Kdo vyhrává ve válce proti Islámskému státu?

24. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Rok trvající vzdušná kampaň proti pozicím džihádistů z Islámského státu v Iráku a Sýrii, jak se zdá, není úspěšná tak, jak by si Obamova administrativa a její spojenci představovali. K tomuto závěru ostatně dospěly i samotné americké zpravodajské služby. Několik vítězů však tato vojenská operace již má.

Jak už je naznačeno v perexu článku, Američany vedené letecké údery na islamisty v Iráku a Sýrii nejsou ani po roce úspěšné, a to ze dvou zásadních důvodů.

Zaprvé - nevládní organizace Airwars sdružující novináře a výzkumníky nedávno za tradičního opomíjení masmédií uveřejnila zprávu ZDE o tom, že koalice vedená Američany (Kanada, Francie, Austrálie, Saúdská Arábie a další evropské a arabské státy) během 52 náletů na bašty džihádistů v těchto dvou zemích usmrtila 459 až 591 civilních obětí, přestože Pentagon dosud připustil, že o život přišli dohromady jen dva lidé, shodou okolností dvě dívky. Ačkoliv letecké údery mohly podle odhadů představitelů koalice zabít taktéž 10 až 13 000 extrémistů z Islámského státu, nic nenaznačuje tomu, že by byli džihádisté a jejich samozvaný chalífát výrazným způsobem neutralizováni.

Tento fakt – a zároveň druhý zásadní důvod, proč dosud americkým Kongresem neposvěcená letecká operace ZDE nenese kýžené ovoce – dokonce potvrzují poznatky i amerických zpravodajských agentur, jež navzdory huráoptimismu Pentagonu ukazují, že Islámský stát není po roce bombardování zásadním způsobem oslaben, jak informovala AP ZDE - opět podle šablony masmediální ignorance.

Jako by se zdálo, že na první pohled tato patová situace skutečně nemá vítěze ani poražené; to je ovšem jen pouhé zdání. V případě rok trvajícího koaličního bombardování islamistů v Iráku a Sýrii zkrátka rozhodně nepřijdou významné americké zbrojařské koncerny. Vedle producenta dronů Predator, firmy General Atomics, jsou to korporace, generující astronomické zisky z prodeje munice, jako výrobce střel Hellfire Lockheed Martin, Raytheon, který produkuje raketové střely Tomahawk, a v neposlední řadě General Dynamics ZDE. Menší, nicméně nezanedbatelné zisky, pak shrábnou firmy AeroVironment nebo DigitalGobe.

V říjnu loňského roku Pentagon prozradil, že na porážku islamistů vynaložil již jednu miliardu dolarů s tím, že denně tato částka činila 10 miliónů dolarů ZDE. Tento konflikt je jako řada předešlých, v nichž se angažovaly Spojené státy, během na dlouhou trať a nikdo neví, kde ta trať skončí – stejně tak nevíme, kolik stovek milionů dolarů bude utopeno v kampani, jež nemá hmatatelné výsledky.

Zatímco americká armáda oproti minulým rokům dramaticky snížila vojenské operace v Iráku a Afghánistánu, rozšířila a zintenzivnila využití bezpilotních letounů od Somálska až po Afghánistán, a jejich nasazení v „horkých zónách“ má být v následujících letech ještě zvýšeno, je bez debat, že zbrojařské komplexy a především jejich šéfové a „pomocný personál“ na vysokých pozicích musejí také z něčeho žít.

0
Vytisknout
8463

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015