Jemenu hrozí "katastrofa", OSN chybí peníze na pomoc civilistům

19. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

OSN dnes apelovala na dárce, aby poskytli 1,6 miliardy dolarů na pomoc 21 milionům potřebných v Jemenu postiženém válkou. Varovala pře hrozící "katastrofou".

Peníze jsou třeba na "trvale rostoucí humanitární potřeby v Jemenu" do konce roku, vysvětlil novinářům v Ženevě Jens Laerke, mluvčí UNHCR.

Dodal, že více než "21 milionů lidí, neboli 80 procent obyvatel, nyní podle odhadů potřebuje nějaký typ humanitární pomoci anebo ochrany".

Výzva přišla poté, co pátým dnem zřejmě skončí bezvýsledné konzultace válčících stran se zvláštním vyslancem OSN pro Jemen, mauretánským diplomatem Úldem Čejkem Ahmedem.

Podtajemník OSN pro humanitární záležitosti Stephen O'Brian dnes zahájil v Ženevě kampaň, která reviduje předchozí odhad potřebné částky ve výši 1,02 miliardy dolarů z prosince a dubna.

"Lidé po celé zemi mají problémy se zajištěním jídla pro sebe a své rodiny a základní služby kolabují ve všech regionech," upozornil Laerke.

OSN zatím obdržela pouze 200 milionů dolarů z potřebné částky a dodává, že květnový slib Saúdské Arábie poskytnout 540 milionů dolarů se dosud nerealizoval.

Jemen je postižen konfliktem mezi šíitskými povstalci podporovanými Íránem a vojáky věrnými exilovému prezidentovi Hádímu, který v únoru uprchl do Saúdské Arábie.

Povstalci obsadili značnou část území obývaného sunnitskou většinou a spolu se spojenci z řad armády věrnými exprezidentu Sálihovi jsou od března terčem náletů koalice vedené Saúdskou Arábií. Od té doby zemřelo více než 2 600 osob.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5987

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015