více, než je potřeba pro většinu v parlamentě. Vznikla tak velmi nestabilní většinová konzervativní vláda, která bude vydírána ortodoxními euroskeptiky v Konzervativní straně.

- Šéf Labouristické strany Ed Miliband, šéf liberálních demokratů Nick Clegg a šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage odstoupili

- Strana UKIP získala sice v Anglii 13 procent voličských hlasů, avšak pouze jediného poslance. Šéf strany Nigel Farage se do parlamentu nedostal

- Skotští nacionalisté získali ve Skotsku 56 z 59 možných parlamentních křesel. Budou požadovat setrvání Skotska v Evropské unii a zastavení politiky škrtů, kterou chce dál realizovat David Cameron. Pokud jejich požadavky nebudou splněny, v parlamentních volbách do edinburské sněmovny v květnu 2016 si Skoti vynutí další referendum o nezávislosti

Evropa si protírá oči překvapením nad neočekávaným vítězstvím anglických konzervativců a obává se, že bude muset čelit dvěma letům nepříjemného vyjednávání Davida Camerona ohledně budoucnosti Británie v Evropské unii. Cameron nyní bude muset definovat, jaké ústupky požaduje od EU.

Někteří komentátoři poukazují na to, že britská Labouristická strana měla nesplnitelný úkol, protože pro Skotsko, které potřebovala k vítězství, byla příliš pravicová, a pro Anglii zase příliš levicová. Výraznou roli však zřejmě ve vítězství Konzervativní strany hrál anglický nacionalismus. David Cameron hrozil v posledních dnech před volbami anglickým voličům, že pokud nebudou hlasovat pro konzervativce, budou jim vládnout spolu s labouristy "cizáci ze Skotska", kteří "chtějí rozbít náš stát".

Volby v Británii

Levice se musí pro dobro kapitalismu radikalizovat

8. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Výsledky britských voleb spolu s postavením levice ve Francii a Německu mě nutí stále více k názoru, že levice se musí vzdát „umírněné střední cesty“ a musí identifikovat zásadní problémy současného deregulovaného kapitalismu, chce-li hrát opět nějakou roli. A musí to být právě levice v Německu, Francii, Británii, politické změny v jižních státech EU nestačí.

Chrti na cibulce

8. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V civiizovaném světě, například v Lublani, v případě squatterů hledají způsoby, jak se domluvit a harmonizovat zájmy všech zainteresovaných stran. Na Divokém Východě je to ovšem jinak. Se stejným zápalem, s jakým tu kdysi hubili drobné živnostníky dokonce úspěšněji než v NDR, dnes hájí svaté právo soukromého vlastnictví ad absurdum. Policie v polovině týdne násilím zlikvidovala squat v pražské usedlosti Cibulka, osazenstvo pozatýkala a údajně zmlátila, dva lidi zranila. Ještě včera odpoledne šel jeden ze squatterů před stalinský rychlosoud a obdržel podmíněný trest, obviněno je dalších sedm osob. Vítejte v České republice ZDE

.

OECD: Jak se osvobodit od chudoby

8. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kolik hodin týdne musí pracovat rodič samoživitel s dvěma dětmi, aby dostal rodinu z chudoby:



Další informace v angličtině ZDE

Nová izraelská vláda aneb další z Jobových zvěstí pro Palestince i svět

8. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Staronový izraelský premiér Benjamin Netanjahu dodržel svůj slib a utvořil novou koaliční vládu, která má vratkou nadpoloviční většinu. Ze 120 míst v Knesetu (izraelský parlament) získala jeho koalice 61 křesel s tím, že malé strany v koalici získají větší sílu. V jejich moci bude křehkou koalici „shodit“ a vyvolat nové volby.

