Členské země EU mají přijmout 40 000 syrských a eritrejských uprchlíků

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Navrhla to exekutiva Evropské unie v Bruselu. Je to první krok plánu zavést pro celou Evropskou unii imigrační kvóty. Návrh Evropské unie se stal terčem ostrého odporu jednotlivých národních vlád EU. Je proto omezen celou řadou podmínek.

40 000 uprchlíků, kteří by byli oprávněni dostat povolení k přesídlení do jiných zemí EU by museli přijít do Itálie a do Řecka až po schválení navrhovaného programu. Program by se netýkal uprchlíků, kteří už v Itálii a v Řecku jsou. Program má vyloučit přijímání ekonomických a jiných "neregulérních" uprchlíků. Týkal by se zřejmě především uprchlíků ze Sýrie a z Etritrey, tamější uprchlíci nyní dostávají azyl v 75 procentech případů.

Francie, Španělsko a země středovýchodní Evropy ostře protestují proti plánu na kvóty uprchlíků. Německo, Švédsko a Rakousko, které v Evropě přijímají největší počty uprchlíků, spolu s Itálii a s Řeckem plán kvót podporují. Podle údajů EU dorazilo do Itálie a do Řecka loni asi 220 000 "neregulérních imigrantů" a letos už jsou ty počty vyšší. Z celkového počtu uprchlíků je 40 procent ze Sýrie a z Eritrey, zemí postižených válkou.

Británie žádné uprchlíky nepřijme, protože se neúčastní na azylové politice EU. Totéž platí pro Dánsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5813

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015