Britští muslimové:

Je to celé nesmysl, korán vraždění zakazuje. A proč se musíme pořád omlouvat?

19. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

"A taky pořád to, jak se očekává, že se muslimové budou za ty zločiny pořád omlouvat. Je to pro ně naprosto strašlivé. Už mám toho opravdu plné zuby. Podívejte se, v Charlestonu zabil běloch v kostele devět černých lidí. Neslyšela jsem jediné slovo, že by se za to celá bělošská komunita v Americe musela omlouvat, za zločin jednoho bělocha! Nebo ten Breivik v Norsku! Ten zneužil vlastenectví a náboženství. Copak se evropští běloši omlouvají za jeho vraždění?"

Reportér pořadu BBC World at One, pátek 13.15: Mám tady v Birminghamu před sebou dva mladé britské muslimy a chci se jich zeptat, proč někteří mladí britští muslimové cestují do Sýrie a přidávají se k islámskému státu: Shavs Mackenzie, jemuž je 21, a Archie Faruk, jemuž je 19.

Shavs Mackenzie: Moje teorie je, že ti lidé procházejí v této zemi krizí totožnosti. Narodili se v Británii, ale mají kořeny v Pákistánu, anebo v nějaké zemi na Blízkém východě. Mají pocit, že jsou tady uprchlíky a když z této země odjedou a přijmou jinde, kde vládne ISIS, jinou totožnost, víte, tady existuje spousta různých skupin, máte tady černochy, bělochy, Asijce, muslimy, každý je jen součástí své vlastní skupiny

Reportér: Co můžou dělat místní mešity?

Archie Faruk: Neměli by islám zkreslovat, ale měli by ho prezentovat jako víc uživatelsky přítulnější. V Koránu se dočtete, že bojování je zakázáno, stejně jako je zakázáno páchat sebevraždu. Je to všechno, co dělají, naprosto špatně. Mešity to musejí v kázání víc zdůrazňovat, musejí víc mluvit s lidmi. Že islám není o páchání sebevražd a o zabíjení lidí, o džihádu.

Reportér: Chodíte do mešity jako celá skupina?

Archie Faruk: Ano.

Reportér: Vy tady máte docela mladého imáma, že? A on často veřejně káže proti násilí a o nebezpečí extremismu. Myslíte si, že to jeho kázání má pozitivní vliv?

Shav Mackenzie: V místní komunitě ano, tohle by se právě mělo dělat.

Reportér: Myslíte si, že vláda provádí vůči muslimům inteligentní politiku?

Archie Faruk:

Moderátor: Bývalý konzervativní ministr pro místní komunity Eric Pickles v tomto pořadu včera zdůraznil, že sympatizuje s muslimy, protože oni jsou pod neustálým tlakem, aby se pořád omlouvali a aby pořád odsuzovali radikalizaci muslimů.

Eric Pickels: Když pohlížím zpět na lidi, s nimiž jsem vyrůstal, v muslimské komunitě existují silné pocity ohledně jejich britskosti a anglickosti. Během předvolební kampaně před květnovými volbami mi pořád říkali: "Ericu, proč se od nás neustále požaduje, abychom pořád prokazovali svou loajalitu? A proč pořád musíme odsuzovat islamistický extremismus? My jsme Britové, my tady žijeme. A jen proto, že jsme muslimové a že jsme Asiati, je přece nesprávné a je to nezdvořilé nás pořád žádat, abychom odsuzovali ty násilníky.

Moderátor: Yasmin Qureshi je labouristická poslankyně pro Bolton South East a před volbami zasedala v parlamentním výboru pro otázky vnitra. Dobré odpoledne.

Yasmin Qureshi: Existuje v mnoha komunitách určitý prvek náboženského konzervatismu, a pak je samostatná otázka, proč někteří lidé páchají nesmírně násilné trestné činy. Argumentovat, že když máte konzervativní názory, to vám nějak umožňuje zabíjet lidi, to je nesprávné. Podívejte se, já bydlím v Boltonu a mám tam otevřeně náboženskou komunitu. Paní, které nosí kompletní závoje, pánové chodí do mešity, ale kdybyste jim tvrdili, že jen proto, že chodí do mešity, že jakýmkoliv způsobem podporují či tolerují násilí, to naprosto není pravda. Já mluvím se svými voliči a jsou nesmírně nábožensky založení. A víte, oni nikdy - kdykoliv dojde k nějakému takovému zločinu, jsou tím zhnuseni, potřásají v hnusu nad tím hlavou, a říkají, to je útok proti našemu náboženství.

A taky pořád to, jak se očekává, že se muslimové budou za ty zločiny pořád omlouvat. Je to pro ně naprosto strašlivé. Už mám toho opravdu plné zuby. Podívejte se, v Charlestonu zabil běloch v kostele devět černých lidí. Neslyšela jsem jediné slovo, že by se za to celá bělošská komunita v Americe musela omlouvat, za zločin jednoho bělocha! Nebo ten Breivik v Norsku! Ten zneužil vlastenectví a náboženství. Copak se evropští běloši omlouvají za jeho vraždění?

Zdroj (audio, od minuty 10) ZDE

0
Vytisknout
7176

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015