Human Rights Watch: "Nezákonné" nálety v Jemenu zabily desítky civilistů, USA je musejí prošetřit

1. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace Human Rights Watch zabývající se ochranou lidských práv zveřejnila zprávu, která dokumentuje důsledky toho, co označuje ze nezákonné nálety Saúdy vedené koalice v Jemenu. Zároveň vyzývá Spojené státy, aby nálety prošetřily. USA probíhající operaci logisticky a zpravodajsky podporují.

Jen ve městě Sáda 75 km od hranice se Saúdskou Arábií, které je základnou Íránem podporovaných povstaleckých Húsiů, zahynuly od března desítky civilistů při náletech na civilní budovy. Saúdové označili padesátitisícové město za vojenský cíl a zasáhly je stovky náletů. Zničily všechna tržiště, čerpací stanici, školu a řadu obytných budov. Podle zjištění americké organizace bylo zasaženo více jak dvě stě míst v Sádě. Zahynulo 59 lidí, z toho 14 žen a nejméně 35 dětí. V několika případech existuje podezření z porušení mezinárodního práva.

Podle mezinárodního práva mají válčící strany povinnost přijmout opatření k minimalizaci ztrát na životech mezi civilním obyvatelstvem.

Protože USA operaci podporují, HRW je žádá, aby záležitost prošetřily, protože mohou být potenciálně spoluviníkem, pokud se podílely na vzdušném tankování útočících letounů, nebo pokud poskytovaly informace o cílech.

V Jemenu se rozrůstá humanitární krize, hrozí hladomor a panuje nedostatek pitné vody.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5120

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015