Vatikán: Schválení sňatků osob téhož pohlaví v Irsku je "porážkou pro lidstvo"

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vatikánský diplomat, v katolické církvi nejvlivnější po papeži, se vyjádřil, že výsledek sobotního referenda v Irsku znamená, že církev musí intenzivněji šířit své učení

Vysoký činitel ve Vatikánu zaútočil na legalizaci sňatků homosexuálů v Irsku. "Výsledek mě hluboce rozesmutnil," řekl kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní tajemník. "Církev tuto skutečnost musí zaznamenat, ale v tom smyslu, že musí posílit svou evangelizaci. Nebyla to porážka jen křesťanských zásad, ale i porážka pro lidstvo."

Irsko se o víkendu stalo první zemí světa, která legalizovala sňatky osob téhož pohlaví. V referendu se pro legalizaci vyslovilo 62 procent irských voličů. Výsledek referenda oslavují obhájci práv homosexuálů v Irsku i po celém světě, avšak stal se také varovným symbolem toho, jak obrovská propast vznikla mezi mladými lidmi v dříve tradičně silně katolickém Irsku a dnešní katolickou církví, která učí, že homosexuální sexuální styk je hřích a vehementně se staví proti sňatkům homosexuálů.

Vatikán nedávno odmítl přijmout nominaci francouzského diplomata Laurenta Stefaniniho jako velvyslance u Svaté stolice, protože Stefanini je homosexuál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6740

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015