Británie deportuje Afghánce. Po návratu do vlasti jim hrozí smrt

24. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Britští právníci se na poslední chvíli snaží zabránit letecké deportaci afghánských žadatelů o azyl zpět do Afghánistánu, kterou plánuje na úterý britské ministerstvo vnitra. V pátek rozhodl britský odvolací soud, že deportování Afghánci by byli v ohrožení života, britské ministerstvo vnitra však deportaci připravuje stejně.

Mnoho Afghánců, kteří mají být z Británie deportováni, jsou bývalí dětští žadatelé o azyl, kteří žili v Británii v pěstounských rodinách a ministerstvo vnitra je nyní chce deportovat zpět do Afghánistánu, protože je jim teď 18 let.

"Celá moje rodina byla vyvražděna Talibanem," řekl jeden osmnáctiletý Afghánec. "Nemám kam jít a jestliže mě Taliban najde, usmrtí mě taky. Mám velký strach."

Vysvětlil, že přijel do Británie, když mu bylo 12. Původně se o něj staral komunální úřad v hrabství Kent, který informoval britské ministerstvo vnitra, že chlapci je nyní 18 let.

"Byla to pro mě velmi špatná doba a velmi jsem se bál. Pak jim lékař řekl, že je mi teprve dvanáct, a tak mě umístili do rodiny pěstounů. Chodil jsem do školy a teď studuju business studies. Doufám, že budu moci pokračovat ve svém životě zde v Británii. Ale nedůvěřuju ministerstvu vnitra. Zítra mě sice nedeportují, ale mohou mě deportovat kdykoliv potom."

Dvaadvacetilet Afghánec, jehož se britská vláda pokusila deportovat do Afghánistánu letecky v březnu a unikl na poslední chvíli, uvedl, že se obává, že ho britská vláda deportuje brzo znovu. "Uprchl jsem z Afghánistánu poté, co Taliban vyhrožoval smrtí mému otci, protože pracoval v armádě," řekl. Mladík dorazil do Británie, když mu bylo čtrnáct let poté, co ho Taliban střelil do nohy. Staral se o něho také komunální úřad v Kentu a mladík se chtěl stát lékařem. "Bojím se každý den, že mě donutí vrátit se domů," zdůraznil a pokračoval:

"Červený kříž se snažil najít mou rodinu, ale nenašel nikoho. Byl jsem letos na jaře už ve vazebním středisku u letiště Heathrow, když se mě snažili deportovat. Úplně jsem ochrnul, když mi ministerstvo vnitra dalo tu letenku. Odvezli mě na letiště, ale na poslední chvíli mě pustili. Žiju v neustálem strachu, že mě zatknou a pošlou do Afghánistánu."

Od ledna do března 2015 si britské ministerstvo vnitra objednalo 11 charterových letů a jejich prostřednictvím deportovalo 626 lidí zpět do šesti zemí včetně Afghánistánu. Ve finančním roce 2012-13 bylo takto deportováno z Británie více než 2000 osob. Vládu to stálo 13 milionů liber.

Ministerstvo vnitra se odmítlo k těmto případům vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6879

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015