Rusko dočasně zakázalo Wikipedii kvůli stránce o užívání drog

25. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Ruský soud zakázal stránku o charas, indické formě hašiše, ale protože Wikipedie používá protokol https, někteří uživatelé v Rusku měli Wikipedii zablokovanou celou

Ruské úřady krátce zakázaly celou Wikipedii kvůli jedné stránce týkající se užívání drog, kterou editoři Wikipedie odmítli pozměnit či smazat. Zákaz byl v úterý rychle zrušen, ještě před tím, než vešel ve funkčnost pro většinu ruských uživatelů internetu, ale zpráva vyvolala všeobecnou paniku mezi uživateli internetu v Rusku. V Rusku totiž sílí obavy z omezování svobody projevu na internetu.

Soud v malém městě v jižním Rusku nařídil zákaz stránky na Wikipedii o charas, indické formě hašiše, protože obsahuje škodlivé informace. Protože Wikipedie používá bezpečný protokol https, někteří poskytovatelé internetových služeb ji museli zakázat celou. V pondělí večer zjistili někteří uživatelé internetu v Moskvě, že je zakázána celá Wikipedie.

V úterý vydal ruský úpad pro dohled nad komunikacemi Roskomnadzor informaci, že zákaz byl zrušen, protože zakázané informace o charas byly odstraněny. Editoři Wikipedie konstatovali, že nic změněno nebylo a stránky zůstávají tytéž.

"Je to důležitý případ, protože je to součást všeobecné ofenzívy proti https. Roskomnadzor a tajná policie FSB nevědí, co si s ním počít," vysvětlil Andrej Soldatov, novinář a autor knihy Rudá síť, publikace o ruském internetu. Soldatov uvedl že SORM, systém, který Rusko používá pro dohled nad internetem, nefunguje s bezpečným protokolem https, který také používají Facebook a Gmail.

Od 1. září platí v Rusku předpis, který vyžaduje, aby internetové servery Facebooku a Twitteru byly umístěny na ruském území, aby jejich data byla přístupná ruským úřadům.

Soldatov spekuluje, že akce proti Wikipedii může být pokusem testovat jinou strategii: vyhrožováním zákazem jednotlivých stránek přinutit servery, aby přestaly používat protokol https, což znamená, že když je zakázana jen jediná stránka, znamená to vyřazení celého serveru z provozu.

Od návratu Vladimíra Putina do Kreml do jeho třetího funkčního období jako prezidenta r. 2012 jsou ruské úřady stále více podezřívavé vůči podvratné moci internetu. Protesty proti Putinově inauguraci byly víceméně zorganizovány na sociálních sítích a několik měsíců po svém návratu do funkce podepsal Putin zákon obsahující seznam zakázaných stránek.

Před několika měsíci podalo Rusko, Čína a celá řada asijských diktatur návrh OSN, zjevně zaměřený proti USA, požadující, aby státy nepoužívaly internet "k zasahování do vnitřních záležitostí jiných států s cílem ochromit jejich politickou, hospodářskou a sociální stabilitu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2015