Rakousko chce kvůli uprchlíkům odebrat Středo a Východoevropanům dotace z EU

17. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Ve sporu o rozdělování uprchlíků do jednotlivých evropských zemí hrozí rakouský kancléř Werner Faymann, že sníží příspěvky Rakouska do fondů Evropské unie.

"Kdo z rozpočtu Evropské unie dostává více peněz, než kolika přispívá, se nemůže jen tak vyhýbat férovému rozdělování uprchlíkům," řekl Faymann před čtvrtečním summitem EU v souvislosti s odmítáním uprchlických kvót vládami některých středo a východoevropských zemí.

Faymann dodal: "Kdo se tomu tedy dál bude vyhýbat, ohrožuje celé financování Evropské unie, a způsobuje tím, že bude v budoucnu pro přispěvatele do rozpočtu EU, jako je Rakousko, velmi obtížné poskytovat dále tyto peníze.. "Solidarita není jednosměrná ulice," zdůraznil Faymann tváří v tvář těm středo a východoevropským zemím, které odmítají přijímat uprchlíky z Řecka a z Itálie.

"Je myslitelné, že bude tedy nutno v nadcházejících letech provést změny v rozpočtu EU na úkor určitých zemí. V příštím roce se bude revidovat finanční rámec let 2014-2020. Budeme pečlivě zkoumat, které země se v otázce uprchlíků chovají nejnesolidárněji," zdůraznil Faymann.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
7246

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015