Pouze 5 z 23 nigerijských elektráren je v provozu

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V pondělí Nigerijská komise pro regulaci elektřiny oznámila, že 18 z celkem 23 elektráren v zemi, jejíž nejvýznamnější exportní artikl představují energetické suroviny, je mimo provoz.

V Nigérii panuje v posledních měsících nedostatek paliv a také elektřiny. Minulý pátek stálý tajemník ministerstva energetiky Godknows Igali během jednání s odstupujícím viceprezidentem Namadim Sambem v Abudži bil na poplach kvůli "epileptickým" dodávkám elektřiny v zemi. Ještě nedávno byly v Nigérii v provozu zdroje o celkovém výkonu 4 800 megawattů. Nyní to je již jen 1 327 megawattů.

Podle Igaliho jsou příčinou výkony většiny hlavních elektráren v zemi, včetně instalací v Utorongu, Chevron Oredo a Oben spalujících zemní plyn, stejně jako Ughelli a Chevron Escravoz, které byly uzavřeny. Avšak mimo provoz jsou i největší elektrárny sítě NIPP Egbin, Olorunshogo, Omotosho, Geregu, Ihonvor, Sapele a Alaoji.

Šéf NERC později v pondělí konstatoval, že momentálně je 18 z 23 elektráren mimo provoz. Za hlavní příčinu označil "rostoucí vandalismus" na plynovodech Trans-Forcados a Escravos-Lagos před dubnovými volbami. Ovšem situace se dosud zhoršuje. Plynové elektrárny trpí nedostatkem paliva a jedna z vodních nedostatky ve spravování zásob vody. To vedlo k dalšímu výpadku výkonu více než 2 000 MW. Ačkoliv se vláda snaží zlepšit situaci v zásobování plynem pro elektrárny, výsledky se nedostavují.

Situaci dále zkomplikovala stávka odborářů v ropném a plynařském průmyslu.

V hlavním městě Abudži v neděli společnost AEDC oznámila další systémový kolaps v elektrárně Shiroro. To omezilo objem dodávek pro město na 15 MW, zatímco ještě nedávno bylo k dispozici 200 MW.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7254

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015