Britští konzervativci překvapivě vítězí v anglických volbách, Skotsko ovládla levicová nacionalistická strana

7. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Překvapivě, v rozporu s předchozími průzkumy veřejného mínění, upozornil ve čtvrtek ve 22.15 britského času průzkum prováděný u východu z volebních místností, že volby v Anglii zřejmě vyhraje David Cameron a jeho konzervativci, že Skotsko zcela ovládne levicová Skotská nacionální strana a že koaliční partneři konzervativců, liberální demokrati, tvrdě prohrají. Podle tohoto průzkumu by získali konzervativci celých 316 křesel a liberální demokrati 10. Labouristé by získali pouhých 239 křesel, a tak by v těchto volbách prohráli. Během noci ze čtvrtka na pátek se tento scénář plní.

Zdá se, že předvolební průzkumy veřejného mínění byly chybné, protože Angličané se stydí přiznat, že hlasují pro konzervativce.

Spektakulární je úspěch skotských nacionalistů, kteří mají získat 58 ze všech 59 skotských poslaneckých křesel. Ve Skotsku přišel o poslanecké křeslo i sám šéf skotské Labouristické strany Jim Murphy.

Z britských všeobecných voleb vyplývá, že se vážně prohloubil rozdíl politického směřování Anglie a Skotska. Anglie směřuje více doprava, zatímco Skotsko výrazně doleva. Naznačuje to, že Skotsko bude muset dostat autonomii, anebo plnou nezávislost.

Překvapivé vítězství konzervativců v Anglii bude znamenat, že Cameron bude chtít uspořádat referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Proti tomu se ostře stavějí skotští nacionalisté.

Šéf prohrávajících labouristů Ed Miliband obvinil předsedkyni skotských nacionalistů Nicolu Sturgeonovou, že se "spojila s konzervativci", což vedlo k porážce labouristů. Je pravda, že ve vítězství Konzervativní strany v těchto volbách v Anglii hrál zřejmě výraznou roli anglický nacionalismus, protože Cameron v posledních dnech před volbami neustále varoval Angličany, aby hlasovali pro konzervativce, protože pokud by hlasovali pro labouristy, Labouristická strana spolu se skotskými nacionalisty vnutí Anglii "cizí" režim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotští nacionalisté získali 56 z 59 možných křesel

8. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Spektakulární volební vítězství zaznamenali ve Skotsku skotští nacionalisté, kteří zvýšili svůj počet poslanců z 6 na 56. Labouristé, liberální demokraté a konzervativci si ve Skotsku udrželi každý jen jedno poslanecké křeslo.

Nynější všeobecné volby v Británii potvrdily diametrálně odlišné směřování Anglie a Skotska. Skotsko usiluje o vytvoření levicové, skandinávsky orientované společnosti, která je pevnou součástí Evropské unie. Anglie naproti tomu zvolila stranu velkého byznysu a euroskeptiků, kteří v důsledku lokálního izolacionismu v poslední době ustupují z mezinárodní politické scény. Pokud skutečně získá Konzervativní strana Davida Camerona parlamentní většinu, uspořádá referendum o odchodu Británie z Evropské unie. To chtějí vetovat skotští nacionalisté.

Britští labouristé mívali silnou volební základnu ve Skotsku. Tu si zničili tím, že se postavili proti úsilí za skotskou nezávislost a velmi rychle tak zlikvidovali dlouhodobě veškerou svou volební podporu ve Skotsku. Zdá se, že kterákoliv britská politická strana se zdiskredituje spojením s konzervativci, je to její konec. Totéž zjevně platí o liberálních demokratech, jejichž koaliční spolupráce s konzervativci během posledních pěti let vedla v nynějších volbách k naprosté volební katastrofě.

Radikální změna politického terénu mezi Skotskem a Anglií znamená, že labouristé zřejmě už nikdy nevyhrají volby v Anglii a ta země se stane trvalým pašalíkem konzervativců. Skotští nacionalisté budou mít v Dolní sněmovně velmi silné zastoupení, ale vzhledem k slabosti labouristů je velká otázka, zda to může mít nějaký dopad. Pokračující frustrace skotských občanů, kteří vždycky hlasují jinak než Angličané, ale Angličané je nakonec ve volbách převálcují, zřejmě nakonec povede k vyhlášení skotské nezávislosti.

