Prezidentské volby v USA 2016, volby o budoucnosti světa...

Ted Cruz nebezpečnější Donalda Trumpa?

28. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Přestože se republikánský uchazeč o úřad amerického prezidenta Donald Trump nejnověji blýskl tím, že jeho elektorát by se nezmenšil, i kdyby někoho zastřelil ZDE (Nepřipomíná vám Trumpův „humor“ jednoho nejmenovaného středoevropského prezidenta?), objevil se názor, že další favorizovaný republikánský zájemce o Bílý dům Ted Cruz může být ještě větším nebezpečím než on.

Podle komentátora serveru Truthdig Roberta Reicha ZDE je Ted Cruz ještě nepředvídatelnější než Donald Trump. Své tvrzení odůvodňuje tím, že Trump je sice bigotní člověk a „šikanizátor“, nicméně Cruz je zaťatějším fanatickým ideologem; je navíc daleko inteligentnější a má přesně vytyčenou ideologickou linii.

Trump plácá páté přes deváté, prostě co mu slina přinese na jazyk, dokáže vydělávat hromady peněz a přitahovat pozornost, avšak není příliš bystrý a postrádá jasnou vizi, jak své politické ambice reálně naplnit.

Tuto vizi, alespoň podle Reichových slov, právě Cruz má a jde si bezohledně za svým cílem: zarytě popírá globální oteplování způsobené lidskou činností, chtěl by zrušit federální daňový úřad (IRS), nevěří na odluku státu a církve, odmítá imigrační reformu, staví se proti mezinárodním dohodám, prosazuje konfrontační zahraniční politiku apod.

Ted Cruz celý svůj život zasvětil krajně pravicovým ekonomickým a politickým stanoviskům a netají se svou nenávistí vůči federální vládě, zatímco Trump svou kariéru velkého byznysmena na federální vládě postavil, píše dále Reich. Cruz dovede být navíc argumentačně zručným řečníkem, v čemž mu Trump sotva šlape na paty. Dokonce i většina Cruzových republikánských kolegů v americkém Senátu jej nesnáší coby osamělého střelce, který si systematicky a hlava nehlava prosazuje svou.

Ať je to tak, či onak, mám za to, že oba kandidáti do Oválné pracovny jsou skutečnou pohromou nejen pro USA, ale pro celý svět. Skutečným problémem je současná Republikánská strana, která se, podobně jako Demokratická strana, v průběhu uplynulých let politicky posunula výrazně doprava.

Noam Chomsky aktuálně uvedl, že Republikánská strana je natolik extrémistická ve své rétorice a politických návrzích, že představuje vážnou hrozbu pro přežití lidstva ZDE. Přestože by Chomsky v ideálním světě volil za prezidenta středového Bernieho Sanderse, v reálném světě pravděpodobně podpoří Hillary Clintonovou, již však stejně jako Baracka Obamu tvrdě kritizuje, neboť ta podle jeho mínění nejspíš v primárkách vyhraje.

Jestliže hovoříme o kritice republikánských kandidátů zleva, není od věci se seznámit s názory republikána a bývalého amerického ministra obrany Roberta Gatese na totéž. Ten se o postojích svých kolegů k problematice národní bezpečnosti vyjádřil, že by zahanbily i žáka druhého stupně základní školy ZDE. Gates, jehož lze jen těžko označit za „holubici“, neboť se netají sympatiemi k Ronaldu Reaganovi, rovněž prohlásil, že některá stanoviska uchazečů o prezidentský úřad z obou politických táborů jsou nelegální a neústavní.

Neodpustím si ale malou doušku. Jestliže se soudní lidé ve světě hromadně pozastavují nad tím, že se ve Spojených státech uchází o úřad prezidenta individuum, jež hází všechny muslimy do jednoho jutového pytle, u nás je prezidentem člověk, který tvrdí podobné nesmysly, a přesto mu mnoho spoluobčanů tleská a obdivuje ho. Doznávám ale, že představa Donalda Trumpa s jaderným kufříkem v ruce je pro mě ještě větší fantasmagorií.

0
Vytisknout
9747

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016