MiGy-31 v Sýrii jako odpověď Obamovi

24. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Šest ruských letounů MiG-31 přiletělo do Damašku. Dodávka letecké techniky vládě Bašára Asada se uskutečnila v rámci částečného splnění dohody podepsané v roce 2007, která předpokládá dodávku osmi stíhaček. Informoval o tom turecký web BGN News a dodal, že Rusko prosazuje vznik široké mezinárodní koalice pro boj s teroristickou skupinou "islámský stát". V Rosoboronoexportu sdělili Interfaxu, že nepotvrzují ani neodmítají toto oznámení.

Letecký komplex MiG-31 určený pro dálkové stíhání dokáže řešit široký okruh úkolů: Provádět průzkum vzdušného prostoru, vyhodnocovat situaci ve vzduchu, uskutečňovat identifikaci cílů a navádět na ně, a také stíhat a útočit na vzdušné cíle. Z hodnocení letounu vyplývá, že syrští letci ho sotva budou používat k boji s IS. K tomu není určen.

A teď přijde to nejdůležitější. Je vysoce pravděpodobné, že cílem dodávky MiGů-31 není prostě jen splnění starého kontraktu, ale politický tah s dlouhodobým výhledem. Jak počátkem měsíce informoval list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje v Bílém domě a vojenském letectvu, Barack Obama nařídil americkému letectvu zaútočit na jednotky syrských vládních vojsk. Je to možné v případě útoku syrských orgánů na opoziční vojenské formace podporované USA. Podle názoru některých amerických vojáků je pravděpodobnost přímého střetu nevelká.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12503

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015