Věnováno občanským demokratům, kteří jsou stejně hnusní jako byli předpřevratoví komunisté

15. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Alex Salmond: Myslím, že většina lidí jsou lidské bytosti. A když lidi vidí jiné lidi v zoufalé situaci, chtějí jim pomoci.

"Přerozdělování uprchlíků odmítáme," praví se v právě vydaném tiskovém prohlášení ODS, kde to tvrdí Petr Fiala a Jan Zahradil. Nepřekvapivě se ODS projevila i tímto prohlášením jako stejně hnusná strana, jakou byla někdejší KSČ před rokem 1989. Tehdejší komunisté také neměli kouska lidskosti. Zajímavé je, že západní státy přijímaly bez protestů uprchlíky z východní Evropy, přestože zcela zjevně tito uprchlíci pro západní Evropu znamenali "bezpečnostní riziko".

Jsem hrdý, že existují evropští politici, kteří si lidskost zachovali. Například politici Skotské národní strany, viz rozhovor níže. Je prostě Evropa a Evropa..., poznamenává Jan Čulík.



Cathy Newman, moderátorka: Teoreticky, kolik uprchlíků, kteří jsou nyní ohroženi ve Středozemí, by Skotsko přijalo?

Alex Salmond, zahraničněpolitický mluvčí Skotské národní strany: Naše vláda už argumentovala, že by Británie měla hrát svou roli a být součástí evropského úsilí nalézt domovy pro ty lidi.

Moderátorka: Jak ale velkou roli?

Alex Salmond: Spravedlivý podíl, stejně jako ostatní evropské země. Británie v podstatě řekla, že se toho nebude účastnit.

Moderátorka: Všech 60 000? Byste přijali ve Skotsku, kdybyste měli tu možnost?

Alex Salmond: Měli bychom přijmout z nich náš spravedlivý podíl, jako stát, a Skotsko to prosazuje. Jsem si jist, že skotská vláda to bude prosazovat i dál velmi silně. Britská vláda, zejména ministryně vnitra Theresa Mayová, tu otázku hodnotí beznadějně nekompetentně. Nedokážu si představit snad nikoho ve Skotsku a snad nikoho v Anglii, kdo by odmítl přijmout lidi v absolutně zoufalé situaci, jaké jsme svědky na našich televizních obrazovkách už řadu měsíců. Kam mají ti lidi jít, když je nepřijmeme? Je možné je všechny vrátit tam, odkud přišli? To se nezdá být pravděpodobné. A v podpalubí válečné lodi ve Středozemí nebudou moci zůstat zrovna dlouho. Takže Británie musí hrát svou plnou roli v této věci.

Moderátorka: Ale neřekl jste, jak velkou roli. Máme přijmout všech 60 000 uprchlíků?

Alex Salmond: Británie by měla přijmout všech 60 000 uprchlíků a Skotsko samozřejmě přijme svůj spravedlivý podíl. To je naše argumentace.

Moderátorka: A vy si nemyslíte, jak argumentují konzervativci, že to bude mít záporný dopad na veřejné služby?

Alex Salmond: Myslím, že většina lidí jsou lidské bytosti. A když lidi vidí jiné lidi v zoufalé situaci, chtějí jim pomoci. A myslím si, že vláda, která nerozumí tomu základnímu instinktu Skotů, i Angličanů, není vláda, která zastupuje lidi řádně.

Moderátorka: Samozřejmě jde o politiku, konzervativci se snaží vyvolat konflikt s Evropskou unií.

0
Vytisknout
8450

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2015