Irving Welsh: Labouristé selžou pro Angličany, stejně jako selhali pro Skoty

7. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Velká Británie je nyní zbytečný stát, který existuje jen za účelem ochraňování zakořeněných výsad a dalšího přesunování britských zdrojů k dispozici globálním elitám. Pro většinu občanů je Británie stát, který selhal, který nedokáže zajistit sociální pokrok, slušné vzdělání, možnost užitečného zaměstnání či život bez zadluženosti. Skotsko se ocitlo v roli svědomí Británie, anebo se stalo hnisavou ranou britské politiky (vyškrtněte, co se vám nelíbí) a dál připravuje svůj odchod, zároveň je z Británie také vytlačováno, unionistická pravice zoufale prohlašuje, že se "Skoti zbláznili", píše skotský spisovatel Irving Welsh, autor románu a filmu Trainspotting.

Americký soud rozhodl, že špehování prováděné NSA je protizákonné

7. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americký odvolací soud rozhodl, že hromadné shromažďování telefonních metadat, která provádí americká špionážní agentura NSA a které odhalil whistleblower Edward Snowden, je protizákonné. Otevírá to možnost plného stíhání této National Security Agency. Zároveň však povolili, aby se v Kongresu debatovalo o možnosti prodloužit ustanovení Vlasteneckého zákona, zavedeného po 11. září 2001, který umožňoval hromadné sbírání dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie rozehnala protivládní demonstraci ve Skopje

8. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Policie ve středu rozehnala masovou násilnou demonstraci před sídlem vlády v makedonském (FYROM) Skopje. Hlavní opoziční strana, sociální demokracie, se v minulých měsících zdiskreditovala zpravodajskou hrou s kompromateriály proti vládě autoritářského premiéra Nikoly Gruevského, které získala ze zahraničí, a čelí represi ze strany exekutivy. Nynější podoba opozičního hnutí je zachycena na videu.

EU jako prostor války, nebezpečí, sociální nestability a vazalství

7. 5. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 13 minut

Je až tragické pozorovat, jak se EU vzdálila od svých ideálů zachycených např. ve Smlouvě o EU, kde se hovoří, že je založena na úctě k lidské důstojnosti, svobodě, demokracii, rovnosti či právního státu. EU je sevřená hned několika problémy, z nichž každý separátně by byl dosti obtížný, ale jejich časový soulad je skutečná katastrofa.

V Británii se dnes konají všeobecné volby, které mohou vést k rozpadu země

7. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V důsledku dnešních všeobecných voleb ve Velké Británii vznikne zřejmě už napodruhé od roku 2010 zcela nerozhodný parlament. Podle posledního, středečního průzkumu veřejného mínění mají obě hlavní britské politické strany, labouristé i konzervativci, naprosto stejnou volební podporu, a to 35 procent. V posledních dnech, zdá se, podpora menších stran v Anglii, liberálních demokratů (9 procent), ultrapravicové euroskeptické strany UKIP (11 procent) a zelených (3 procenta) poněkud poklesla.

V britských volbách nezíská žádná strana většinu

7. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Z níže uvedeného grafu vyplývá, že žádná politická strana v dnešních všeobecných volbách v Británii zřejmě nezíská většinu, tedy 326 poslaneckých křesel v Dolní sněmovně.

Labouristé a SNP by dali dohromady 325 křesel, konzervativci a liberální demokrati jen 300. Labouristé, skotští nacionalisté a všechny ostatní malé levicové strany (velští nacionalisté a zelení) by zřejmě dali dohromady 332 křesel. Konzervativci by nedokázali utvořit podle posledních průzkumů vládu ani s podporou ultrapravicových stran UKIP a irské DUP. Dali by dohromady pouze 312 křesel. Liberální demokrati vyloučili, že by šli do koalice se stranou UKIP.

