Děti jsou obětí zhoršujících se podmínek v uprchlickém táboře v Calais

20. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Policisté jsou velmi tvrdí," říká Bahad. "Je to tady nesmírně děsivé... Špína, hlad, policie." Ukazuje rukou na hromadu odpadků před svým stanem. "Nečekal jsem, že tohle bude Evropa."

Napětí roste mezi 3000 lidmi, kteří uprchli před válkou, chudobou a útlakem a žijí ve Francii v hladu a ve špíně

Rostoucí počty dětí bez doprovodu dospělých a mladých lidí žijí ve stále špinavějších podmínkách v obřím provizorním uprchlickém táboře ve francouzském městě Calais.

Více než 3000 lidí, včetně dětí ve věku pouhých 12 či 13 let, které uprchly před válkou, chudobou a útlake, žijí v obrovském táboře jménem Jungle 2.

Humanitární pracovníci varují, že životní podmínky uprchlíků v Calais se v posledních měsících zhoršily. Chybějí potraviny, přikrývky a přístřeší. Vyvolává to napětí.

"Je to daleko horší než dříve," vyssvětluje Martine Devries, z organizace Médicins du Monde. "Je tu víc lidí a jsou stále zoufalejší a víc riskují."

Tábor, který byl založen v dubnu poté, co byl předchozí uprchlický tábor Jungle zlikvidován, má středisko, kde je možné se osprchovat a dostat jedno jídlo denně. Také je tu ubytování pro 100 žen a dětí.

Avšak humanitární pracovníci konstatují, že jsou zahlceni počty lidí přicházejících především z východní Afriky, z Blízkého východu a z Afghánistánu a situace ve většině tábora je zoufalá.

Bahad, který opustil svůj domov v Etiopii, když mu bylo 16 let, a dostal se přes Saharu do Libye, svědčí o tom, že každodenní přežívání v Calais je nesmírně obtížné.

"Je to těžké. Dostáváme jedno jídlo denně, ale musíme na ně stát frontu po mnoho hodin každý den a někdy jídlo dojde, než se na vás dostane řada." Bylo pozdní odpoledne a Bahad ten den ještě nejedl. "Všichni tady mají pořád hlad," řekl.

Jako mnoho lidí v tomto táboře Bahad vypráví děsivé svědectví o své cestě do Calais. Svědčí o tom, že více než polovina ze čtyřiceti lidí, kteří se s ním vydali na cestu, zemřela. Buď při přechodu přes Saharu, anebo v Libyi, kde mnoho uprchlíků bylo zastřeleno policií.

Nyní Bahad je jedním ze šesti lidí, kteří žijí v malém stanu, který stojí mezi hromadami odpadků a místem, které lidé používají jako záchod.

Když hovořil, dobrovolní zdravotníci ošetřovali muži nedaleko zlomenou ruku. Zlomila mu ji francouzská policie, která ho zbila.

"Policisté jsou velmi tvrdí," říká Bahad. "Je to tady nesmírně děsivé... Špína, hlad, policie." Ukazuje rukou na hromadu odpadků před svým stanem. "Nečekal jsem, že tohle bude Evropa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8095

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2015