Skotští nacionalisté získali 56 z 59 možných křesel

8. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Spektakulární volební vítězství zaznamenali ve Skotsku skotští nacionalisté, kteří zvýšili svůj počet poslanců z 6 na 56. Labouristé, liberální demokraté a konzervativci si ve Skotsku udrželi každý jen jedno poslanecké křeslo.

Nynější všeobecné volby v Británii potvrdily diametrálně odlišné směřování Anglie a Skotska. Skotsko usiluje o vytvoření levicové, skandinávsky orientované společnosti, která je pevnou součástí Evropské unie. Anglie naproti tomu zvolila stranu velkého byznysu a euroskeptiků, kteří v důsledku lokálního izolacionismu v poslední době ustupují z mezinárodní politické scény. Pokud skutečně získá Konzervativní strana Davida Camerona parlamentní většinu, uspořádá referendum o odchodu Británie z Evropské unie. To chtějí vetovat skotští nacionalisté.

Britští labouristé mívali silnou volební základnu ve Skotsku. Tu si zničili tím, že se postavili proti úsilí za skotskou nezávislost a velmi rychle tak zlikvidovali dlouhodobě veškerou svou volební podporu ve Skotsku. Zdá se, že kterákoliv britská politická strana se zdiskredituje spojením s konzervativci, je to její konec. Totéž zjevně platí o liberálních demokratech, jejichž koaliční spolupráce s konzervativci během posledních pěti let vedla v nynějších volbách k naprosté volební katastrofě.

Radikální změna politického terénu mezi Skotskem a Anglií znamená, že labouristé zřejmě už nikdy nevyhrají volby v Anglii a ta země se stane trvalým pašalíkem konzervativců. Skotští nacionalisté budou mít v Dolní sněmovně velmi silné zastoupení, ale vzhledem k slabosti labouristů je velká otázka, zda to může mít nějaký dopad. Pokračující frustrace skotských občanů, kteří vždycky hlasují jinak než Angličané, ale Angličané je nakonec ve volbách převálcují, zřejmě nakonec povede k vyhlášení skotské nezávislosti.

0
Vytisknout
6792

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015