Rozhovor Britských listů 3:

Česká republika jako Exekutistán?

1. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak to vypadá dnes v České republice s exekucemi? Rozhovor s redaktorem deníku Právo Jindřichem Ginterem, který se touto problematikou zabývá systematicky.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2015.

K tomu: "Lidí s více exekucemi dramaticky přibývá, běžně jich mají na krku přes deset" ZDE

Velká Británie a ČR mají přeci jen něco společného: omezenou sociální mobilitu

Zásadní trhliny v liberální ideologii

7. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Francouzský sociolog Pierre Bourdieu přišel s teorií, že vzdělávací systém slouží dominantním sociálním vrstvám, elitám, k tomu, aby reprodukovaly svůj vlastní kulturní kapitál. Nejen že elity vytvářejí své vlastní školy, aby tento kulturní kapitál lépe koncentrovaly a zároveň ho distribuovaly pouze mezi sebou. Podle Bourdieua je celý vzdělávací systém postaven tak, že privileguje privilegované a nechá selhávat ty, kdo nesou největší riziko selhání. Skutečnost je jako vždy složitější. Jsou země, v nichž je distribuce vzdělávání (a tedy kulturního kapitálu) rovnoměrnější a kde méně závisí na prostředí, z nějž procházíte. A pak jsou země, v nichž je prokazatelně vysoká korelace mezi socioekonomickým statusem rodiny a dosahovaným vzděláním. Velká Británie a Česká republika jsou si v tomto ohledu velmi podobné. Bohatí reprodukují bohatství a chudí zůstávají chudými více než jinde.

Německá tajná služba omezila kvůli špehovacímu skandálu spolupráci s NSA

7. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá tajná služba BND podstatnou měrou omezila spolupráci s NSA po vzniku skandálu, kdy v Německu vyšlo najevo, že BND údajně spolu s NSA špehovala evropské činitelé a instituce.

BND přestala sdílet sbíraná data z internetu s NSA a předává pouze faxové a telefonní odposlechy, informovala ve čtvrtek německá média.

Německem otřásá obrovský špionážní skandál

7. 5. 2015 / Jiří Paroubek

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva bývalého premiéra Jiřího Paroubka

Praha, 7. května 2015

Německá tajná služba (BND) s vědomím kancléřky Merkelové, ministra vnitra a samozřejmě také šéfa BND na základě požadavků americké zpravodajské služby, Národní agentury pro bezpečnost (NSA), prováděla odposlechy zájmových osob, a to dokonce na území cizího státu. To, co by u nás bylo, jak nepochybuji, pochopitelně za silného přispění českých médií, považováno za přátelskou službu vedoucích politických představitelů státu svému největšímu spojenci, vytváří v Německu skandál monumentálních rozměrů.

29269

Sněhurka Marine a sedm českých trpaslíků

7. 5. 2015 / Josef Brož

čas čtení 15 minut

„Jakpak se má tatínek, paní Le Penová?“ zeptal jsem se. „Děkuji za optání, dobře,“ usmála se.

Pokuřovala z elektronické cigarety, a před zahájením tiskové konferenci si dala vodu a malý dortík. Po celou dobu ovšem ze sebe nesundala ten divný dlouhý kabát, v němž vypadala jako vysloužilá markytánka. „Měla by se vdát,“ řekl o ní její otec počátkem tohoto týdne.

Skutečně Němci dospěli svou pracovitostí a pílí tam, kde jsou? Zdá se, že ne.

