Jak se Maďarsko vyhýbá svým povinnostem vůči uprchlíkům

25. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Maďarsko staví plot na hranici se Srbskem proti uprchlíkům. Ale proč jen krátký plot na hranici se Srbskem? Plot donutí uprchlíky, aby do Evropské unie cestovali přes Rumunsko či Chorvatsko. A o to přesně jde. Chorvatsko a Rumunsko jsou členské země EU, Srbsko nikoliv. Podle dublinských předpisů, právního rámce pro vyřizování žádostí o azyl, nese odpovědnost za žadatele o azyl ten členský stát EU, do něhož uprchlíci vstoupí jako do prvního státu EU. Pokud Maďarsko plotem zabrání uprchlíkům, aby vstoupili na jeho území a namísto toho šli do Chorvatska nebo do Rumunska, vyhýbá se tam svým dublinským povinnostem, píše na serveru Politico.eu profesor Kim Lane Scheppele.

Dublinské předpisy zacházejí s žadateli o azyl humánně. Ale, jak na to poukazují kritikové, břemeno žadatelů o azyl tak musejí nést chudší státy Evropské unie na jejím jižním okraji. Dublinské předpisy požadují, aby odpovědný stát uprchlíkům poskytl adekvátní životní úroveň, zaručil jejich fyzické zdraví, duševní zdraví a svobodu před šikanováním. Uprchlíci nesmějí být vězněni, ale musejí dostat ubytování, přístup ke zdravotnictví a k právní pomoci. Dospěli musejí mít právo do devíti měsíců začít pracovat a děti musejí mít možnost do tří měsíců začít chodit do školy.

Evropský soud pro lidská práva už rozhodl, že uprchlíky nelze posílat zpět do Řecka, protože ta země je jimi zahlcena.

Začátkem roku 2015 dramaticky poklesla volební podpora pro Orbánovu stranu Fidesz. Koncem dubna ji podporovalo jen 21 procent maďarských voličů. Ultrapravicovou stranu Jobbik podporovalo 17 procent. Orbán začal napodobovat Jobbik a začal vystupovat agresivně proti uprchlíkům. Převzal od strany Jobbik ideu vybudovat na hranici plot. Jeho ostře protiimigrantská rétorika zastavila pokles volební popularity jeho strany.

Plot bude dostavěn koncem srpna, protože Maďarsko k jeho stavbě používá trestanců. Ti vyrábějí panely plotu. Nedávno vyhlásil Evropský soud pro lidská práva, že podmínky v maďarských věznicích jsou nelidské a ponižující. Plot pak na místě stavějí nezaměstnan. Dostávají daleko menší plat, než je minimální mzda, a když odmítnou pracovat, je jim vyhrožováno, že nedostanou sociální dávky.

Podle nového zákona, který vešel v Maďarsku v platnost 1. srpna, musejí být všichni uprchlíci, kteří vstoupili do Maďarska z "bezpečného státu" odmítnuti. Srbsko je Maďarskem považováno za bezpečný stát, stejně jako všechny členské země EU.

Maďarský parlament nyní schvaluje zákon, který učiní překročení hranic bez povolení a poškození státního majetku (prostříhnutí plotu) trestnými činy. Dublinské předpisy zakazují věznění uprchlíků, avšak dovolují věznění osob podezřelých z trestných činů. Znamená to, že Maďarsko bude moci věznit všechny uprchlíky, než jim odmítne žádosti o azyl.

Strategie maďarské vlády ukazuje dalším zemím EU, jak se vyhnout svým dublinským povinnostem. Ukazuje také vládám, které jsou nervózní z konkurence ultrapravicové opozice, jak zneužít uprchlické krize k svému volebnímu prospěchu. Pokud EU nebude reagovat na jednání Maďarska, dá tím ostatním zemím EU mlčenlivý souhlas, aby učinily totéž.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8392

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015