Dokumenty "dokazují podíl Íránu a Hizballáhu na útocích z 11. září"

18. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Panarabský deník Aš-Šark al-Avsat publikoval dokumenty, které podle něj a newyorského soudu dokazují přímé zapojení Íránu a Hizballáhu do útoků z 11. září 2001.


Deník exkluzívně získal a publikoval šest dokumentů od newyorského soudce George Danielse, na jejichž základě byl vynesen rozsudek, který ukládá Íránu 21 miliard dolarů pokuty za účelem kompenzací pro rodiny obětí útoku a pojišťovací společnosti.

Daniels odsoudil Írán za to, že měl zajišťovat provedení teroristických útoků v New Yorku i Washingtonu.

Dokumenty v držení panarabského listu zdůrazňují, že Írán zajistil cestu teroristům do Afghánistánu, kde prodělali výcvik nezbytný k provedení útoku.

Dokumenty také podle soudu dokazují, že takzvaný ministr obrany Hizballáhu Imád Mugníja zabitý v roce 2008 navštívil pachatele v říjnu 2000 a zajistil jim let do Íránu s novými pasy.

Íránské úřady také nařídily pohraničníkům a strážcům, aby pasy orazítkovali a zajistili průjezd.

Al-Káida byla vytrvale podporována íránskou vládou, která také podle dokumentů poskytovala finanční pomoc a zázemí lídrům teroristů po 11. září.

Soudem nařízená pokuta nebude pokryta aktivy, které měl Írán v amerických peněžních ústavech a měla být uvolněna po dohodě týkající se jaderného programu.

Podle anonymního zdroje v americké justici jsou s případem spojeny konkrétní osoby z vedení íránské islámské republiky - nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí, bývalý šéf rozvědky Alí Falahjan nebo zástupce velitele Íránských revolučních gard brigádní generál Mohammed Bakír al-Kádir.

Z úřadů žaloba zmiňuje íránské ministerstvo zpravodajských služeb, Íránské revoluční gardy a jejich síly zvláštního určení Kuds.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6438

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2016