Putin nařídil, že smrt vojáků bude státní tajemství

29. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruský prezident učinil od nynějška státním tajemstvím smrt vojáků i v době míru, což kriminalizuje osoby, které informují o smrti ruských vojáků na Ukrajině.

Ruský prezident pozměnil dekret obsahující seznam státních tajemství. Od nynějška budou státním tajemstvím i informace o mrtvých a raněných vojácích během speciálních operací i v době míru. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov sdělil novinářům, že změna nemá nic společného s konfliktem na Ukrajině. Trest za prozrazení státního tajemství je sedm let vězení.

Obhájkyně lidských práv Valentina Melnikova, tajemnice Svazu výborů matek vojáků, poukázala na to, že dekret prostě jen legalizuje běžnou praxi utajování veškerých informací o vojenských ztrátách, která existuje už od sovětských dob.

Sergej Krivenko, člen prezidenské Rady pro lidská práva, konstatoval, že dekret "vyvolává mnoho otázek" a mohl by být zneužit k zastrašování aktivistů, novinářů či příbuzných, kteří informují o smrti ruských vojáků na východní Ukrajině.

"Kdybychom žili ve státě, kde vládne zákonnost, tento dekret by se týkal jen státních činitelů. Ti, kdo mají tyto informace, je nesmějí zveřejnit, to je obsahem tohoto dekretu," řekl. Ale v dnešní situaci ... může být téměř každý občan potrestán za prozrazování informací, pokud se úřady rozhodnou, že tyto informace poškozují státní zájmy.

Tento měsíc zajaly ukrajinské jednotky dva Rusy, jeden z nichž o sobě svědčil před kamerou, že je příslušníkem ruských speciálních jednotek. Informace o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině jsou tabu v ruské státní televizi, která ukazuje Rusy, bojující na Ukrajině, jako dobrovolníky.

Podle organizace Open Russia bylo na Ukrajině usmrceno nejméně 276 ruských vojáků. Tisková kancelář Reuters tento týden zaznamenala ruské jednotky a stovky zbraní nedaleko hranice Ukrajiny a zdokumentovala tak obrovskou koncentraci ruských vojenských jednotek v oblasti.

Příbuzní mrtvých ruských vojáků a navrátivší se vojáci se bojí hovořit o konfliktu na Ukrajině. Aktivista Ilja Jašin sdělil deníku Guardian, že při práci na zprávě Borise Němcova se setkal s příbuznými 17 vojáků z Ivanova, kteří byli usmrceni na Ukrajině, ale ti podepsali příslib mlčenlivosti a báli se veřejně svědčit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7930

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2022