Papež František zasáhne do debaty o globálním oteplování

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Papež František požaduje v dopise 1,2 miliardě světových katolíků, který bude zveřejněn ve čtvrtek, etickou a ekonomickou revoluci, která by zabránila katastrofálním klimatickým změnám a rostoucí nerovnosti.

V encyklice, věnované tomuto tématu, argumentuje papež, že drancování přírodních zdrojů planety Země lidstvem už překročilo přirozené hranice a že bez revoluce v srdcích a myslích čelí svět katastrofě. Encyklika bude ve čtvrtek rozeslána 5000 katolickým biskupům a na internetu bude vydána v pěti jazycích světa.

Encykliku zveřejní ghanský kardinál Peter Turkson, předseda vatikánské Papežské rady pro spravedlnost a mír. Encyklika se podle něho bude zabývat základními příčinami chudoby a hrozbami, jimiž čelí příroda a "stvoření".

V nedávném projevu, předjímajícím encykliku, uvedl Turkson: "Velká část světa zůstává v chudobě, navzdory hojným zdrojům, zatímco privilegovaná globální elit ovládá většinu světového bohatství a konzumuje většinu jeho zdrojů."

Argentinský papež bude opakovat apely na změnu v postojích vůči chudobě a přírodě. "Hospodářský systém soustředění na boha peněz vyžaduje plenění přírody, aby se udržoval frenetický rytmus spotřeby, který je pro něj charakteristický," řekl loni papež.

Encyklika se nebude zabývat jen ekologickými problémy. "Papež Františk opakovaně zdůrazňuje, že životní prostředí není jen hospodářská nebo politická záležitost, ale je to antropologická a etická věc," řekl papežův poradce arcibiskup Pedro Barreto Jimeno z Peru.

"Encyklika se bude zabývat otázkou nerovnosti v rozdělování zdrojů a otázkami, jako je plýtvání potravin a neodpovědné drancování přírody a jeho důsledky pro život a zdraví lidím" řekl Barreeto Jimeno.

Nová encyklika jménem "Pochválen buď" bude vydána před papežovým setkáním s Barackem Obamou a jeho projevem v americkém Konresu a ve Valném shromáždění OSN v září.

Papež František je stále více považován za hlas globálního jihu a za katalyzátora změn v globálních organizacích. V září chce dát svou autoritu vyjednávání OSN v New Yorku, kde se má připravovat patnáctiletý globální plán na odstranění hladu, extremní chudoby a na ochranu zdraví. Františkův radikalismus má odpůrce mezi vatikánskými konzervativci a v pravicových církevních kruzích, zejména v USA mezi katolickými klimaskeptiky. Stephen Moore, katolický ekonom, papeže charakterizoval jako "naprostou katastrofu" a varoval, že je papež součástí "radikálního hnutí zelených, které je protikřesťanské, protilidové a proti pokroku."

ZDE

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015