Německý hospodářský zázrak ( I. díl)

7. 5. 2015

čas čtení 12 minut

Dnes, po šedesáti letech, otřásá Evropou finanční krize. Německo nutí ostatní země, aby přijímaly tvrdá úsporná opatření. A radí jim: "Kdybyste byli tak pilní, jako jsme byli my po válce, tak byste také dosáhli výhod hospodářského zázraku.“ To působí arogantně a sebevědomě. Odkud bereme vlastně jistotu předepisovat ostatním, co a jak mají dělat? Shoduje se vůbec naše verze hospodářského zázraku se skutečností, pokud tomu tak vůbec bylo. Co kdyby to bylo jinak? Může existovat jiný názor na to, jak se věci měly? Přinášíme přepis německého dokumentárního filmu Christopha Webera Ist Zukunft der Wirtschaft düster? (Chmurná budoucnost ekonomiky?), jenž popisuje pozadí tzv. německého hospodářského zázraku po 2. světové válce. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Simatic produkuje Simatic: kvalita 99,99885 %. Kde jsou lidé?

Továrna, kde produkty komunikují se stroji, které je vyrábějí

7. 5. 2015

čas čtení 11 minut

Po celá léta diskutovali vědci o tom, jak se bude výroba měnit. Podstatné elementy "inteligentní" továrny budoucnosti lze shlédnout v „Elektronické továrně Siemens“ v Ambergu. Již dnes tam komunikují produkty se stroji a všechny procesy jsou IT optimalizovány a IT kontrolovány – při minimální četnosti chyb. V továrně na elektroniku v Ambergu produkují programovatelné automatické stroje své vlastní řídící jednotky. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek. 

Klopýtání české energetiky

7. 5. 2015 / Milan Šimoník

čas čtení 1 minuta

Tento týden má vláda na programu schvalování aktualizace státní energetické koncepce(SEK) a národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky. MPO sice už dávno dopředu vědělo, že chce stavět jaderné bloky a prolamovat limity na těžbu uhlí, zdůvodnění těchto plánů je však stále méně přesvědčivé. SEK definuje vývoj české energetiky formálně až do roku 2040, reálně však jen do příští aktualizace. Je totiž jen otázkou času, kdy MPO bude muset své nerealistické plány korigovat.

Kolem holokaustu se našlapuje na Západě stejně opatrně, jako v muslimských zemích kolem elementárních atributů islámu

Kdo je vlastně Charlie?

7. 5. 2015 / Ondřej Krátký

čas čtení 6 minut

Charlie Hebdo nepřestává být námětem – příběh chlapíků, co si z ostatních stříleli tak dlouho, až někdo další postřílel je samotné, je stále barometrem multikulturních postojů současného Západu. Ty jsou, minimálně v pohledu na dané téma, ale víc než rozkolísané. Zatímco u části populace to může být snahou vyvarovat se ukvapených reakcí, které by ve svém důsledku později mohly ohrozit kohokoli, jsou další radikálními zastánci svobody slova, z velké části i kvůli nedostatku empatie a tedy nevůle k analogiím, které by umožnily pochopit věc i z druhé strany.

Definitivní vítězství maloměšťáka

6. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

„Vím, že tam s nima někam chodil, možná byl i ten anarchista, ale moc se mi nesvěřoval. To je tím, že nechodí na vojnu. Kdyby tam na dva nebo pět let šli, nedělali by blbosti,“ citují Lidové noviny matku jednoho ze zatčených při razii na levicové extremisty. „Vždycky byl takový zvláštní a divný. Například nejedl maso,“ uvedl o podezřelém M. I . zase známý, jenž si (jak překvapivé!) nepřál být jmenován ZDE.

Protest na mezinárodní konferenci proti Marine Le Penové! Fašisté jděte domů!

6. 5. 2015 / Josef Brož

čas čtení < 1 minuta

PRAHA (aktuálně, job) - Několik mladých lidí právě protestovalo proti vystoupení Marine Le Penové, předsedkyni Národní fronty (FN), jež se účastní konference Mír v Evropě a prosperita po EU" na půdě Parlamentu České republiky.

Výkřiky a plakáty: Fascist go home! - Fašisté nepatří na půdu parlamentu zvedali nad hlavu. Vystoupení trvalo několik minut.

Protestující se setkali se s opovržením a výkřiky: "hovada" - "nevíte, co je fašismus" - "mladí, neznáte historii". Jeden ze stoupenců zareagoval na protest povstáním, potleskem a výkřikem: "Vivat Marine Le Pen".

