Vyšetřovatelé: Údajná oběť znásilnění v Berlíně utekla kvůli problémům ve škole, historku si vymyslela

29. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Údajné znásilnění třináctileté dívky ruskoněmeckého původu v Berlíně je podle vyšetřovatelů krycí historka. Dívka měla problémy ve škole a kvůli nim utekla. Analýza dat z mobilního telefonu ukázala, kde se po dobu zmizení nacházela.


Dívka 11. ledna po cestě do školy zmizela na 30 hodin a posléze vypověděla, že byla údajně unesena u nádraží třemi muži "jižního" vzhledu a kolektivně znásilňována u nich v bytě. Dívka se podle mobilního telefonu ve skutečnosti ukrývala v domě devatenáctiletého německého muže. Ten nebude z ničeho obviněn, ale je v kauze veden jako svědek.

Zhruba 4 miliony lidí v Německu má za mateřský jazyk ruštinu - jde o Rusy s německými kořeny, Rusy nebo Židy. Část ruskoněmecké komunity po oznámení policie, že odmítá verzi údajně poškozené, a po propagandistických reportážích v ruských médiích zahájila veřejné protesty.

"S využitím údajů z jejího rozbitého mobilního telefonu jsme byli schopni získat přístup k informacím o mladém německém muži ve věku devatenácti let - známém třináctileté dívky," prohlásil Martin Steltner, mluvčí prokuratury.

Dívka se chtěla u známého ukrýt, protože měla problémy ve škole, vysvětlil Steltner, a dodal, že se u něj v domě našly některé její věci.

Po "zpracování" případu ruskými médii ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý tvrdil, že informace týkající se případu jsou německými úřady "skrývány", a dodal, že doufá, že "migrační problémy" nepovedou úřady k "přemalování reality politickou korektností".

Ruská státní televize Pěrvij kanal přinesla o případu reportáž doprovázenou zfalšovaným videozáznamem 16. ledna. Další ruská média v tom pokračovala, přičemž prokremelský kanál NTV tvrdil, že dívka byla držena jako sexuální otrokyně a opakovaně znásilňována uprchlíky, "ale místní úřady a policie tato fakta skrývají a nezahájily kriminální vyšetřování".

"Nové události jasně ukazují propagandu spojenou s tímto případem v posledních několika dnech," prohlásil ministr vnitra spolkové země Berlín Frank Henkel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6918

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2016