Ve vepřovém mase v supermarketech se vyskytuje superbakterie MRSA

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vepřové maso, které prodává celá řada britských supermarketů, je nakaženo superbakterií MRSA, která vznikla v důsledku přehnaného používání silných antibiotik na továrních farmách, produkujících maso. Bakterie MRSA CC398 byla nalezena ve vepřovém mase v supermarketech Sainsburys, Asda, Cooperative a Tesco. Především šlo o maso z Dánska a z Irska.

Bakterie CC398 v mase není nebezpečná pro lidi, ale šíří se dotykem s kontaminovaným masem, i když bakterii ničí tepelná úprava masa. Mnoho lidí je nositeli této bakterie bez jakýchkoliv známek nemoci, avšak u některých bakterie vyvolává onemocnění kůže a může vyvolat i zápal plic a otravu krve. Odborníci varují, že rozšíření této superbakterie je důsledkem přehnaného používání antibiotik ve farmářských provozech.

Bakterie je variantou běžnější bakterie MRSA, která se často nachází v nemocnicích. Superbakterie CC398 je široce rozšířená na prasečích velkofarmách v některých evropských zemích, především v Dánsku, které je největším vývozcem vepřového masa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7526

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015