Konferenci zahájil poslanec Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala, jenž v těchto dnech s Tomio Okamurou zakládá nové hnutí: Svoboda a přímá demokracie.

Chudí versus bohatí dle České televize

6. 5. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Pondělní debata Václava Moravce v České televizi se slibným a k jádru mířícím názvem Chudí vs. Bohatí byla z velké části promarněnou příležitostí. Opět se ukázalo, že ani špičkový moderátor/komentátor politických debat nechápe podstatu a zákonitosti fungování současného ekonomicko-politického systému a nezná relevantní evropský diskurs.

Závažná témata (těchto britských voleb), která (britská) média zcela ignorují

6. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Jiří Paroubek nedávno v jedné ze svých četných "tiskových zpráv" chválil, jak informovaná, věcná a kompetentní je prý debata v rámci britské předvolební kampaně. Realita je ovšem poněkud jiná. Upozorňuje na to George Monbiot ve své analýze. Vypočítává závažná témata, jimiž se ani britští politikové, ani britská média vůbec nezabývají.

Jemen čeká rozpad. Bude ho litovat

6. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Na dnešním jemenském jihu je každý oitsider ze severu. Rudá hvězda na modrém podkladu, součást staré vlajky Jižního jemenu, je vidět všude. "Severní okupace" jak bylo sjednocení z roku 2009 stále častěji nazýváno, se nyní změnila v severní invazi.

Andreas Lubitz si vyzkoušel klesání s letadlem během předchozího letu

6. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Během letu z Düsseldorfu do Barcelony téhož dne, co posléze při letu z Barcelony do Düsseldorfu narazil Andreas Lubitz s letadlem do francouzských Alp, si pilot vyzkoušel náhlé klesání s letadlem poté, co se sám zamkl v kabině. Informuje o tom německý bulvární list Bild. Vyšetřovatelé zjistili, že letadlo letící téhož dne z Düsseldorfu do Barcelony po dobu několika minut prudce klesalo, aniž by pro to byl provozní důvod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zakladatel francouzské Národní fronty Jean-Marie Le Pen vydědil svou dceru

6. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rodinný spor mezi současnou předsedkyní francouzské ultrapravicové strany Národní fronta Marine Le Penovou a jejím otcem Jeanem-Marie, který stranu zakládal, se dostal do nesmiřitelné fáze. Poté co bylo Le Penovi staršímu pozastaveno členství ve straně za komentář zlehčující holocaust, otec dceru vydědil a vyzval ji, aby se provdala a změnila si jméno.

Jak by západní média psala o nepokojích v Baltimore, kdyby to nebylo v USA

5. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Článek napsala Karen Attiah, zástupkyně redaktora názorové stránky amerického deníku Washington Post.

Mezinárodní politikové vyjádřili znepokojení nad rostoucí vlnou rasismu a státního násilí ve Spojených státech, zejména co se týče zacházení s etnickými menšinami v zemi a korupce v jednotkách státní bezpečnosti po celých Spojených státech, když jde o případy policejní brutality. K nejnovější krizi došlo v Baltimore, ve státě Maryland, kdysi živém městě na východním pobřeží USA, kde byl usmrcen neozbrojený muž jménem Freddie Gray, jemuž policie, zatímco byl ve vazbě, přerazila páteř.

"Luhanská lidová republika" vyhlásila válečný stav

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dneškem v "Luhanské lidové republice" na východě Ukrajiny vstupuje v platnost válečný stav.

