Rodina saúdského teenagera, který má být popraven, prosí svět, aby zachránil jeho život

17. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Otec devatenáctiletého Abdullaha al-Zahera apeloval na svět, aby pomohl, než bude pozdě. Jeho syn má totiž být v Saúdské Arábii popraven, spolu s 51 dalšími odsouzenci.

"Prosím, pomozte mi zachránit mého syna před bezprostřední hrozbou smrti. Nezaslouží si zemřít, jen proto, že se účastnil protestního shromáždění," apeluje Hassan al-Zaher.

Jeho syn byl zatčen v březnu 2012, když mu bylo patnáct let. Byl obviněn že "chránil" demonstranty, účastnil se demonstrací a skandoval hesla, zapálil automobil a házel Molotovovy koktejly.

Jeho rodina a lidskoprávní organizace Reprieve poukazují na to, že byl Zaher mučen, že ho saúdská tajná policie bila železnými tyčemi, vynutila z něho přiznání a zabránila mu v kontaktu se svou rodinou a s právníkem.

"Byl donucen podepsat papír, který policie zfalšovala a který si nemohl přečíst, protože mu za to hrozili tělesnými tresty. Řekl mi, že žádné Molotovy koktejly neházel," konstatuje jeho otec.

Saúdská Arábie popravuje jako na běžícím pásu. Podle Amnesty International za prvního půl roku 2015 popravila 102 lidí.

Zaher byl odsouzen k smrti loni v říjnu tajným specializovaným trestním soudem v Rijádu. Stejně jako v případě jiných nezletilých odsouzenců vládní prokurátor požádal, aby byl Zaher po stětí hlavy ukřižován.

Soudci rozhodli o ukřižování jedno dalšího mladého demonstranta, Ali al Nimra a také jeho strýce šejka Nimr Baqira al-Nimra, významného šiitského duchovního v Saúdské Arábii.

V Saúdské Arábii roste počet osob drasticky trestaných za nenásilné trestné činy. Bloger Raif Badawi má být opakovaně bičován za to, že kritizoval vládu, a palestinský básník Ashraf Fayadh byl odsouzen za "odpadlictví" k smrti.

Lidskoprávní organizace Reprieve uvedla, že masové popravy jsou "alarmující... a měly by vyvolat odpor a odsouzení od spojenců Saúdské Arábie."

Hassan al-Zaher uvedl, že naposledy viděl svého syna před třemi měsíci na dobu 10 minut. Sdělil listu Guardian, že jeho syn byl zatčen cestou domů, když ho jeho matka, Fatima Gazwi, poslala na nákup. Na ulici policie Zahera identifikovala jako demonstranta a když mu policie nařídila, aby zůstal na místě, utekl ve strachu poté, co vystřelila varovné výstřely. Rodiče konstatují, že Zahera pak policie zmlátila a měl zkrvavenou tvář od bití pažbou zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7568

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015