Během platnosti válečného stavu, který nebyl dopředu nijak časově ohraničen, mohou být omezována práva a svobody občanů a činnost organizací a spolků a mohou být vyhlašovány dodatečné povinnosti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Méně je často více – zvláště na dálnicích

5. 5. 2015 / Rudolf Havelka

čas čtení 3 minuty

Přestože patřím spíše mezi řidiče „levého pruhu“, můj styl jízdy v poměrně silném autě není právě „holubičí“, a týdně najezdím po našich dálnicích hodně přes tisíc kilometrů, silně mě znepokojilo přijetí nového zákona, umožňujícího v budoucnu na vybraných úsecích jízdu až stopadesátikilometrovou rychlostí. Snad by bylo lépe napsat „legalizujícího“, neboť jde o rychlost dnes běžnou.

Ačkoliv vietnamská válka skončila před 40 lety, její děsivé následky trvají dodnes

5. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Poslední dubnový den si Vietnamci připomněli konec jednoho z krutějších konfliktů 2. poloviny 20. století. Dne 30. dubna 1975 severovietnamská armáda obsadila prezidentský palác v tehdejším hlavním městě Jižního Vietnamu Saigonu, dnes v Ho Či Minově Městě. Skončil tak děsivý konflikt, který v roce 1961 přímým bombardováním jihu země eskaloval prezident John F. Kennedy, a to nasazením bitevních letounů a tří set helikoptér, použitím napalmu a defoliantů a plošnou destrukcí úrody místních rolníků. Během války, kterou Američané rozšířili do Laosu a Kambodže, zemřely přes tři miliony Vietnamců, asi milion Laosanů a Kambodžanů a 58 000 amerických vojáků.

Minskem projela kolona neoznačené vojenské techniky

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Videozáznam publikovaný Max TV zachycuje průjezd neoznačených samohybných houfnic Msta-S centrem běloruského hlavního města, konkrétně ulicí Maxima Bogdanoviče. - Několikrát byly publikovány informace o nahromadění ruských jednotek u Bělgorodu, které by svědčilo o přípravě útoku na Charkov. Přítomnost neoznačených ruských sil mnohem západněji, v Bělorusku, by ale nasvědčovala spíše přípravě k úderu na Kyjev, nebo případně na pobaltské státy. Pro účely operace v Donbasu jsou jednotky v Bělorusku každopádně nepoužitelné.

29265

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – IV. část

5. 5. 2015 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

< úvodní foto Ornella Muti jako Odetta ve filmu Swannova láska (1984). „Proč jste čekal tak dlouho?“ zeptala se.

Potkal jsem svoji Odettu. Patrně se tak muselo stát. Člověk si asi opravdu nemá zahrávat s časem, byť nesdílím názor, že se s tím nedá vůbec nic dělat. Nesnáším ale hlavně tu ulepenou fatalitu, hraničící s pocitem, že jsme zcela v zajetí jakési předurčenosti, jež si s námi prostě jen pohrává, jak je jí libo. Není mi to prostě libo. Odetta ovšem – jakkoliv se dá její chování popsat méně slovy – je ryze současná. A miluje zvláštní slovní spojení.

Amnesty International: Aleppo - "smrt je všude"

5. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Civilisté v syrském městě Aleppo každodenně trpí krutostmi ze strany vládních vojsk a mnoha povstaleckých uskupení, konstatuje ve zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Vláda údajně v posledních týdnech vystupňovala bombardování města jako reakci na povstaleckou ofenzívu.

Ženy v Británii umírají při porodu dvakrát častěji než ženy v Polsku

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Británie, kde ženy umírají při porodu dvakrát častěji než v Polsku, v Rakousku nebo v Bělorusku, se octla 24. na žebříčku charitativní organizace Save the Children. Dítě narozené v Británii má dvakrát tak velkou pravděpodobnost, že zemře před dosažením pěti let, než dítě na Islandu nebo v Lucembursku. Británie je v žebříčku i za dluhy obtěžkaným Řeckem, Španělskem, Slovinskem a Izraelem. Na prvním místě je Norsko, na druhém místě Finsko a Island. Spojené státy jsou na 33. místě. Ženy v USA trpí rizikem, že přijdou o život při porodu, v USA s pravděpodobnosti 1:1800. Je to nejhorší stav v kategorii rozvinutých zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
78838